Analytička: Kocábova akce? Takových věcí už mají lidi plné zuby. Pohrdání lidmi, kteří chodí na šestou do práce. Kiska je jako Kefírer

27.05.2016 16:01

ROZHOVOR Bude Miloš Zeman znovu kandidovat, a podle čeho se bude rozhodovat? A jaké šance mají snahy o hledání kandidátů prostřednictvím akcí jakou je třeba Kroměřížská výzva spojená s Michaelem Kocábem nebo Tomášem Halíkem? Odpovědi na tyto otázky pro ParlamentníListy.cz hledá novinářka, mediální a politická analytička Irena Ryšánková. Jako znalkyně sněmovního prostředí komentuje též zmatky kolem (ne)schvalování protikuřáckého zákona.

Analytička: Kocábova akce? Takových věcí už mají lidi plné zuby. Pohrdání lidmi, kteří chodí na šestou do práce. Kiska je jako Kefírer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Umělci a intelektuálové v čele s Michaelem Kocábem zveřejnili tzv. Kroměřížskou výzvu, prostřednictvím které hodlají veřejnosti předložit vhodné demokratické kandidáty na příštího prezidenta. Prý chtějí představit celý „peloton“ kandidátů, z nichž vzejde nakonec jeden, za kterého se všichni postaví. Může takový přístup zafungovat?

No rozhodně…  Posílí pozici Miloše Zemana. Zákon vracejícího se bumerangu a pravidlo rozdělených hlasů. Mne jen překvapuje, proč si notoričtí petenti myslí, v tomto případě tedy například Michael Kocáb, či Hana Marvanová, že jejich názor ještě někoho zajímá. Kromě okruhu jejich známých či oné, dnes již příslovečné, pražské kavárny. Proč by se měl někdo ucházet o to, aby jej podporoval Michael Kocáb, proboha? Marvanová kandidovala za Občanské fórum v roce 1990. O rok později přešla do Občanské demokratické strany. Po Sarajevu spoluzaložila Unii svobody, kde se v červnu 2001 stala předsedkyní US-DEU, aby pak kandidovala za volební alianci Koalice (bývalá Čtyřkoalice).

Michael Kocáb, Břetislav Rychlík, Tomáš Halík, Kateřina Jacques, Olga Sommerová, Jiřina Šiklová, Michael Žantovský a další, kteří jsou pod výzvou podepsáni, se označují za skupinu lidí, která má starost o vývoj naší země…

No ano, jsou to prakticky pořád titíž, pod jakoukoliv peticí.

A podle nich teď nemáme prezidenta, který by stmeloval společnost, byl morální autoritou a prozápadně orientovaný. Shrnuto do jedné věty říkají: nechceme Zemana.

To je jejich právo. Měli by si ale klást otázku, koho to zajímá a koho to ovlivní.

Co způsob formulace takové výzvy vypovídá o jejích autorech? Jak to na vás působí?

Předpokládám, že o vývoj naší země mají starost všichni, ne jen ti výše jmenovaní. Protože to, jaká je země, na tom závisí životní standard lidí. Proč si myslí, že jen a právě oni mají starosti o vývoj naší země? Kdo je pasoval do role arbitrů? Oni sami sebe? Proč si myslí, že Zeman rozděluje společnost? Stačí vyjet z Prahy a podívat se na lidi, kteří na Zemana čekají. Fráze o tom, jak Zeman rozděluje společnost, se nesou od chvíle, kdy Zemana lid zvolil. Protože se ti, jejichž kandidát prohrál, nemohou s prohrou smířit. A ještě se označují za elitu národa, jejichž názor by měl všechny zajímat… Za elitu se považují už nejméně pětadvacet let. Přece si nemůže osobovat nějaká skupina právo na to, že ausgerechnet ona má strach o naši společnost a jiní ne? To je pohrdání lidmi, kteří chodí každý den na šestou do práce, dělají dvanáctky. To je pohrdání těmi, kteří pracují manuálně nebo se starají v nemocnicích o pacienty.

První, který už nyní začal otevřeně mluvit o své možné prezidentské kandidatuře, je podnikatel a textař Michal Horáček. Prý se mu nechce, ale asi bude muset.

Patrně má puzení.

Horáček se sice vymezuje vůči prezidentu Zemanovi, ale na rozdíl od jiných nijak expresivně. Říká navíc, že objíždí už celou zemi a diskutuje s lidmi. Jaké jsou jeho šance? Desetimiliony na kampaň je prý připraven použít i svoje.

