10 milionů uprchlíků v příštích letech. My už to víme dlouho. Otáčet lodě, vracet je pryč. Protože Evropa možná nepřežije, říká šéf českých zbrojařů Hynek

17.06.2015 4:44 | Zprávy

ROZHOVOR. Příčinu obrovské vlny utečenců, která se valí do Evropy, vidí prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek v evropské migrační politice. „Ale když nevíme, jak vyřešit příliv potencionálních milionů lidí do Evropy, musíme okamžitě zastavit jejich příliv. To znamená otáčet lodě, vracet je zpátky, odkud přijely,“ říká Jiří Hynek, protože přerozdělování uprchlíků nepovažuje za řešení. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že za dvacet let bude díky přísné migrační politice jakousi oázou bezpečí Austrálie.

10 milionů uprchlíků v příštích letech. My už to víme dlouho. Otáčet lodě, vracet je pryč. Protože Evropa možná nepřežije, říká šéf českých zbrojařů Hynek
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Jak vnímáte vlnu běženců, která se valí na Evropu? Je řešením návrh Evropské komise na přerozdělení čtyř desítek tisíc žadatelů o azyl ze Sýrie a Eritreje, aby se ulehčilo Itálii a Řecku, které přestávají příval uprchlíků zvládat?

Považuji to za naprosto zásadní problém a všechna řešení, která se nabízejí, jako přerozdělování uprchlíků a podobně, ve skutečnosti nejsou řešením, je to jen odsunutí problému v čase. Dneska dostaneme tisíc uprchlíků, příště jich bude deset tisíc, pak sto tisíc, to není prostě řešení.

Podle informací, které zazněly v Praze minulý týden i na mezinárodní konferenci o bezpečnosti Evropy, na níž jste také vystupoval, čeká na severu Afriky milion dalších lidí na převoz do Evropy. Překvapilo vás to číslo?

Já jsem o tom věděl, to je známá věc. Dneska se už mluví o tom, že v horizontu deseti let jich bude deset milionů. V odborných kruzích se o tom hovoří už několik let, ale nikdo na to prostě nereaguje. Politická reprezentace Evropy odmítá vidět realitu.

Myslíte si, že problém uprchlíků evropská politická reprezentace stále podceňuje, když přichází s administrativním stanovením kvót uprchlíků, které podle Vás, ale i řady odborníků a politiků nejsou žádným řešením?

Jsem přesvědčen, že si jsou toho problému vědomi, ale neznají řešení, jen se snaží přežít období, na které jsou zvoleni. A pak ať to řeší jiný. To je podle mne základním motivem všech současných opatření: posunout ten problém v čase, ať ho řeší někdo, kdo přijde po nich.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…