Aleš Brichta: Měli jsme srandu z ptákovin komunistů, teď je to tu zas. Lidi vezmou klacky a poženou je od koryt. Babiš vám dá výprask, jste pokakaní

08.08.2017 6:30

„My jsme si kdysi dělali srandu z toho, jaké ptákoviny a zákazy vymejšlí komunisti, ale dnes je to přitom úplně totéž, jen to vymýšlí někdo pod jinou hlavičkou. Ale až si to lidi uvědomí, tak vezmou klacek a poženou všechny svinským krokem od jejich koryt,“ tvrdí o politicích – a nejen o českých – hudebník a rocker Aleš Brichta. Prý se mu vůbec nelíbilo, co se dělo kolem svatby Andreje Babiše. „Mne znechutilo, že mu na svatbu přišlo řvát tolik odpůrců, vždyť je to pro tu ženu jedna z nejzásadnějších věcí v celém životě. A parta pitomečků jí bude kazit svatební den? To by mne zajímalo, co by dělali, kdyby se to stalo jim. Lidi ale asi zapomínají na základní pravidla slušného chování,“ říká k tomu. Ovšem i další události posledních týdnů si bere na paškál.

Aleš Brichta: Měli jsme srandu z ptákovin komunistů, teď je to tu zas. Lidi vezmou klacky a poženou je od koryt. Babiš vám dá výprask, jste pokakaní
Foto: Daniela Černá
Popisek: Rocker Aleš Brichta si vzal slovo na petičním výboru

Sledoval jste svatbu Andreje Babiše, která se odehrávala předminulý víkend na farmě Čapí hnízdo? Podle bulváru Babišovým na svatbě zpíval a hrál Michal David. Zazlíval byste mu to?

Mne spíše znechutilo to, že mu na svatbu přišlo řvát tolik odpůrců – vždyť je to pro tu ženu jedna z nejzásadnějších věcí v celém životě. A parta pitomečků jí bude kazit svatební den? To by mne zajímalo, co by dělali, kdyby se to stalo jim. Lidi ale asi zapomínají na základní pravidla slušného chování. Není přece důležité, jestli Babišovi na svatbě zahraje ten nebo onen – vždyť on má spousty známých –  a je jeho záležitostí, koho si pozve. Je to směšné, jak se to nafouklo!

Mně spíše než svatba Babiše vadí postupy některých úřadů a úředníků. Mám známou a ta má za manžela Američana. Oni se sice rozešli, ale její manžel sem do Čech odmítá pustit dceru, přestože ona má české občanství. Já jsem v tomto směru psal ministrům Pelikánovi a Marksové a jejich reakce byly typické – strkali jen hlavu do písku! Prostě od nich šla reakce ve smyslu, že to není jejich kompetence. Hrají si na pseudoochránce a pseudohumanisty, ale přitom na lidi kašlou, dávají od jejich problémů ruce pryč. A toto jsou přesně věci, z nichž jsem znechucený já. Kdyby šlo o Ukrajinu, Bulharsko nebo Rumunsko, tak by se všichni přetrhli, ovšem jakmile jde o Američany, tak od toho hned dávají ruce pryč. Jsou připosraní.

Anketa

Bude Donald J. Trump koncem roku 2017 ještě prezidentem USA?

93%
7%
hlasovalo: 1590 lidí

S touto věcí souvisí i rozhodnutí českého Ústavního soudu, které přiřklo dvojnásobné rodičovství dvěma homosexuálům, kteří využili moderní formu náhradního rodičovství: Oba v USA odevzdali své sperma k oplodnění vajíčka, dítě odnosila náhradní matka a u nás u Ústavního soudu žádali o zmiňované rodičovství, tedy o to, aby byli zapsáni jako „otec a matka“. Kritici to považují za nakročení k tomu, že taková věc bude legalizovaná i u nás. Jak se na tento problém díváte?

Chování homosexuálů je jejich věcí. Jsou záležitosti, které považuju za normální, ale tohle za normální zrovna nepovažuju.

A co se týče pochodu Prague Pride? Senátor a hejtman KDU-ČSL Jiří Čunek uvedl třeba na adresu Prague Pride toto: „Je to pochod smrti pro stát, pro Evropu, pro naši civilizaci, když stát bude tyto skupiny podporovat a uznávat jako rodiny.“ Má pravdu, anebo bychom měli Prague Pride podporovat?

