Antikomunista Šinágl pro PL: Jsme ve válce. Virus nemusí pocházet z přírody. Pohrobci komunistů dnes zneužívají demokratický systém

22.03.2020 6:53

ROZHOVOR Jsme ve válce. Situace je vážnější, než si lidé umí představit. Mnohé nasvědčuje tomu, že koronavirus není dílo přírody. O to je nebezpečnější, říká známý český antikomunista a publicista Jan Šinágl. Vlády podle něj neříkají o viru všechno. Česko je ve stínu 30. výročí zrušení komunisty utajovaného minkovického lágru, podle Šinágla zemí, která není schopna se vypořádat se svými zločiny a s minulostí a ve které zůstali u moci pohrobci těch, kteří ji řídili před listopadem 1989. Vazby vytvořené za totality dnes obdobně jako tehdy zneužívají demokratický systém, říká Šinágl.

Antikomunista Šinágl pro PL: Jsme ve válce. Virus nemusí pocházet z přírody. Pohrobci komunistů dnes zneužívají demokratický systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Jan Šinágl

Minulý rok slavilo Česko 30. výročí sametové revoluce a pádu socialismu. Byla toho plná média. 30. výročí konce posledního komunistického lágru, pracovního tábora Minkovice, jsme letos oproti tomu přešli mlčením. Co je toho podle vás důvodem?

Komunistický pracovní kriminál v Minkovicích. Fungoval podobně jako nacistický koncentrační tábor, a to prakticky až do konce roku 1989. Veřejnost si něco takového neuměla ani ve snu představit. Dodnes zůstává pro většinu veřejnosti neznámým. Je to jen dalším důkazem, kdo získal moc, resp. zůstal u moci. Pohrobci těch, kteří tábor zřídili, resp. vazby vytvořené za totality, které dnes stejně zneužívají demokratický systém. 

Minkovice byly tajným lágrem. Režim se snažil existenci tábora a toho, co se dělo za jeho zdmi utajit. Co bylo důvodem? 

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Byli v něm i političtí vězni. Ti byli tabu pro veřejnost. Docházelo k těžkým pracovním úrazům, k trvalému zmrzačení včetně smrti. Vězni byli nelidsky týráni, trestáni, mučeni a nuceni k otrocké práci o hladu, bez odpovídající lékařské péče, což bylo součástí trestu. Dodnes nebyl nikdo z nich potrestán. Bachař Josef Vondruška se stal dokonce poslancem za KSČM. Souzen byl s výsledkem, že netýral politické vězně, a byl definitivně zproštěn obžaloby. Svědectví obětí jeho brutality nepomohla. Z logiky věci si komunisté nemohli dovolit bachaře-lidumily, stejně jako v 50. letech.

Existují nějaké fotografie lágru, nějaké důkazy o tom, co se v něm dělo?

Několik málo se zachovalo. I to vypovídá, jak byl pracovní tábor utajován a střežen i po této stránce.

Co se vlastně v Minkovicích dělo? A co režim sledoval tím, když mezi obyčejné vězně umisťoval takzvané politické?

Vyrábělo se lukrativní zboží, velmi ceněné na Západě. Jeden z lustrů je zavěšen i v jednom z paláců ve Vatikánu. Bižuterie na nádherném lustru je tak „posvěcena“ i krví politických vězňů. Pracovní tábor byl ohraničen vysokými zdmi se střílnami, stejně jako v nacistických koncentrácích. Vězňové byli většinou silnými osobnostmi s pevnými charaktery. Prostředí v Minkovicích je lámalo „snadněji“ než v jiných komunistických kriminálech. Málokdo odolal bez následků zdravotních a psychických – ideální prostředí pro likvidaci politických vězňů, třídního nepřítele.

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

Co o ČR vypovídá to, že se minkovičtí političtí vězni dodnes nedočkali rehabilitace či omluvy?

Že jsme stále postkomunistickou zemí, která není schopna vypořádat se s vlastními zločiny a s vlastní minulostí. Komunistický „kabát“ nahradil demokratický. Obsah zůstal stejný. Justice zůstala pod vlivem bývalých komunistů, kdy většina soudců byla členy KSČ. Nezávislá justice je základem demokratického státu. Polsko a Slovensko neúnosnou situaci v justici řeší. U nás je to jen otázkou času, nechceme-li riskovat ohrožení demokratických hodnot.

Jak se díváte na to, že firmu Preciosa, ve které za totality minkovičtí vězni museli pracovat, po roce 1989 zprivatizoval pan Ludvík Karl, někdejší ředitel minkovického lágru?

Komentuje se samo. Ludvík Karl jen potvrdil svůj neměnný charakter, resp. bezcharakternost. Nemohl nevědět, jaké zrůdnosti a zločiny proti lidskosti se pod jeho vedením, tedy i osobní odpovědností, děly. Špinavou práci vykonávali jiní. Byl tzv. „vrahem v bílých rukavičkách“.

Není to ostatně pro posledních 30 let příznačné, že estébáci a bývalí komunisté získávali majetky?

