Aktivista, který stříkal na komunisty repelent: Hrůza, posouváme se úplně jinam, než jsme mysleli

10.03.2014 17:07

ROZHOVOR Komunisté na Zlínsku se budou muset připravit na další „postřik Repelentem“. Sdružení s názvem Repelent 21, které vytrvale a tvrdě vystupuje proti účasti KSČM v radě Zlínského kraje, se nevzdává a naopak chystá další protestní akce, jež vyvrcholí před komunálními volbami. Také o tom, jak vidí aktuální vliv KSČM na politiku, poskytl rozhovor redakci ParlamentníchListů.cz zakládající člen sdružení Repelent 21 a spolumajitel prestižní designerské firmy Radek Hegmon.

Aktivista, který stříkal na komunisty repelent: Hrůza, posouváme se úplně jinam, než jsme mysleli
Foto: Repelent 21
Popisek: Radek Hegmon

Jak budou pokračovat aktivity Repelentu 21?

Určitě budou pokračovat před komunálními volbami. Teď se snažíme nashromáždit nějaké finanční prostředky a podporovat přednášky, které chceme dělat na školách. Tématem je totalita, demokracie a antikomunismus.

Předpokládám, že jde o společné aktivity s písničkářem a moderátorem Ziggy Horváthem, který působí v Repelentu 21 a už ve školách tyto přednášky organizuje…

Přesně tak. On je v té věci dost aktivní. Už jsme tyto věci podporovali v loňském roce. Teď tomu chceme dát ještě trochu jinou podobu.

Jak ovlivnilo život ve Zlínském kraji to, že jsou ve vedení regionu také komunisté? Udělali nějaké konkrétní kroky, se kterými nesouhlasíte?

Nám vadí, že je to nemorální. Jde o stranu, která je schopná tvrdit, že Klement Gottwald nebyl masový vrah a plakat na hrobu Gottwalda a tato strana rozhoduje o tom, jak se bude hospodařit s krajskými prostředky. My neřešíme jejich konkrétní kroky, to si myslím, že je úkolem opozičních zastupitelů, aby byli aktivní, nám jde o princip.

Vy jste prosluli tím, že jste stříkali skutečný postřik proti hmyzu na krajské zastupitele a otočili jste sochy bratří Baťů. Mohou lidé čekat nějaké podobné protesty před komunálními volbami?

Ano, my jsme tenkrát obalili sochy takovými tubusy a pomyslně je otočili zády k sídlu krajského úřadu. Těch happeningů bylo ale daleko více. Určitě budeme pořádat další akce, protože je to jediný nástroj, jak můžeme dát najevo svůj názor. Samozřejmě je to všechno poměrně složité. Na zlínském magistrátu a na dopravním podniku nám zrovna vstříc nevycházejí a akcím bránili, protože si to nechtěli s krajem rozházet.

Myslím, že jste si stěžovali na problémy s výlepem plakátů, že?

Ano, město vydalo určitou vyhlášku, která nám znemožňovala informovat veřejnost. Samozřejmě to bylo tak, že v kuloárech se hovořilo o tom, že si nikdo nemůže vztahy s krajem rozházet.

Do vlády se komunisté nedostali, ale může se stát, že se při nějakém hlasování bude opírat o hlasy komunistů…

Mně to přijde úplně hrozné. Ještě nedávno byla doba, kdy všechny strany tvrdily, že by s komunisty nikdy nespolupracovaly a teď už se to skoro stává samozřejmostí. Vezměte si, jak se teď pohlíží na lustrační zákon. To, jestli někdo má nebo nemá čisté lustrační osvědčení, už nemá takovou hodnotu, jako tomu bylo dříve. Bojím se, že se hodnoty posouvají úplně jinam, než jsme po roce 1989 předpokládali.

Jak se díváte na to, že není úplně vyjasněná minulost nového vicepremiéra Andreje Babiše a není dosud uzavřen soud o jeho případné spolupráci s StB. Vadí vám to?

Kdyby se prokázalo, že s StB spolupracoval, tak by mi to určitě vadilo. Nevím, jak se soud dlouho povleče, nebo proč to tak dlouho trvá. Pokud by mu spolupráci prokázali, tak by i on sám z toho určitě vyvodil důsledky.

Jak vnímáte politiku pana premiéra Sobotky? Není příliš levicový?

Za tak krátkou dobu, co je v roli premiéra, to neumím popsat. Pravdou je, že o levicovosti a pravicovosti se dá po volbách dost těžko mluvit, protože každý má své osobní vazby. Musím říct, že my jsme občanské sdružení a nemáme politické ambice. My jsme jen věřili, že pravda a láska zvítězí.

Vy jste spolumajitelem známé designerské firmy mmcité a dříve jste dokonce zvažoval přestěhování firmy do jiného kraje právě kvůli vlivu KSČM na chod regionu. Jak to dopadlo?

My jsme od toho upustili. Po debatách s radními, jak z řad sociálních demokratů, tak komunistů jsme zjistili, že je jim úplně jedno, jestli budeme mít sídlo tady nebo jinde. Chtěli jsme vytvořit určitý nátlak, případně se spojit s dalšími firmami. Domnívali jsme se, že to může být věc, která by názory na kraji mohla ovlivnit, ale řekli nám, že naše působení v regionu pro ně zase takový přínos do krajské pokladny není. Tím jsme hodně vystřízlivěli. Zjistili jsme, že jsme měli o nich asi příliš růžové představy. Pro ně vůbec nejsme důležití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…