ČT dělá spoustu báječných věcí, ale to zpravodajství... Analytička Ryšánková z vlastní zkušenosti přibližuje fungování televize

15.01.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Od toho jsou tady rozvědky a ne nějaká parta úředníků na ministerstvu, která se bude rozhodovat, co je a co není falešná zpráva,“ říká v půlnočním rozhovoru ohledně „Chovancova centra“ analytička Irena Ryšánková. Zastala se Miloše Zemana ohledně jeho prohlášení, že se po České republice údajně pohybuje člověk, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi, a promluvila i o České televizi a jejímu údajnému „nadržování“ Clintonové a celkově o zpravodajství České televize.

ČT dělá spoustu báječných věcí, ale to zpravodajství... Analytička Ryšánková z vlastní zkušenosti přibližuje fungování televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČT 24, ilustrační foto

Co budete dělat dnes o půlnoci?
 
O půlnoci jsem občas venku se psem, procházím se s ním ráda i v noci. Mám německého ovčáka, takže se nemusím bát. Navíc nás někdy doprovází i kamarádka, která má bojové plemeno. Nebo už budu dávno doma a budu si číst, uvidíme podle toho, jaké bude počasí.
 
Prezident Miloš Zeman opět zvedl mnohé lidi ze židle. Prohlásil, že se podle jeho informací po České republice pohybuje člověk, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Není to poprvé, co Miloš Zeman veřejnost nějakým prohlášením šokoval. Proč myslíte, že to dělá?
 
Já se domnívám, že nepochybně nějakou takovou informaci měl. Pominu fakt, že vzhledem k otevřené schengenské hranici se tady opravdu může pohybovat kdekdo a vlastně nemáme ani přehled, kdo se tu pohybuje. Nedomnívám se, že Miloš Zeman je z lidí, kteří střílí od boku a rozhodne se, že sdělí národu, že se tady někdo pohybuje a ona to není pravda. Pravděpodobně měl indicie k tomu, že se tady někdo takový pohybuje, nebo že je nebezpečí, že se tady někdo takový pohybuje.
 
Myslíte si, že mu toto prohlášení pomůže, nebo naopak uškodí u voličů?
 

Anketa

Myslíte, že Jiří Kajínek je skutečně vinen tím, za co doživotně sedí v kriminále?

13%
87%
hlasovalo: 6153 lidí
Já se nedomnívám, že by toto prohlášení bylo natolik extrémně kontroverzní, že by mu nějakým způsobem výrazně uškodilo, nebo výrazně pomohlo.
 
Když se podíváte, jak různá prezidentova prohlášení „prezentují“ média, co si o tom myslíte?
 
Víte, vztah mezi médii a Milošem Zemanem byl vždycky zvláštní. To je historická záležitost, která se táhne mnoho let. Miloš Zeman neměl nikdy média moc rád a musíme si přiznat, že svým způsobem k tomu měl a možná i má důvod. Média se leckdy k Miloši Zemanovi nechovají příliš - nerada bych použila výrazu laskavě, protože to není úkol médií, ale řekněme, že si velmi rádi nalézají spíše to, co mohou na Miloši Zemanovi kritizovat, než to, o čem mohou poměrně nestranně informovat, nebo to, co by mohlo vyjít pozitivně.
 
Když se vrátíme k tomu jeho výroku ohledně člověka, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi, tak na prezidenta se kvůli jeho prohlášení snesla vlna kritiky. Ale není problém spíš to, že se takový člověk vůbec údajně pohybuje po České republice, než to, že na to Miloš Zeman upozornil?
 
Tak samozřejmě to problém je a není to problém pouze České republiky. Bohužel s tou vlnou migrantů, která sem přišla, a nechci tvrdit, že sem přišli všichni bezdůvodně, jsou tam samozřejmě i lidé, kteří reálně ohroženi na životě byli a jsou, se sem dostala spousta lidí, kteří tady nemají co dělat. Spousta lidí se špatnými úmysly. Spousta lidí, které měli zachytit ty první hlídky na hranicích, lidí, kteří se sem vůbec neměli dostat. Ale řekněme si upřímně, ten jistý náboženský étos, který se tady u těchto lidí projevuje, je také záležitostí třeba druhých a třetích generací přistěhovalců, kteří hledají nějaký životní cíl a zjišťují, že právě tyto náboženské organizace jim ten životní cíl dávají. Čili to je problém vlastně do několika stran. Problém, jak my sami jsme schopni se chránit zevnitř a jakým způsobem vůbec máme přehled o komunitách, které se tady pohybují již druhé či třetí generace. Zároveň je to problém, jakým způsobem přijímáme lidi, kteří o sobě tvrdí, že jim hrozí nějaké reálné nebezpečí. To řešení samozřejmě není jednoduché, ale koneckonců to je mimo jiné také úkol státu, úkol bezpečnostních složek Evropy, aby chránily své občany. A v tomto si myslím, že všichni selhali.
 
