Čech, který emigroval do Ruska, vysílá vzkazy k výročí srpna 1968. Mnohým z toho může prasknout hlava

19.08.2016 5:10

VÝROČÍ SRPNA 1968 „Tak jako mnohokrát v historii opět záchrana a svoboda pro opakovaně nevděčnou Evropu přijde z Východu, z Ruska.“ O tom je přesvědčen Petr Michalů, který emigroval z České republiky a teď žije v Moskvě. Tvrdí, že v přítomnosti ruských tanků nám bylo lépe, a domnívá se, že „RVHP fungovala a rozvíjela se, ale EU krachuje“, dokonce hovoří o hrozbě zániku České republiky. Lituje Američany, o kterých si myslí, že závidí Rusům jejich způsob života a historii. A že by se chtěl vrátit do rodného Česka? To ani náhodou.

Čech, který emigroval do Ruska, vysílá vzkazy k výročí srpna 1968. Mnohým z toho může prasknout hlava
Foto: Archiv Petra Michalů
Popisek: Mgr. Petr Michalů

Na svůj Facebook jste vystavil fotografickou koláž s nápisem: „Pokud ruské tanky někdy znovu přijedou do Československa, už nikdy nedopustíme, aby odsud někdy odjely.“ Jak jste to myslel?

Tak jak jsem to uveřejnil. Když jsme byli přátelé a ve spojeneckém svazku se Sovětským svazem v rámci Varšavské smlouvy, žili jsme daleko bezpečněji a klidněji. V Evropě byl tehdy klid a pokoj. Pod ochranou sovětských tanků nám bylo velice dobře a žili jsme velice dobře.

Autorem té fotomontáže jste vy…

Ano. Všechny koláže, fotografie, články, co píšu do novin, to je mé vlastní dílo, vlastní práce a vlastní myšlenky.

Vy se netajíte svými sympatiemi k předlistopadové éře. Tak si ji připomeňme. Na popravištích, při brutálních výsleších, v kriminálech, v pracovních táborech i na československých státních hranicích zemřely v letech 1948–1989 tisíce lidí. Více než dvě stě tisíc osob bylo odsouzeno a dlouhodobě vězněno, přes čtyři sta tisíc občanů bylo vyhnáno do exilu. To vám nevadí?

A vám nevadí, že od 89. máme statisíce lidí bez práce, statisíce bezdomovců, stovky lidí, kteří spáchali sociální sebevraždu, protože nebyli schopní splácet dluhy, řádění exekutorské mafie? To vám nevadí? Je daleko více lidských obětí, než bylo od roku 1948 do roku 1989. Daleko větší totalita a diktatura nastaly po roce 1989. Dokonce si myslím, že daleko více svobody a demokracie bylo před rokem 1989. 

Podle vás lze srovnávat to, že lidé kvůli režimu umírali, byli vězněni, s tím, že dnes máme nezaměstnanost?

A vy si myslíte, že dnes nejsou lidé šikanováni, pronásledováni za své názory? Znovu opakuji, že dnes je větší totalita a diktatura, než byla dřív. Vždyť dnes hrozí vězení za to, že někdo vystrčí zadek na americký konvoj. Každý projev vlastenectví, strach o vlastní národ je kriminalizován. Lidé se bojí veřejně říct svůj názor jen proto, aby nepřišli o práci a nebyli pronásledováni.

Myslím, že jste teď spoustu lidí zvedl ze židle… Nemáte skutečně pocit, že svým postojem urážíte oběti komunismu a jeho odpůrce?

Myslím si, že ne, už jen proto, že nikde nebyl nastolen. To, že byla u moci komunistická vláda, neznamená, že šlo o komunismus, v něm neexistují peníze a každému je dáváno podle zásluh. Je to trošku utopistické. Žili jsme v období reálného socialismu. Proč nepokračovat v socialismu? Nebyl špatný. Stát prosperoval, byl nezadlužený, stavěly se fabriky, školy, měli jsme vyspělé školství a zdravotnictví, byli jsme soběstační ve výrobě kvalitních, zdravých potravin. Byli jsme prosperující stát a toto padlo v roce 1989, když všechno, co se vybudovalo, a musím podotknout, že i v akcích „Z“ se zvelebovaly, zkrášlovaly vesnice, stavěly se jednoty, školky zadarmo, to se vykradlo, zašmelilo. Socialismus byl daleko lepší společenský systém než to, co nastalo po 89. roce. Navíc pak došlo k zániku Československa a to, co vzniklo teď? Nejsme suverénní samostatný stát. Jsme obyčejnou českou kolonií Evropské unie a celá Evropská unie je kolonií USA. Tak to prostě je. 

