Bojoval za Zdravé Karlovarsko, teď s Klausem rozjiždí Trikolóru: Vlády se sestavují ve sněmovně podle voleb, ne na demonstraci

06.09.2019 20:49

ROZHOVOR Karlovarský podnikatel, sportovec, předseda dobrovolnického spolku Zdravé Karlovarsko a koordinátor Trikolóry za Karlovarsko Ing. Matěj Drbohlav poskytnul rozhovor ParlamentnímListům.cz, kde vysvětlil, proč vstoupil do Trikolóry, a co čekat od ustavujícího sněmu v Brně, jak vypadá zájem o členství v kraji či komu pomáhá spolek Zdravé Karlovarsko, jehož je předsedou. „Škola má děti a mladé lidi naučit myslet samostatně, aby se sami rozhodli, co považují za relevantní, a co ne. Podobné aktivity, na které se ptáte, často zavánějí indoktrinací tím ‚jediným správným‘ názorem a v konečném důsledku jsou kontraproduktivní,“ odpověděl Drbohlav na dotaz, zda by měli být studenti vzděláváni v oblasti dezinformací.

Bojoval za Zdravé Karlovarsko, teď s Klausem rozjiždí Trikolóru: Vlády se sestavují ve sněmovně  podle voleb, ne na demonstraci
Foto: Archiv Matěje Drbohlava
Popisek: Ing. Matěj Drbohlav MBA (druhý zprava) na prvním krajském setkání Trikolóry v Karlovarském kraji

Proč jste vstoupil do hnutí Trikolóra? Byl jste dříve členem jiného politického hnutí, či strany?

V hnutí Trikolóra jsem se začal angažovat, protože mám konzervativní myšlení, podobná strana zatím na české politické scéně chybí, a hlavně si vážím Václava Klause mladšího. V žádné politické straně ani hnutí jsem členem nebyl.

Chybí podle vás dnes v Poslanecké sněmovně autentická pravicová strana?

Primární problém je, že v Poslanecké sněmovně jsou většinou lidé a strany, které něco jiného říkají, a něco jiného reálně dělají. Když mluví někteří politici o ochraně českých zájmů, tak jim to pomalu i věříte, ale pak se stačí podívat na to, jak se chovají v Evropském parlamentu. Například ODS má program plný podpory živnostníků a snižování daní, ale byla to právě ODS, která společně s Miroslavem Kalouskem zvyšovala daně. A ne, nebyla to nějaká jiná ODS než teď.

Jak vypadá zájem o členství v hnutí Trikolóra v Karlovarském kraji? Přitáhl Václav Klaus ml. nějaké výrazné tváře?

Mám pro vás dvě čísla, která překvapí. Jedno je 300 registrovaných příznivců v Karlovarském kraji a druhé je přibližně 100 registrovaných příznivců, kteří se zúčastnili prvního krajského setkání v Karlovarském kraji. Václav Klaus mladší přitáhl v našem kraji lékaře, advokáty, učitele, sportovce (Josef Němec – reprezentant ČR ve fotbale) nebo i starosty (Martin Gruber – starosta v Březové u Karlových Varů) a místostarosty.

Trikolóra je často kritizována právě pro účast některých politiků, kteří se dříve angažovali v jiných stranách, ať už je to někdejší předseda Svobodných Petr Mach, registrovaným příznivcem je podle Deníku N také bývalý senátor za ČSSD Josef Regec, příspěvek poslal i někdejší republikánský poslanec Petr Vrzáň. Myslíte, že podobná spojení mohou hnutí do budoucna uškodit?

Anketa

Jste pro zachování sochy maršála Ivana S. Koněva na původním místě v Praze 6?