Levný prachy. Sázkařský. Do prezidentské volby je daleko. Zeman protikandidáta samozřejmě potřebuje. Je jen otázkou, nakolik se Michal Horáček naučí rozumět voličům. To, že je milionář, jej nemusí nutně ze závodu diskvalifikovat. Stačí se podívat na Donalda Trumpa. Stačí jen najít vhodné téma a vhodný jazyk. Obávám se ale, že si sám není jist cílovou skupinou. Většina obyvatel nežije v Praze.  

Horáček nejenže nenadává Miloši Zemanovi, ale částečně se vymezuje i vůči tzv. pražské kavárně. Distancoval se rovněž od zmiňované Kroměřížské výzvy. Několik analytiků už dříve uvádělo, že současného prezidenta může porazit jen někdo, kdo má na mnoho věcí stejné názory, ale nevyjadřuje se tak ostře, musí artikulovat zájmy a obavy běžných lidí, ale zároveň trvat na našich spojeneckých závazcích. Nemohl by se právě z něho stát jakýsi kompromisní kandidát?

Právě tímto umírněným postojem by se mohl variantou stát, na druhé straně se poněkud obávám, že jej bude determinovat jeho „umělecký profil“ a sociální bublina, ve které se nachází i on. Občanských iniciativ, jako byl před čtvrtstoletím MOST, mají dnes všichni plné zuby. Stejně jako angažovaných nestraníků. Zdá se, že je jich příliš mnoho, ale na druhé straně jsou to pořád táž jména. Mám za to, že éra „umělců jako svědomí národa“ je pryč. Havel už tu není.

Obecně vzato, jak se stavíte k tomu, aby se prezidentem stal nepolitik, tedy člověk, který má třeba zkušenosti z byznysu, ale praktickou politikou je nedotčený? Podobné pochybnosti byly slyšet i při nástupu Andreje Kisky. Jak ten to zvládl? Jak rychle se podle vás člověk dokáže zorientovat a třeba zodpovědně zemi zastupovat na summitu?

Na Slovensku je nejoblíbenější televize JOJ a nejoblíbenějšími novinami Nový čas. To o něčem svědčí. Andrej Kiska byl produktem virtuálních ideálů. Produktem reálným stejně, jako hipsterský jogurt Kefírer. O Kiskovi není moc slyšet. Je pravda, že prezident se jistě nemusí v problémech orientovat sám, na to si musí vytvořit zázemí. Nemyslím si, že by prezidentem měl být někdo politikou nedotčený. Nepolitická politika nefunguje. To vidíme na nejrůznějších lehce obskurních uskupeních, která se mnohde dostala na radnice.

Prezident Zeman svoji případnou druhou kandidaturu oznámí za deset měsíců na tiskové konferenci. Jak vy na základě sledování jeho činnosti, výroků a popularity odhadujete rozhodnutí? Řekne Miloš Zeman ano či ne?

Jsem přesvědčena, že to bude ano. Proč by to mělo být ne? Preference má vysoké, a budou ještě vyšší, čím více chyb bude dělat sedlina pražské kavárny.

Co bude podle vás současný prezident při definitivním rozhodnutí nejvíce rozvažovat? Někteří sice hovoří o tom, že hlavním faktorem bude zdravotní stav, nicméně šéf prezidentova lékařského koncilia Martin Holcát v dubnu řekl, že je Zeman ve skvělé kondici a neexistuje žádná zdravotní překážka, která by mu bránila znovu kandidovat.

Jistě, zdravotní stav a věk jsou jistě poměrně významné faktory. Ale podle mne bude zvažovat hlavně podporu voličů.

Preference prezidenta Zemana se už dlouhou dobu drží na poměrně vysoké úrovni, přitom ostré útoky ze strany některých jeho odpůrců nepolevují, možná právě naopak. Jaký vliv na Zemanovo (ne)zvolení budou mít výpady jeho radikálních odpůrců?

Žádný, stejně jako nemají vliv na preference. V podstatě jsou to pořád tytéž stereotypně se opakující argumenty, radostně omílané na sociálních sítích.