Ne, že bych byl nějakým odpůrcem veřejných vystoupení homosexuálů, ale jejich pochod mi připadá už fakt přehnaný. A když se něco přehání a vystavuje na odiv, tak mi to přijde spíše směšné než cokoliv jiného. Ale beru to tak, že si dělají srandu sami ze sebe. Pokud mne někdo podobnými věcmi nebude obtěžovat, tak ať si dělá, co chce. Je to věcí svobody, svobodného myšlení a svobodného rozhodnutí každého člověka, takže bych zrovna toto nijak výrazně neřešil. Ale na druhou stranu dělat z toho nějaké dogma, kdy si všichni budou moci dělat, co je napadne, taky není dobré.

Myslíte si, že by mohla některá z politických stran necelé tři měsíce před volbami výrazně zaujmout voliče? Lidovci se několik dní kmotřili se Starosty, pak se zase rozkmotřili.

Tak to jsem zaregistroval, ale smál jsem se tomu. Když se spojili, tak jsem si říkal, že asi jen kalkulují na počet hlasů. Tam vůbec nejde o názory, nejde o to, jestli jsou schopní se spolu domluvit a zda mají podobný program anebo společné priority, byl to prostě jen společný handl, nic jinýho. Já si myslím, že šance samotných Starostů ve volbách jsou výrazně větší, než kdyby byli v nějaké koalici s lidovci.

Máte pocit, že snažení jiných politických stran by mohlo Babiše a jeho hnutí ANO překonat?

Vůči osobě Andreje Babiše a jeho krokům mám i já spousty výhrad, ale na druhou stranu je směšné, jak se všichni do něj zakousli a zoufale se snaží jet linku: „všichni proti Babišovi“. Nakonec stejně všem dá ANO výprask! Baví mne ale sledovat, jak jsou všichni dopředu pokakaní, bavím se u toho a říkám si, jak to všechno najednou jde, když se všichni spojí proti jednomu. A to přitom vědí, že je to daný, že to už nezmění. Je to jako když v Rychlých šípech Mirek Dušín běžel a házeli mu poleno pod nohy, aby nevyhrál závod v běhu. Oni se přitom všem kupodivu nesnaží udělat něco se sebou, což je typicky česká vlastnost: Ne, abych se snažil být lepší. Já radši umeju schody někomu, kdo je lepší, než jsem já.

Víme, jaké obraty dělala ČSSD, aby čísla svých preferencí alespoň nějak zlepšila. Do toho ale vpadl s kritikou vůči vládě vedené Bohuslavem Sobotkou bývalý prezident Václav Klaus, jenž tvrdí, že „Sobotkova vláda zavlekla naši zemi do takové hrůzy, že už si nic horšího nedokáže představit“. Je to pravda?

I já si myslím, že ČSSD zrovna dvakrát nic pozitivního pro naši zemi nepřinesla. Nemůžu to ale prezentovat jako obecnou pravdu, jen to tak cítím. Řekl bych, že se na ni hodí úsloví, že skutek utek.

Letní pohodu v Česku narušila diskuse, zda se na koupaliště smí, nebo nesmí nosit muslimské plavky, tzv. burkiny. Odpůrci argumentují zejména tvrzením, že jde o další krůček invaze islámu do našich životů, o zavádění jejich představ o normách. Co si o tom myslíte?

To je debata na úrovni, zda někdo často chodí v sandálech a zda si k nim bere ponožky. Pro mne za mne, ať si někdo namísto plavek vezme třeba jen provázek, nebo tkaničku od bot. Tyhle věci bych neřešil, i když chápu, že tahle konkrétnost má speciálně zrovna politický podtext. Proč bychom ale měli někomu něco zakazovat? Tady už je přitom zakázáno skoro všechno. Viz třeba zákaz kouření v restauracích, který si vymyslela nějaká parta a zaštítila se tím, že je to v rámci našeho zdraví. Bla, bla, bla! Co si vymyslí příště? To nám zakáží na koncertech hrát muziku, protože je hudba příliš nahlas a hluk poškozuje náš sluch? Zakáží napřed diskotéky a pak i koncerty? My si neuvědomujeme, že to k tomu směřuje. Systémem zákazů děláme sami ze sebe jen šašky a neuvědomujeme si, jakou práci později dá, abychom tyto nesmysly zase odstranili.

EU má ale velký problém s migranty. Ti se teď nebývale množí zejména u italských břehů a italská vláda popravdě neví, co dělat...