Po tomto výroku se do Miloše Zemana pustili mnozí politici. Podle nich prý prezident zdiskreditoval Českou republiku u cizích rozvědek, upozornil podezřelého na to, že se po něm jde a objevil se i názor, že Zeman zřejmě není schopen zvážit dopad svých slov a činů. Co si o tom myslíte?
 
Já si myslím, že Miloš Zeman je schopen zvážit dopad svých slov a činů. Musíme brát také v potaz, že máme v podstatě rok a něco před prezidentskými volbami a že se pomalu rozjíždí předvolební kampaně, jednak do sněmovny a vlastně už i ta prezidentská kampaň, takže diskuze nad současným prezidentem bude čím dál tím častější. Pokud jde o to, že mohl takzvaně vyplašit toho člověka, který se tady pohybuje, tak pokud se někdo takový tady pohybuje, což je možné, protože tato země není odříznutá od ostatních zemí, tak samozřejmě ten člověk nutně musí vědět, že nějakým způsobem může být podezřelý. Nepředpokládám, že by ten člověk žil ve vzduchoprázdnu a domníval se, že o něm nikdo neví. Domnívám se, že ten člověk musí minimálně tušit, že může být z nějakého důvodu podezřelý. A opakuji, to, že se tady někdo takový pohybuje, je pravděpodobné. Hranice jsou otevřené a můžete je přejet na kole. Takže, co…
 
 
Když se podíváme na Chovancovo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Jak vy tento útvar vnímáte?
 
Já se přiznávám, že pro mne je to trošku legrační záležitost. On ten boj sám o sobě trošku absurdně připomíná ten proklamovaný boj za mír, což je jedna věc. Druhá věc – domnívám se, že od toho jsou tady rozvědky a ne nějaká parta úředníků na ministerstvu, která se bude rozhodovat, co je a co není falešná zpráva.
 
Nejen podle prezidenta bychom se kvůli němu měli obávat o svobodu slova, bát se cenzury. Je to tak?
 
O svobodu slova se musíme obávat vždycky. A upřímně řečeno, v době, kdy je spousta sdělovacích prostředků, které jsou nemainstreamové a kdy internet je naše moře, jak říká úsloví, tak samozřejmě bude snaha nejrůznějším způsobem regulovat nejrůznější názory. Já neříkám, že by se měly objevovat na internetu či kdekoliv názory, které podněcují k násilí, nebo něco takového. Ale to už je dostatečně ošetřeno. A domnívám se, že to je to, co by se mělo regulovat, ale ne to, že má někdo jiný názor, to je naprostý nesmysl. A myslím si, že svoboda slova ohrožena skutečně být může.
 
 
Miloš Zeman nedávno řekl, že zastává obdobný postoj v otázkách boje proti islámskému terorismu a ilegální migraci jako Donald Trump. Co na to říkáte? A co podle vás vůbec mají tito dva pánové společného?
 

Anketa

Který ministr vnitra byl nejlepší?

6%
3%
5%
6%
73%
2%
3%
hlasovalo: 6116 lidí
Já si myslím, že mají společnou tu razanci, která pravděpodobně se Miloši Zemanovi líbí, protože v tom shledává člověka, který není podobně jako většina evropských světových politiků amarounovitý, ale říká jasné názory, byť mohou být kontroverzní. Pokud jde o migraci, nepochybuji, že mohou mít stejné názory, ale Donald Trump je v trošičku jiné situaci, než jsme my, kteří jsme uprostřed Evropy. Ale naprosto chápu, že některé Trumpovy názory rezonují. Je to pochopitelné, ta doba se mění a já bych hrozně ráda řekla, že oba dva mají tendenci ochraňovat vlastní národ, ale ono to zní, jako kdybych byla nácek. V dnešní době říct, že někdo ochraňuje vlastní národ, je trošku problematické.
 
Velkou aféru vyvolaly spekulace o tom, zda Rusko, potažmo Putin neovlivnili výsledky amerických voleb. Jaký na to máte názor?
 
