Absurdita, blbost! Schwarzenberg se naštval na Zemana za slova o velvyslancích

21.06.2014 18:25

ROZHOVOR O výborném výsledku TOP 09 v evropských volbách, neklidné situaci na Ukrajině a v Iráku či o výroku prezidenta Zemana si ParlamentníListy.cz povídaly s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. O Zemanově názoru na vyměnění všech velvyslanců bez ekonomického vzdělání má opačné mínění.

Absurdita, blbost! Schwarzenberg se naštval na Zemana za slova o velvyslancích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

TOP 09 se umístila v nedávných evropských volbách na druhém místě jen v těsném závěsu za vítězným hnutím ANO. Čemu přičítáte tento dobrý výsledek své strany? Zmobilizovalo vaše příznivce k cestě k volebním urnám chování Ruska, které anektovalo Krym a pravděpodobně podporuje separatisty na východě Ukrajiny?

Nemyslím, že tohle byl hlavní důvod. Ale to, že po celou dobu jsme měli jasné a konzistentní proevropské postoje. A to po celou dobu pěti let, co existujeme. Na rozdíl od některých jiných stran, které prováděly různé tanečky. A také jsme asi měli nejlepší skladbu kandidátů, když je porovnám s ostatními.

Na Festival Exportu CZ 2014 konaném v pražském Kongresovém centru prohlásil 18. června prezident Miloš Zeman, cituji: „Zastávám poněkud radikální názor, že by bylo zapotřebí vyměnit všechny velvyslance, kteří nemají ekonomické vzdělání. Protože velvyslanec tu není od toho, aby psal sáhodlouhé zprávy, jak se hádají jednotlivé frakce v různých vládních stranách, ale aby vyhledával příslušná exportní kritéria a sortiment a komunikoval s místními podniky.“ Co říkáte jako exministr zahraničí na tento názor?

Je to jedna z mnoha absurdních myšlenek, které vyslovil.

Takže s tím nesouhlasíte?

Ne, je to blbost, všechny takovéto velvyslance vyměnit. Přeceňuje ekonomické vzdělání. Měli by rozumět ekonomice, to ano. Ale znal jsem vynikající podnikatele, kteří neměli takzvané ekonomické vzdělání. Takže je to spíše demagogie.

Ukrajina má nového prezidenta Petro Porošenka, který si dal za svůj pochopitelný cíl zklidnit situaci, předložil i mírový plán. Podaří se mu v dohledné době nastolit mír na Ukrajině?

Bohužel to nezávisí na něm, ale na někom jiném. Na tom, kdo je agresor. Musíme tedy jenom doufat a přát mu mnoho štěstí.

Tím agresorem myslíte Rusko?

To říkáte vy (smích). Tím ovšem předpokládáte, že ozbrojené skupiny operující na východě Ukrajiny, které jsou, připouštím, vyzbrojené ruskými zbraněmi, jsou vyslány také z Ruska.

Pozornost celého světa se obrací i k Iráku. Tady zlobí sunnitští radikálové z organizace ISIL, kteří jsou považovaní za nejnebezpečnější džihádistickou skupinu. Jsou i obavy, že Iráku hrozí rozpad jako státu. Nebylo od Američanů chybou, že zemi kvapně a pravděpodobně i předčasně opustili - i když chápu, že je to stálo hodně peněz?

Ano, stálo to hodně peněz. A také to byl volební slib. Myslím, že prezidentu Obamovi, který se věnuje především vnitřní politice, třeba zdravotnické, úplně nedošlo, co tyto kroky znamenají a jaký budou mít důsledek. Když se někdo až tak nezabývá zahraniční politikou a najednou o ní rozhoduje – tak buď má talent od přírody, nebo dělá chyby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…