Hlavní průšvih byl kdysi na straně Merkelové, která řekla: Pojďte sem a budeme se tady všichni o vás starat a těšíme se na vás! Vždyť to byla taková ptákovina! Když s tímto apelem předstoupíte před někoho, komu se to hodí do krámu a chce zdrhnout z domova, neboť mu připadá, že někde jinde je chleba křupavější a svítí tam hezčí sluníčko, tak tím v něm zároveň zažehnete pocit, že se tady všichni na ně těšíme. Ovšem už nikdo k tomu neříká: Nezlobte se, ale o lidi vašeho typu nestojíme, vždyť neumíte v ruce ani držet šroubovák, umíte akorát přivázat velblouda, tak k čemu nám tady budete? Určitě z vás neuděláme obsluhu jaderný elektrárny, to bychom byli sebevrahy, že jo? Ale Merkelová se takto tvářila a tvrdila, že nám tady oni vyřeší naše pracovní potřeby. Na špičku nosu neviděla dál než na tři týdny. Ale co dál? V Americe sice kdysi tvrdili, že když Mexičanům dají stopku, tak že se nic nestane, ale nakonec zjistili, že to bez nich nejde, protože zastanou hromady práce, kterou běžní Američani dělat nechtějí. To samé se může stát i tady, ovšem tvrdit, že všechno vyřeší zase jen imigranti, je nesmysl.

Teď se ale do všeho zapojily neziskové organizace placené Sorosem. Vlády Itálie a Řecka přitom tyto neziskovky obviňují z toho, že spolupracují s pašeráky na převážení imigrantů z Afriky. Prý „vartují“ u břehů Itálie a buď loví migranty z vody, nebo si je rovnou přebírají od pašeráků. Dá se s tím něco dělat?

Ať si je přeberou mezi sebou, ale ať je nevystrkují na ulici. Pak bude pokoj. Když je budou živit a šatit a starat se o ně, tak proč ne? I když stejně mám pocit, že si to ty neziskovky brzy rozmyslí. Pokud máme svobodu, tak pak je každého svobodná volba někomu pomáhat, my ale stejně tak máme právo k tomu říci, že je tady nechceme. Proč náš stát není oficiálně a na rovinu schopen říci, že většina lidí u nás nestojí o to, aby sem přišly davy uprchlíků a začaly se tady řešit nějaké společenské a náboženské otázky, neboť oni mají snahu tady u nás něco měnit? Jako národ, jako obyvatelstvo nás prostě politici a vlády ignorují. Jenže k čemu nám pak jsou? Oni nás mají zastupovat a chránit a mají poslouchat to, co většina obyvatelstva říká a chce, ovšem pokud to ignorují, tak jsou nám na nic.

Jste muzikant a tak asi víte o rozmíšce, která nastala poté, co Radek Banga odešel ze show Českého slavíka na protest proti skupině Ortel. A teď policie přistoupila ke stíhání dvou mužů, kteří později Bangu rasisticky a nenávistně uráželi. Je spravedlivé, že oběma hrozí cca dva roky vězení? A pokud jde o gesto Bangy, bylo to tehdy přiměřené? Jen podotýkám, že byl později oceněn Cenou Františka Kriegla, kterou uděluje Nadace Charty 77.

Odpovím na to jinak: Banga (stejně jako já) je žižkovák a já vím na něj zase věci, o nichž se nemluví. Ventilovat je nebudu. Ježíš, snaží se dělat nějakou hudbu a je to cikán. No a co? Já s tím problém nemám a neřeším to. Ale nelíbí se mi, když někdo něco prezentuje a hodí to i přes politiku jen proto, aby mu to komerčně pomohlo.

Banga si stěžuje na to, že Ortel má nacistické texty, on sám má přitom také vulgární texty.

Co je ale nacistický text? Jen na světlo po letech vytáhli nějakou bývalou kapelu Conflict, ve který kdysi Tomáš Ortel vystupoval, ovšem dnešní Ortel nemá s nějakým nacismem už nic společnýho! Mne fascinuje, jak lidi lžou a směšují věci, které spolu nesouvisejí. Je to zase ukázka lidský malosti. Když nemám argument, tak si začnu hledat zástupný problém.

Mám pocit, že to někteří berou jako vlastní propagaci a jsou na tom schopní se přiživovat jen proto, aby se o nich mluvilo.

Jinými slovy i negativní reklama je reklama?

Samozřejmě! Jakákoliv reklama je reklama. A některým lidem se i negativní velmi hodí do krámu a je jim jedno, jak se o nich mluví.

Takže ty stížnosti Bangy na sprosté urážky mu jinými slovy jdou k duhu?

Kdo za posledních 15 let slyšel o Bangovi? A najednou se o něm mluví. Tak si teď mne ruce...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…