„S českým národem se hraje špinavá hra.“ Ministr Brabec pro PL rozkrývá, co vše se dělo kolem memoranda o lithiu

18.10.2017 18:09

ROZHOVOR Sociální demokracie nás chtěla do lithia namočit, ale nepovedlo se jí to. ParlamentnímListům.cz to řekl ministr životního prostředí a vicepremiér Richard Brabec. Ministři za hnutí ANO se podle něho budou zasazovat, aby se vláda na dalším jednání zabývala usnesením Sněmovny o zrušení memoranda. V celé kauze se prý dělo mnoho podivných věcí.

„S českým národem se hraje špinavá hra.“ Ministr Brabec pro PL rozkrývá, co vše se dělo kolem memoranda o lithiu
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Pane ministře, považujete kauzu lithium po mimořádné schůzi Sněmovny a usnesení vyzývající vládu ke zrušení memoranda za uzavřenou?

Usnesení Sněmovny je samozřejmě jedna věc a jsem rád, že vyznělo právě tak, jak vyznělo, protože se nese v podobném duchu, jako jsme se coby ministři za hnutí ANO snažili vyzvat vládu na minulém zasedání. Debata bude určitě pokračovat, protože ta věc tu je. Musí to být celé v zájmu občanů České republiky. Určitě je zájem lithium vytěžit, zpracovat a vyrábět z něj to, co se z něj vyrábět má, aby na tom co nejvíc vydělala Česká republika.

Představitelé ČSSD se Vám snažili jakýmkoli způsobem dokázat, že vina je na straně ministerstva životního prostředí (MŽP), zároveň ale říkali, že memorandum vůbec nic neznamená a o nic nejde. Jak se v tom máme orientovat? Co platí?

Chápu, že se v tom orientuje velmi těžko. Ale kdyby o nic nešlo, tak se to (memorandum, pozn. red.) nemuselo uzavírat, a kdyby o nic nešlo, nevyvolá to v řadách sociální demokracie takovou hysterii. Platí, že není kouře bez ohně. Určitě o něco jde.

Co bylo řečeno, je směšné. Ministerstvo životního prostředí, a uznal to i premiér a další představitelé ČSSD, že naše ministerstvo postupovalo podle zákonů, které zde platí čtvrt století a jinak postupovat nemohlo. Je absurdní, že premiér vyčítá úředníkům MŽP, že postupují podle zákonů. Hlavní je, že naše ministerstvo ve věci průzkumné licence posuzuje zájmy životního prostředí, ale, a to už sociální demokraté neříkají, je tam ještě ministerstvo průmyslu, které posuzuje zájmy strategie státu v oblasti přístupu k nerostným surovinám, což je klíčové. Ke každé průzkumné licenci máme vždycky písemný souhlas ministerstva průmyslu a obchodu, že je to v souladu se surovinovou politikou státu.

Jak si vysvětlujete snahu sociální demokracie téměř do krve hájit memorandum, ale zároveň tvrdit, že to nic nezmanená. Naznačil jste určité postranní úmysly. Dá se o tom tak mluvit? Takové věci rezonovaly i ve veřejné debatě prostřednictvím některých analytiků s tím, že ČSSD si s tím sama před volbami uškodila a dala munici hnutí ANO…

Musím vás opravit, nikdy jsem nenaznačil, že by za tím byly postranní úmysly. Říkal jsem ale, což potvrzujete v otázce, že mi přijde vrcholně nestandardní takto zásadní dokument podepsat dva týdny před volbami, kdy neexistuje žádný ani věcný či časový důvod, aby to nemohla udělat příští vláda nebo Sněmovna. Do těžby zbývá čtyři nebo pět let, je spousta času.

Druhá věc, memorandum bylo projednáváno vrcholně nestandardním způsobem. Nejde jen o podivný podpis dva týdny před volbami. Nebylo projednáváno na vládě, ale byla snaha na poslední chvíli kompromitovat MŽP tím, že sice nebylo přizváno k projednání memoranda, ale někdo chtěl pár dní před podpisem, abychom se k tomu podpisu připojili. To je nenormální. Takové věci běžně projednává vláda.

Říkáte tedy, že Vás do problému chtěli namočit?

Ano, je to tak. Jsem přesvědčen o tom, že mělo jít o kompromitaci ministerstva, které nebylo přizváno k projednávání, které s australskou firmou trvalo několik týdnů. Nikdo nás k tomuto jednání nepozval, ale pak chtěli, abychom to podepsali. Toto je vrcholně nestandardní a já jsem to za dobu, co jsem ve vládě, nezažil. Stejně tak kolegové, s kterými jsem o tom mluvil, tvrdí, že žádný materiál se dosud takto nestandardně neprojednával. Tedy bez nás.

Mimochodem, na ministerstvo financí to s žádostí o jakýsi názor šlo také pouze na úřednické a nikoli po vrcholové úrovni. Proč to neprojednávala vláda, to nikdo nepochopil.

Umíte si představit, že se vláda bude zabývat usnesením Poslanecké sněmovny a naplní ho ve smyslu, že memorandum zruší?

Vláda se tím určitě bude zabývat a ministři ANO budou hned na příštím zasedání chtít, aby se k tomu vláda postavila, protože nás k tomu vyzvala Sněmovna. Usnesení sice není závazné, je doporučující, to je třeba vzít v úvahu. Je to ale důležité usnesení.  Konec konců tolik jich zase Sněmovna směrem k vládě nedělá. Budeme to určitě chtít dát na program (vlády, pozn. red.).

Pan premiér už se vyjádřil, že to chce nechat posoudit právníky, co se v tuto chvíli bude dít. Tím, že se to bude projednávat po volbách, věřím, že to bude v konstruktivnější a rozumnější atmosféře, než jak to bylo doteď.

Velké dohady se vedly kolem konečných vlastníků té australské firmy, která sídlí na Britských panenských ostrovech. Pátrali jste po tom na ministerstvu a zjišťovali, jestli je pravda i to, co říkala KSČM, že nelze vlastníky dohledat?

Ministerstvo životního prostředí po tom nepátralo, nemáme k tomu žádné nástroje ani odborníky. Jsem v šoku a nerozumím tomu, že po mnohatýdenní přípravě smlouvy, kdy experti Úřadu vlády, ministerstva zahraničí i průmyslu a obchodu spolupracovali na přípravě dohody včetně týmů právníků a analytiků, kteří pátrali, nikdo nezjistil, že ta firma je nějaká prázdná schránka, pokud to tak je.

Podle mě to je nevysvětlitelné a je to otázka spíš na Úřad vlády, ministerstvo průmyslu a ministerstvo zahraničních věcí. Jak je možné, že za několik týdnů nezjistili to, co zjistili někteří investigativní novináří, protože to neříkala jenom KSČM, že struktura dané firmy je neprůhledná? Je směšné, když někdo říká, proč po tom nepátralo MŽP, když to celé připravoval někdo jiný a jejich týmy specialistů to nezjistili za šest týdnů nebo dva měsíce. To je neskutečné a podle mě je to další důkaz toho, že se s českým národem hraje špinavá hra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…