„Přiznej to, Stanjuro.“ Vládu prý čeká další srážka

19.04.2023 11:47 | Rozhovor

Ministr financí Zbyněk Stanjura by měl umět přiznat, že neumí najít sto miliard úspor, jak sliboval před volbami, a pak by měl debatovat o tom, jak situaci napravit jinak. Měl by říct: „Mysleli jsme si, že ty úspory najdeme, nenašli jsme je, takže musíme daně vrátit tam, kde byly.“ „To by vyneslo dramaticky více než takové to pytlíkování jednotlivých úspor po miliardách. Takhle se bude přijímat spousta opatření, úspory nebudou valné a všechny naštvou,“ říká pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Přiznej to, Stanjuro.“ Vládu prý čeká další srážka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Ještě v březnu říkal ministr financí Zbyněk Stanjura, že zvýšení minimálních odvodů pro OSVČ tak, aby se více přibližovaly výši zaměstnanců, je k debatě. V aktuálním rozhovoru pro Echo24 však odmítl, že by to byl vážně míněný plán v rámci konsolidace rozpočtu. Které z jeho vyjádření bylo racionálnější?

Zvyšování odvodů je nesmysl, protože OSVČ trpí jinými nevýhodami v porovnání se zaměstnanci, takže odvody bych v nynější výši ponechal. Doufám, že vláda zůstane u toho, co slibovala, tedy nebude zatěžovat lidi dodatečnými daněmi. Zvyšování odvodů je zvýšení daní, i když se tomu tak neříká. OSVČ navíc představují motor ekonomiky, často se rekrutující ze střední třídy. Je to skupina činorodých lidí, kteří vytvářejí podstatnou část bohatství České republiky a neměli by být za svou činorodost nějakým způsobem penalizováni. U vlády, která by ráda byla vládou středopravou, si nedokážu představit, že by zvyšovala odvody.

Ale zvýšení minimálních odvodů pro OSVČ je jedním z návrhů Národní ekonomické rady vlády. Přesto se jím řídit Fialova vláda nemá?

Je to jen názor části ekonomů z NERV. To, že to nějací ekonomové navrhují, nic neznamená, neboť ten sbor ekonomů je široký, jsou v něm různé názory, nemyslím si, že s tímto všichni souhlasili. Jde tedy jen o část ekonomů, a to ještě z té části ekonomů, co jsou členy NERV, tudíž to nemusíme brát jako vysoce relevantní věc. NERV může navrhnout cokoli a pak je na vládě, jestli to přijme za své, nebo ne. Pokud NERV navrhne kupříkladu znárodnění, tak by vláda měla být na pozoru, protože přebírá politickou zodpovědnost. NERV není za nic odpovědný, na papír si může napsat, co chce, a ten snese hodně, jak víme. Je to na těch, co mají politickou zodpovědnost, co mají mandát od voličů, a to jsou lidé ve vládě. Pokud by zatížení živnostníků navrhla levicová nebo i středolevá vláda, tak by mě to příliš nepřekvapilo, protože to je součástí ideologie levice. Ale pokud by to navrhla středopravá vláda, resp. pokud by to prosadila, tak by to bylo v rozporu s tím, co většina stran té vládní koalice dlouhodobě hlásá.

Může být za nynější neochotou zvýšit odvody spíše než reálná ekonomická úvaha obava ze ztráty voličů, kteří mezi OSVČ nejčastěji preferují ODS?

Mně to nedávalo logiku už tehdy, když se to poprvé objevilo. Komunikace vlády je v tomto směru nedostačující, možná vláda vypouští balonky, možná v té pětikoalici dochází k určitým třenicím. Je to složenina pěti stran, takový pytel blech. Možná ty informace, i když to jsou zatím nedodělky, vynáší někdo, kdo se těch jednání zúčastňuje, aby je medializoval. Do toho já příliš nevidím. Každopádně k únikům informací dochází až příliš často. Vládní představitelé by si měli dát pozor, protože to je ke škodě věci. Nejnověji to bylo s DPH, kdy se do situace musel dokonce vložit premiér Fiala a dementovat to, co před tím už de facto jako hotovou věc přinesla Česká televize, tedy redukci sazeb na dvě. A není to poprvé, co se to stalo. To je nešťastná komunikace, která zadělává na nejistotu, jak mezi veřejností odbornou, ekonomy, podnikateli, tak širokou veřejností, a tím snižuje kredit vlády jako takové.

Jak by se měl Fialův kabinet v tomto ohledu polepšit?

Vláda by se měla držet toho, co deklarovala, když po volbách nastoupila, že si bude věci vyříkávat interně, a teprve až se dohodne, půjde se závěrem před kamery a před média. Tedy že se bude chtít odlišit od toho, co činila předchozí Babišova garnitura, která vynášela různé kusé informace po sociálních sítích a působilo to pak chaoticky. Třeba za covidu jsme pořádně nevěděli, na čem jsme, podnikatelé si stěžovali. Toho by se měla tato vláda vyvarovat, jak slibovala. Měla by takové zásadní věci, jako jsou odvody živnostníků, změny DPH, vynášet na světlo světa teprve tehdy, až bude hotovo. To, že se to takhle trousí nebo uniká do médií, nepřispívá ke kredibilitě té vlády. I věřím, že za to nemůže ministr financí, že to do médií mohl pustit někdo, kdo třeba ani není z ODS, kdo se jenom dostal k dokumentům, třeba z úplně jiné strany vládní koalice. Ale to si musí zkrátka pohlídat a zásadní věci řešit s lidmi, kterým maximálně důvěřuje. Ti musí garantovat, že žádné informace pro média uvolňovat nebudou. Pro ostatní strany koalice by tam mělo padnout, že pokud se takové úniky budou dít, že se to musí prošetřit, a takoví lidé by se už dalších jednání účastnit neměli. Ministr musí být razantní, nesmlouvavý, protože jde o jeho kredit. Když se toto děje, tak on je tím hlavním, kdo je popotahován za to, že nezvládl komunikaci. A třeba je to i neprávem. Proto by si to měl především on ohlídat.

Ministr financí v souvislosti se změnami sazeb DPH hovoří o zjednodušení, mnoha manévry a přesuny mezi sazbami to maskuje, aby to jako zvýšení nevypadalo. Když ale jeho rezort připustí, že by tyto změny měly do státní kasy přinést až 24 miliard korun ročně, jde zjevně jen o zdražení a další ždímání obyvatelstva. Nebo se to snad dá nazvat jinak?

Souhlasím s tím, že jde o zvýšení daní. Ale jestliže se zvedne inkaso, jak Ministerstvo financí podle těch uniklých informací deklarovalo, o 24 miliard korun, tak samozřejmě to jsou miliardy korun, které jdou z daní navíc. Můžeme se ptát, kdo daň odvede, jestli jednotliví prodejci, zda si zvýšenou daň dají do marží a do jaké míry to nepocítí konečný spotřebitel, nebo naopak do jaké míry to přenesou na konečného spotřebitele. Ale zaplatí to lidé, firmy, dodavatelé nebo zákazníci, odběratelé. Ale nárůst daňové zátěže to bude, o tom není sporu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stanjura , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 19.04.2023 18:09:37
by musel přiznat víc,,Na co sahnul to totálně pos.... Každej chytrej se chytá za hlavu jak todle může dělat ministra,,To platí i u Rakušana,Jurečky,Nekuly,Lipavskehio, Černochove a dalších,,O tom co podstrčili na hrad nemluvě,,

|  10 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…