Brutální nátlak demobloku a jeho médií. Poslanec Kobza se vrací k Babišově kauze a ukazuje Zemanovy trumfy

11.09.2019 17:16 | Zprávy

ROZHOVOR „V jednání o brexitu se Evropská unie chovala protektorsky a naprosto odsouzeníhodným způsobem, arogantně, povýšenecky,“ hodnotí politické dění poslanec SPD Jiří Kobza. Podle něj je současná situace z většiny vinou právě Evropské unie, jejíž protektorský a pro Velkou Británii nepřijatelný návrh rozvodové dohody čeští politici mohli a měli vetovat. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz označil novou koaliční stranu v italské vládě za původce a viníka migrační krize a situace v Itálii. Kobza si je jistý, že tamní bývalý premiér Matteo Salvini ještě neřekl poslední slovo. Věnuje se také dotační kauze Andreje Babiše a pro Demokratický blok nemá mnoho pěkných slov.

Brutální nátlak demobloku a jeho médií. Poslanec Kobza se vrací k Babišově kauze a ukazuje Zemanovy trumfy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Kobza

Právě se nacházíte ve Finsku. Co je vaším cílem?

Je to jednání české parlamentní delegace ku příležitosti finského předsednictví Evropské unie.

V čem vás Finsko překvapilo?

Finsko mám rád, žil jsem tam jako mladý kluk, je stále stejně přátelské a šarmantní, s krásnou přírodou, do které byly citlivě postaveny Helsinky. Našel jsem Finsko takové, jaké jsem předpokládal, takže mne překvapilo příjemně také tím, že se stará část centra Helsinek změnila jen mírně a kousek od nádraží je restaurace Vltava.

Britský premiér Boris Johnson řekl, že by raději skončil mrtvý v příkopu, než by žádal Evropskou unii o další odklad brexitu. Poslanci tamní Dolní sněmovny přijali zákon proti brexitu, navíc odmítli předčasné volby. Ve Velké Británii to vře. Odejde letos z Evropské unie?

Otázka obsahuje více rovin a proměnných, těžko předpovídat, byť jsem v tomto ohledu byl letos celkem úspěšný, jako jeden z mála, a proti všem jsem v pořadech České televize předpokládal pád Mayové a nástup zastánců brexitu, a to v době, kdy téměř celá česká mediální a politická scéna tvrdila opak. Toto se potvrdilo nástupem Johnsona a drtivou výhrou Farageových euroskeptiků v britských volbách do Evropského parlamentu, stejně jako i opakované odmítnutí rozvodové dohody Evropské unie a Velké Británie v dolní sněmovně.

Vámi zmiňovaný návrh zákona ještě musí posvětit Sněmovna lordů, což není jisté, předčasné volby lze ale vyvolat i jinak než pouhým hlasováním sněmovny. Navíc situace je turbulentní, mění se, jak se říká v jiné souvislosti, každým okamžikem, každá akce Evropské unie vyvolává reakci Britů. Jde o to, čemu říkám odchod z Evropské unie, protože nejde pouze o deklarace, ale o zásadní změnu dosavadních pravidel a fungování vztahů Evropské unie a Velké Británie. To znamená: nejde ani tak o to, co, kdo, kdy a jak odhlasuje a prohlásí, ale zejména o to, zda a kdy Velká Británie uvalí cla na dovozy z Evropské unie a Velké Británie a naopak, jak se promění status pracovních sil z Evropské unie ve Velké Británii, zda se na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou začnou tvořit mnohakilometrové fronty kamionů, jak straší odpůrci brexitu, a tak dále.

Jde o to, jak budou relevantní aktéři postupovat v praxi, přičemž nelze pochybovat o tom, že Boris Johnson bude odchod z Evropské unie v termínu, který slíbil, tvrdě prosazovat. Uznávám, že ve světě, kdy většina politiků považuje slib voličům za nezávaznou proklamaci, je Johnsonovo trvání na tom, že splní, co slíbil před volbami, celkem překvapivé. Stejně tak je jisté, že v jednání o brexitu se Evropská unie chovala protektorsky a naprosto odsouzeníhodným způsobem, arogantně, povýšenecky. To, kam situace zašla, je z 99,9 procenta její vina. Je otázkou, zda role naší vlády byla správná v mlčení či v souhlasu s Evropskou unií, protože jsme protektorský a pro Velkou Británii nepřijatelný návrh rozvodové dohody mohli a měli vetovat.

A co tedy celá situace vypovídá o Evropské unii a co o Britech? A co to znamená pro Českou republiku?

V případě Evropské unie se jen dál potvrzuje, že jde o diktátorskou vrchnostenskou entitu, která se neřídí politickým realismem a snahou o vzájemně výhodné bilaterální vztahy na principu win-win. Že jde o protektora, nedemokratickou organizaci, která tvrdě trestá každého, kdo si dovolí vyjádřit vlastní názor, respektive jít svou vlastní cestou, vidíme to jak na státech Visegrádské čtyřky, respektive vztah orgánů Evropské unie k nim, tak na jednáních o brexitu.

Britové několik let projevovali svatou trpělivost, ta je teď u konce, což se projevilo mimo jiné ve volbách do Evropského parlamentu, což bylo jakési neformální referendum o brexitových jednáních, a ve výměně Mayová – Johnson.

Pro Českou republiku to znamená, že se na budoucí czexit musíme velmi dobře připravit, mít připraveny různé scénáře a varianty jednání a dalších postupů na několik kroků dopředu, tvrdě hájit vlastní národní zájmy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…