Pokud se Putinovi podařilo ovlivnit výsledky amerických voleb tak, že vyhrál Donald Trump, potom je to fascinující a je to neobyčejný úspěch Ruska a srdečně mu gratuluji. Protože způsobit, aby vyhrál americký prezident, kterého chce Vladimír Putin, tak to je skutečně fantastická záležitost. Musím říct, že v tom případě jsou ruské rozvědky naprosto fascinující a mohli bychom se všichni od nich učit.
 
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání kritizovala Českou televizi, že pořad Americká volební noc o průběhu prezidentských voleb v USA byl nevyvážený a neobjektivní. Prý bylo nadržováno Hillary Clintonové. Co si o tom myslíte?
 
Tak to nadržování Clintonové bych řekla, že nebyl jenom problém Americké volební noci. Pokud lidé čtou americké noviny, tak to byl prostě obecně daný trend, který nepřipouštěl, že by Clintonová nevyhrála. Takže já z lidského hlediska mohu chápat své kolegy, že si prostě mysleli, že Clintonová vyhraje a byli na to připraveni. Protože ona ta situace byla nastavena tak, že se nic jiného v podstatě ani nepřipouštělo. Skutečnost, že vyhrál Donald Trump, byla úplně evidentní rána a dlouho trvalo, než se v tom kolegové zorientovali. To, že jí evidentně nadržovali… přiznám se, že i mně se tak zdálo, ale jak říkám, možná je to spíš podlehnutí té atmosféře, která byla, a prý je pravda, že nejenom oni, ale i ostatní zpravodajové z ostatních zpravodajských televizí, kteří sledovali americké volby, z toho byli v šoku a trošku se přestávali orientovat. Protože řekněme si upřímně, všichni měli ty hosty postavené tak, že vyhraje Clintonová a ona nevyhrála. To bych řekla, že je spíš problém toho, že nebyli schopni připustit, že by Clintonová prostě vyhrát nemusela. Že oni si neuvědomují, že volič je suverén, že se mohou stát i nepředvídatelné věci a že prostě nemusí vyhrát ten, na kterého to všecko směřuje. Tam spíš je selhání v tom kritickém myšlení nepřipouštění si toho, že volič může rozhodnout jinak, než jak je nastavený obecný diskurz.
 
Ale i tak, jak dlouhodobě vnímáte Českou televizi? Považujete její zpravodajství za vyvážené a takové, jaké má veřejnoprávní médium mít?
 
Víte, mně se o České televizi dost špatně mluví, protože jsem tam pracovala a mám ji ráda. Já bych oddělila Českou televizi a zpravodajství, protože Česká televize dělá spoustu naprosto báječných věcí. To zpravodajství je bolavá věc, minimálně od roku 2000, kdy kolem něho každý jenom tiše obchází a trošičku se ho bojí, což si myslím, že je chyba. Takže se v podstatě z toho udělaly jako by nezávislé a paralelní struktury na samotném tělese České televize. Samozřejmě, že ve zpravodajství jsou lidé, kteří mají své názory a dokáží je tvrdě prosazovat. Tam je trošičku neštěstí, že ta opozice proti nim je téměř nulová. Čili to si myslím, že bude vnitřní záležitost České televize, jakým způsobem se z toho vymaní. Asi to do budoucna chce nějaké ostřejší, já nechci říct výměny, ale pravděpodobně to chce se zamyslet nad tím, jakým způsobem to udělat vyváženější, protože řekněme si upřímně, že některé názory v tom zpravodajství převažují a nemají oponenta.
 
Když jsme mluvili o prezidentských volbách v Americe, blíží se i volby u nás. Jak vidíte v současné chvíli šance Miloše Zemana na případné znovuzvolení?
 
Já si myslím, že pokud bude kandidovat, že ta šance je veliká. Zatím se nezjevil kandidát, který by byl „zemanovského“ typu. To znamená, který by mluvil jasně, někdy docela drsně, říkal věci v jasných krátkých větách. Zatím jsou to spíš lidé, kteří jsou spíš pozéři, což je Michal Horáček, nebo jsou to lidé, kteří by možná rádi něco udělali, ale vůbec netuší jak. Člověka typu Miloše Zemana tady zatím skutečně nevidím a vidíme i podle těch amerických voleb, že lidé, jak už jsem říkala, mají dost takových těch beztvářných politiků. Chtějí slyšet jasné věci a to Miloš Zeman dělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…