Tam jsem otázkou nemířila, ale když už hovoříte o koloniích Evropské unie a Spojených států… Kdybychom si vystačili se Sovětským svazem na věčné časy, to by bylo podle vás v pořádku?

Neříkám, že bychom si vystačili jenom se Sovětským svazem. Vždyť existovala RVHP a ta fungovala daleko lépe než celá Evropská unie. Byly problémy, ale RVHP fungovala a rozvíjela se, ale EU krachuje. Tak se podívejte, co udělali s islamizací. Německo, Anglie, Francie, vždyť oni se dobrovolně poddávají islamistům. Evropa bude islámská. Proč ustupujeme? Když někdo vnikne do mého domova a bude chtít, abych najednou žil podle jeho pravidel, tak proti tomu budu bojovat. Evropa se poddává. To je záměr zničit Evropu. Jediný normální stát, který tomu dokáže čelit, je Rusko. Jsem přesvědčen o tom, že tak jako mnohokrát v historii opět záchrana a svoboda pro opakovaně nevděčnou Evropu přijde z Východu, z Ruska. Jsem rád, že teď jsem momentálně na správné straně. Pokud dojde k tomu, že svoboda, záchrana a vyčištění Evropy přijdou z Východu, chci se tohoto procesu ještě aktivně účastnit. Proto jsem šťastný a rád, že jsem zde v Rusku.

Tak jako nás Sovětský svaz zachraňoval před nacismem, když si podřídil celou Evropu, zrovna tak nás může Rusko zachránit před násilnou islamizací a před terorem Spojených států amerických. Když docházelo ke sjednocování Německa, velmoci se domluvily na tom, že se NATO nebude rozšiřovat směrem k hranicím Ruska. Jak to dopadlo? Kdo neustále nedodržuje dohody? Litva, Lotyšsko, Estonsko, Polsko, Česká republika, Rumunsko, Slovensko, Bulharsko jsou členy NATO. Porušily dohody. Varšavská smlouva musela zaniknout, ale na její místo se derou vojska zločineckých Spojených států. Copak má Rusko základny směrem k Americe? Ne. Spojené státy americké chtějí za každou cenu vyprovokovat všechny evropské národy k válce proti Rusku a s touto politikou zásadně nesouhlasím. Jsme Češi, Slováci, Slované a jako Slované cítím, že jsme na straně Ruska. To jsou naši slovanští bratři. Z Ruska žádné nebezpečí nehrozí. USA nikdy nebyli přátelé, jsou to falešní přátelé, které nám vnutili politici. 

Pojďme raději přímo k vaší osobě. Vy jste emigroval z Česka. Jak to vlastně bylo s tím vaším odjezdem?

Ještě po 89. jsem dlouho žil v Česku, čekal jsem, že se budeme mít líp, že to bude lepší a lepší, ale vůbec nebylo. Dokonce se začaly přepisovat dějiny a říkat, že nás osvobodili Američané. Rozkradlo se, co se dalo. Čekal jsem, a až jsem to nemohl vydržet, tak jsem v roce 2012 odešel do emigrace. Šel jsem za sluncem a teplem a začal jsem žít na Kanárských ostrovech. Mnozí mi to vyčítají, že jsem proti západní politice a odešel jsem na Západ. Já ale říkám: „Neodešel jsem na Západ, ale za sluncem, mořem a jinými lidmi.“ Do Ruska jsem přišel až letos v dubnu. Požádal jsem o politický azyl. Jenže s tím je to komplikované, protože se uděluje pouze politikům nebo význačným vědcům a podobně. Takže spíš než politický azyl asi dostanu nějaký přechodný pobyt, který se pak dá prodlužovat, a pak dostanu trvalý pobyt. Mně je absolutně, úplně jedno, jakou formou budu moct tady bydlet.

