Celá Evropa nadává Maďarsku. ale nikdo příliš neví, jak to tam vypadá. Zeptali jsme se novináře, který se právě vrátil

01.02.2015 10:31

ROZHOVOR Maďarsko jakoby svírala železná informační opona. Informací je pomálu, a proto ParlamentníListy.cz využily možnosti cesty mladého plzeňského novináře do metropole Budapešti k rozhovoru o současné situaci u našeho bývalého jižního souseda.

Celá Evropa nadává Maďarsku. ale nikdo příliš neví, jak to tam vypadá. Zeptali jsme se novináře, který se právě vrátil
Foto: Archiv J. Švábka
Popisek: Jan Švábek

Proč jste vlastně byl v Budapešti?


V Budapešti jsem byl pracovně na slavnostním předávání cen za inovace. V jedné kategorii totiž zvítězily Plzeňské městské dopravní podniky, které cestujícím jako jediné ve střední Evropě umožňují dobít legitimaci, respektive Plzeňskou kartu, v bankomatu. Předávání trvalo jeden den, ale vzal jsem si navíc dovolenou a v Maďarsku strávil čtyři dny.

Jaká je aktuální situace v Maďarsku nebo právě v Budapešti?

Budapešť je krásné město. Hodinu od hodiny a den ode dne jsem se ale utrvrzoval v tom, že bych v Maďarsku žít nechtěl. Jedna věc je slyšet o tamní situaci ve zprávach, druhá věc je být na místě a udělat si na situaci obrázek sám. Maďarsko jako celek můžu hodnotit jen z pozice cestujícího, a je třeba říct, že dálnice byla mnohem kvalitnější než otřesná D1 z Prahy do Brna.

Co máte konkrétně na mysli?

Platy v Maďarsku jsou nižší než u nás, na druhou stranu ceny například v restauracích jsou tam vyšší. Je patrné, že Budapešti chybí peníze. Spousta věci je zastaralých, například autobusy nebo tramvaje místních dopravních podniků. Na spoustě úrovních panuje totální dezinformovanost. To pocítíte jako turista, ale zjevně i jako místní občan. Životní úroveň většiny lidí také není nijak vysoká, Maďaři prý například velice málo investují do vlastního bydlení.

...tedy takový blázinec po maďarsku?

Do Budapešti jsme jeli ve více lidech autem. Na hranicích jsme si koupili dálniční známku a mysleli si, že máme splněno. Neměli. Až od obchodního ekonomického rady na české ambasádě  jsme se dozvěděli, že je v Maďarsku od prvního ledna například nově zpoplatněn i obchvat okolo hlavního města. Zpřísnily se i pokuty. Jeden taxikář nám sdělil, že jde všechno vyřešit přes internet, což šlo. Ale nakonec jsme stejně museli na čerpací stanici. Přes internet to za nás totiž nevyřešil ani recepční našeho hotelu, kterému nepomohla ani nápověda po telefonu.

Stežují si místní na premiéra Viktora Orbána? Byly ve městě nějaké protesty?

Před parlamentem byl klidný protest, několik stánků a transparenty. Na jednom bylo například napsáno Delete Viktor, tedy Vymažte Viktora. To je prý na denním pořádku. Když jsme politiku nadhodili v rozhovoru s čišníkem, který byl jinak velmi pohostinný, tak protočil oči a řekl: "Parlament? To je nejhorší místo na světě!" Naopak jeden taxikář Orbána poměrně chválil, že se některé věci zlepšily.

Jak vůbec fungují taxíky v hlavním městě Maďarska? Okrádají turisty tak jako někteří taxikáři třeba v Praze?

Byli jsme ujištěni, že maďarští taxikáři jsou serióznější, ale neměl jsem z toho takový pocit. Absolvovali jsme tři jízdy po stejné trase se stejnou taxislužbou, pokaždé jsme platili jinou částku. Někteří cestu lehce prodloužili, paradoxně ten, který ji vzal nejkratším možným způsobem, si ve výsledku řekl o nejvíce peněz.

Jak Maďaři vnímají Čechy?

Maďaři jsou velice pohostinní, ať jsme přišli kamkoliv. Většinou znají plzeňské pivo a Prahu. Jeden z taxikářů, který byl v Praze asi dvakrát, si nemohl vynachválit českou kuchyni, konkrétně vepřové koleno. Obchod mezi oběma zeměmi výrazně posílil. Například Škoda Transportation nedávno dodala do Miškolce 31 tramvají. Zakázky za poslední roky podnik počítá v miliardách korun.

Je něco, co vás na Budapešti příjemně překvapilo?

Ano, třeba úroveň jídla na místní třznici, ať se jednalo o ovoce, uzeniny nebo víno, byla na velice dobré úrovni. V Budapešti je spousta výborných restaurací i luxusních butiků.

Jsou v hlavním městě nějaké antisemitské nebo protiromské nálady?

Procházel jsem židovskou čtvrtí i okolo synagogy, ničeho jsem si nevšiml, takže těžko hodnotit.

Jan Švábek (1986) -  Absolvent politologie na Západočeské univerzitě v Plzni. Tři roky pracuje v deníku Právo jako krajský redaktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…