Dlouhou dobu se spekuluje o tom, že by Miloše Zemana mohl ve volbách podpořit Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Zeman má s Babišem přátelské vztahy, vzájemně na sebe neútočí, nekritizují se. Teď ovšem Babiš uvedl, že by za jeho hnutí mohla na Hrad kandidovat Věra Jourová. Obrátil ministr financí? Nebo může jít o zastírací manévr a až přijde na lámání chleba, postaví se Babiš za Zemana?

Je logické, že Babiš zvažuje svého kandidáta, i když si myslím, že Jourová asi prezidentkou nebude. Průzkum bojem si ale může nyní dovolit. Nemyslím, že to může být strategický tah.

Protikuřácký zákon nejprve poslanci trhali na kusy pomocí více než dvou set pozměňovacích návrhů, aby ho nakonec při třetím opakování závěrečného hlasování potopili, o což se postaralo vládní hnutí ANO. Ihned se ozvala slova o zradě a porušení koaliční smlouvy. Je to zrada? Pokud ano, kdo koho zradil?

Předesílám nejprve, že nejsem kuřák. Kdo koho zradil? V prvé řadě se s trochou nadsázky dá říci, že sociální demokraté hromadu svých voličů – kuřáků. Myslím si, a nepochybně nejsem sama, že máme daleko větší problémy, než to, jestli plošně zakážeme kouření v restauracích. Kuřáckých restaurací je i tak čím dál méně. Pokud si sociální demokracie nedokáže vyjednat to, aby prošel zákon, na němž jí záleží, pak je to problém sociální demokracie. Ostatně, něco podobného se stalo v Senátu, který neschválil novelu Ústavy, otevírající cestu k rozšíření kontrolní pravomoci NKÚ.

Co se týče středečního jednání poslanců o protikuřáckém zákoně, bylo to poměrně unikátní představení. Stovky pozměňovacích návrhů včetně možnosti prodeje cigaret v hračkárnách, opakovaná zpochybňování hlasování atd. Jaké z toho máte dojmy?

Stejné, jako když se schvaloval před šestnácti lety zákon o provozu na silničních komunikacích. Více než 350 pozměňovacích návrhů. Včetně toho, který tehdy předložil bývalý ministr životného prostředí: nosorožec má přednost zprava… Přiznávám, že hlasování samo o sobě mi připadalo poněkud nepřehledné a některé pozměňovací návrhy některých poslanců mi byly naprostou záhadou. Buď si z toho dělali legraci, nebo se zbláznili. První varianta je pravděpodobnější. Extrémy ministra Němečka zplodily extrémy opačné. Zpochybňování hlasování je vcelku obvyklý sněmovní nástroj, jen už jsme zapomněli.

Vicepremiér Babiš se později dost nelichotivě vyjádřil o premiérovi i lidovcích a řekl, že je otrávený a pokud to takhle půjde dál, vláda dlouho nevydrží. Jaký vztah podle vašeho dojmu má Andrej Babiš k Bohuslavu Sobotkovi? Může jeho styl vyjadřování značit třeba i to, že k němu a některým lidoveckým činitelům cítí odpor?

Cítí k nim koaliční partnerství. To nestačí?

Šturmuje na kraje?

V poslední době mi připadá, že ministr financí ztratil tu dynamiku, se kterou do politiky vstupoval.

„Hodně se spekuluje o tom, že Andrej Babiš by se po příštích volbách raději opíral o KSČM, než aby byl v otevřené koalici s ČSSD a lidovci,“ nadnesla nedávno v rozhovoru s Vojtěchem Filipem redaktorka Deníku Kateřina Perknerová. Máme s takovou variantou počítat? Nakolik je to podle vás představitelné?

S kterou komunistickou stranou? S dvěma členy vedení, kteří zůstali předsedovi Filipovi, nebo se čtyřmi, které ve vedení KSČM má jeho protikandidát na místě místopředsedy pro ideologii a média Skála? S Pavlem Kováčikem v čele poslaneckého klubu? I v komunistické straně jsou různé názory. Nemyslím si, že by se komunisté hrnuli do přímé odpovědnosti. Ostatně, jak si sami vcelku šarmantně napsali a sjezdem odhlasovali, jsou trvale spolehlivou opoziční stranou. Budou chtít možná být těmi, bez nichž se nic nepohne, ale sami do boje nepůjdou. Nemají kvalifikované lidi v produktivním věku, kterými by nahradili stávající stranické kádry lidovců a sociálních demokratů. Nevychovali si je a těch několik malinko mladých to nezachrání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…