Jak se vám žilo ve Španělsku?

Nesehnal jsem práci. Pak jsem se přemístil na kontinentální Španělsko a procestoval jsem ho celé. Všude jsem sháněl práci, rozeslal jsem tisíce e-mailů a osobně jsem navštívil stovky a stovky firem. Uznali mi sice alespoň maturitu, ale ten proces trval rok. Nakonec se mi ozvala jedna autobusová firma a pracoval jsem jako řidič autobusu, jenže pouze v sobotu a v neděli. I tak jsem projel celé Španělsko a Portugalsko. Do práce, a to mi nebudete věřit, jsem dojížděl 350 kilometrů. A byl jsem rád, že mám tuto práci, protože jsem alespoň mohl zaplatit bydlení.
Sledoval jsem zprávy o tom, co se děje v Evropě, a řekl jsem si, tak to ne, já pojedu do Ruska, alespoň splatím i svůj morální dluh. Já totiž neustále cítím morální dluh, vděk a úctu k ruskému národu za to, co pro nás udělal za druhé světové války. Český národ by prostě nepřežil a neexistoval.

Vy teď bydlíte v Moskvě, jak se vám tam daří a zajímalo by mě, jaká je atmosféra mezi lidmi? I když jste v Rusku poměrně krátkou dobu, určitě už jste se rozhlížel i po pracovních příležitostech. Dá se v Moskvě sehnat práce?

Řekla jste správně, jsem tu zatím krátkou dobu. Stále čekám na doklady. Jinak můžu říci, že se tu všechno nově opravuje. Je tu spousta pracovních příležitostí, dělá se i přes noc, nedodržují se soboty, neděle, pořád se pracuje. Opravují se chodníky, silnice, dělají se nové parky, stavějí nové budovy, mrakodrapy, opravují se fasády domů, bytů. V sobotu, neděli jsou otevřené supermarkety. Všichni říkají, že v Moskvě se sehnat práce dá. Ještě jsem se úplně nezorientoval ve výplatách, ale řidič autobusu nebo tramvaje má od 45 tisíc rublů za měsíc, nastupující policisté mají 65 tisíc rublů a více a ještě k tomu různé benefity a sociální výhody. Strojvůdci metra mají 80 tisíc až 100 tisíc rublů. Nevím, jak se pohybují platy v jiných profesích. Už jednu nabídku mám. Chci odjet na Krym, na Donbas, psát o tom články do českých a ruských novin a fotit v těchto místech.

Je tu spousta potravin a zboží, luxusní obchodní domy. Chodím po ulicích, různých částech Moskvy. Jen z Moskvy jsem zveřejnil šest tisíc fotek. Píše mi spousta lidí z Ruska i Spojených států, Kanady, Anglie i Německa o tom, že nikdy nevěřili, že Moskva může být tak krásná, a že měli zkreslené informace, že přehodnotili celoživotní mínění, které o Rusku měli. Jsem tomu velice rád, protože v Rusku se žije velice dobře. Na Rusech obdivuji jejich vlastenectví, hrdost, semknutost, jak jsou obrovsky hrdý národ. Jsou neporazitelní. Opravdu můžu říct, že Rusko nechce žádnou válku, chtějí, aby jim každý dal pokoj. Oni si žijí po svém, dobře a kvalitněji než v západní Evropě. Mám pocit, že jim to celá západní Evropa závidí, závidí jim jejich způsob života. Američané nemají být na co hrdí, nemají žádnou historii. Nemají duši, nemají nic.

Přemýšlel jste v posledních měsících někdy o tom, že byste se vrátil zpět do České republiky?

Nechci se vrátit v žádném případě. Nepovažuji ji za republiku, je to obyčejná česká kolonie, které bohužel hrozí zánik, jestli se konečně nevzpamatuje. Rozhodně se do České republiky za současného stavu nevrátím. 

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…