Nelze očekávat, že nepotrestané zlo odejde samo a dobrovolně. V ideálních podmínkách pokračovalo ještě většími podvody a zločiny. Můj táta měl v listopadu pravdu: „Jak to chtějí udělat, když nemají lidi?!“ Demokracii nelze budovat bez demokratů. Nebyli a stále jich není dostatek. Většina lidí nemá ponětí, co je to skutečná demokracie. Chybí nám skutečné elity na všech místech správy země. Likvidovaly se cíleně, po generace – přinuceny opustit zemi, popraveny nebo zavřeny.

Mravní páteř země je zlomena. Její lámání začalo nebráněním se nacistické okupaci v roce 1939, vítězstvím komunistů ve volbách v roce 1948, okupací Československa v roce 1968. Husákova normalizace odstranila její poslední zbytky. Dr. Emil Hácha měl pravdu: „Mnichovská dohoda a naše neštěstí začaly založením Československa,“ kdy jsme upírali základní práva třetině vlastního obyvatelstva – českým Němcům, žijícím u nás po dlouhá staletí.

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí

Jaký je váš názor na to, že Ludvíka Karla v roce 2015 vyznamenal prezident Zeman? Je v obecné rovině správné, aby lidé s takovou minulostí dostávali státní vyznamenání?

Umí si snad někdo představit, že by po II. světové válce prezident NSR vyznamenal státním vyznamenáním velitele nacistického koncentračního tábora? Prezident Zeman toho schopen byl. To, že veřejnost neprotestovala, je jedna z ukázek jejího mravního stavu. 

Hovoříme spolu v době, kdy ve světě i v Česku zuří pandemie koronaviru. Babišova vláda v té souvislosti přijímá některá poněkud drsná opatření, jako je zákaz hospod, kulturních akcí, sdružování a nově dokonce i vlastně zákaz vycházení: lidé mají chodit pouze do práce, z práce a za nákupy potravin. Co na tato opatření říkáte?

Jsme ve válce. Situace je daleko vážnější, než si lidé umí představit. Premiér dělá, co může – s danou kvalitou svých spolupracovníků. Mnohé nasvědčuje tomu, že koronavirus není dílo přírody. O to je nebezpečnější. Proto vlády vyspělých zemí tajné zprávy o skutečném stavu a hrozbě nezveřejňují celé a jen opatrně naznačují závažnost situace, aby nevznikla panika. Opatření jsou nutná a respektuje je každý normální člověk.

Na druhé straně má lidstvo možnost odvrátit se od bezbřehého konzumu, ničení přírody a navrátit se k vládě zdravého rozumu. Ukazuje se, jak je tržní hospodářství snadno zranitelné, je-li zisk na prvním místě, nevyrovnáván mravními hodnotami. Znaky signalizující kolaps civilizací se naplňují. Lidstvo to dosud vždy zvládlo. Příroda zůstane pánem, jsme jí podřízeni. Nepotřebuje nás, my bez ní nebudeme. Už po tisíciletí nám to nezapomíná připomínat. Používá mechanismy jak materiální (např. kolaps klimatu), tak duchovní (např. rozpad rodin).

Obdobně popisoval chování lidí Seneca už před 2000 lety (kniha Vychovatel a utěšitel). Při vší tragédii může být koronavirus začátkem návratu ke zdravému rozumu a zabránit katastrofě ještě mnohem větších rozměrů. Je za minutu dvanáct, či už minuta po dvanácté. Tento stav zůstane ještě několik měsíců a zdaleka není ještě vyhráno. „Nikdo nemůže s jistotou říci, co bude“, říká jeden z nejlepších světových odborníků, epidemiolog Alexander Kekulé (zřejmě potomek české protestantské rodiny Kekuléů ze Stradonic, která musela opustit vlast po Bílé hoře). 

Nemohou být tato opatření zneužita například k nějakému nástupu totality, podobně jako například v Číně? Zmínil bych, že například operátor T-Mobile odeslal vládě nabídku, ve které nabídl technologie umožňující sledování mobility občanů podle pohybu mobilního telefonu. Taková věc by v případě zákazu vycházení dávala logiku, nemyslíte?

Vše se nechá vždy zneužít. Je třeba udělat vše, co v jakékoli míře ztíží šíření koronaviru, bez ohledu na práva zaručená Ústavou ČR. Ve válce se také neptáte předem nepřítele, zda ho smíte zastřelit, chcete-li přežít. Je to otázkou kvality člověka, která určuje kvalitu společnosti. Každý neseme svůj díl vlastní odpovědnosti za stav svého okolí, tedy i světa.

Je třeba nahradit formální vládu milionů zákonů, předpisů a nařízení bez osobní odpovědnosti. Nikdo už se v nich nevyzná, nelze je skutečně realizovat a kontrolovat. U nás je stále nemálo lidí, kteří jakýkoliv nový předpis zkoušejí obejít a „přechytračit“. Ve Švýcarsku je samozřejmostí, že občané dodržují zákony, proto demokracie funguje. Cestou je zdravý rozum a osobní, plná odpovědnost odpovědných. Základem je výchova, vzdělání a osobní příklad. Budou-li zákony v nás, postačí málo těch mimo nás, zapamatovat si je – a hlavně se jimi řídit.

Nikdo sám nezmění svět. Můžeme změnit jen sebe, své okolí – tím měníme svět. Buďme každý příkladem. Planeta Země je společným domovem nás všech. Baťa by i dnes řekl: „Zapřahat!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…