95%
5%
hlasovalo: 36044 lidí

U nás na Karlovarsku je drtivá většina registrovaných příznivců bez předchozí politické zkušenosti a dle mých informací je to tak i ve zbytku republiky. Registrovaným příznivcem se může stát každý, kdo vyplní formulář na webu a zaplatí symbolický poplatek – nikoho nekádrujeme. Kdo se tedy přihlásí přes web, to nemůžeme nijak ovlivnit a ani v tom nikomu bránit. Něco jiného je ale členství – to schvaluje celostátní předsednictvo a až na Petra Macha není nikdo z výše jmenovaných členem, čili otázku položte znovu, pokud někdy členy budou.

Vy sám zakládáte spolek Zdravé Karlovarsko. Můžete jej čtenářům přiblížit? V čem má regionu pomoci?

Zdravé Karlovarsko je nezávislým a dobrovolným spolkem osob, jehož účelem je podpora sportovních, kulturních a dobročinných aktivit v Karlovarském kraji. Má pomoct například v poskytování dobrovolné pomoci, vedení dětí, mládeže a dospělých ke sportovním aktivitám.

28. září se uskuteční ustavující sněm hnutí v Brně. Jak bude probíhat?

Sněm bude jednodenní. Ještě před samotným začátkem proběhne procházka centrem Brna s mažoretkami a s hudbou, tak jak Václav Klaus ml. sliboval. Na sněmu bude zvolen předseda a místopředsedové, a někteří programoví garanti představí svou část programu do hloubky. Chceme na sněm pozvat nejen členy s hlasovacím právem, ale i co nejvíce registrovaných příznivců.

Srpnový volební model agentury Median přisoudil hnutí Trikolóra 2 % hlasů. Považujete to za dobrý výsledek? A je podle vás relevantní?

Za mě je to skvělý výsledek. Neměli jsme ani ustavující sněm a už se objevujeme v celorepublikových průzkumech. Průzkumy budou více vypovídající až po sněmu a představení programu. Hodně lidí na to čeká. Ale hlavně – nejlepší průzkum veřejného mínění jsou volby.

Je podle vás potřeba, aby byli čeští občané vzděláváni v oblasti dezinformací, například skrze chystanou zábavnou show ČT, nebo díky programům ve školách? Probíhá v současné době nějaká informační válka?

Škola má děti a mladé lidi naučit myslet samostatně, aby se sami rozhodli, co považují za relevantní, a co ne. Podobné aktivity, na které se ptáte, často zavánějí indoktrinací tím „jediným správným“ názorem a v konečném důsledku jsou kontraproduktivní.

Jsou demonstrace Milionu chvilek pro demokracii projevem zdravé občanské společnosti? Dělají organizátoři něco špatně?

Respektuji to, že u nás může každý demonstrovat proti vládě a nic mu za to nehrozí. Na rozdíl například od Francie u nás demonstranty nikdo nemlátí. Vyjádřit pokojně svůj nesouhlas proti komukoliv je samozřejmě základní lidské právo. V poslední době ale spolek Milion chvilek přestává být pouhé sdružení nespokojených občanů, ale jeho představitelé si hrají na politiky a snaží se určovat, kdo má u nás vládnout, a kdo ne. De facto tak přepsat výsledek svobodných voleb. To je třeba rázně odmítnout – vlády se sestavují v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, která se sestavuje dle volebních výsledků; ne podle toho, co chtějí lidé na demonstracích, byť je jich hodně.

Je rekordní účast na demonstracích (myšleno od listopadu 1989) svědectvím o nedobré práci současné vlády? A je Andrej Babiš zodpovědným hospodářem, nebo po něm další premiér zdědí jen problémy?

Je jedno, jestli je na demonstraci 10.000 nebo 100.000 lidí. Důležité je, kolik lidí přijde k volbám a jak budou volit. Pokud současná vláda dovládne do konce volebního období, budeme mít za sebou 8 let vlády ANO a ČSSD, která se vyznačovala tím, že celý hospodářský růst posledních let „prožrala“. Nabírají se desítky tisíc nových státních zaměstnanců, utrácí se za kdejaké projekty a neziskovky, přitom například výstavba dálnic se téměř zastavila. Kdo přijde po nich, bude to mít sakra těžké. My to ale zvládneme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…