Český emigrant a neefektivní běženec z Afriky. To je nekonečný rozdíl! Režisér Adamec vzkazuje autorům petic za přijímání uprchlíků...

08.06.2015 18:10

ROZHOVOR Známý televizní režisér Jiří Adamec nesouhlasí s těmi lidmi, kteří tvrdí, že je naší povinností přijímat uprchlíky z Afriky, neboť západní země také před rokem 1989 přijímaly české emigranty. „Asi jsme zapomněli, že se tehdy nejednalo o masové přijímání – dokonce podle kvót – ale jednalo se o přísný výběr vhodných osob pro aktivní a nekonfliktní začlenění do většinové společnosti,“ připomněl k tomu v rozhovoru ParlamentníchListů.cz Adamec. Podle něj je jediné řešení v této otázce. Západní civilizace totiž musí pomoci v zemích, odkud lidé prchají, prosadit vzdělávání tamních dětí. Jinak nás s uprchlíky čeká trvalý problém.

Český emigrant a neefektivní běženec z Afriky. To je nekonečný rozdíl! Režisér Adamec vzkazuje autorům petic za přijímání uprchlíků...
Foto: Archiv
Popisek: Muslimský uprchlík, ilustrační foto

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Jak se díváte na problém s imigranty, kteří ve velkém zaplavují Evropu?

Předpokládám, že nejsem sám, kdo to vidí jako problém velký. Dokonce velmi velký!

Evropská unie chce řešit příliv imigrantů tím, že členským státům EU přidělí kvóty, na základě nichž si státy imigranty rozdělí mezi sebou. Je to podle vás rozumné řešení?

Samozřejmě, že to je nesmysl. Z mnoha důvodů. Ale také, nebo zejména proto, což nejspíš nikomu z těch moudrých hlav, z nichž tato geniální myšlenka vzešla, nedochází, že ti lidé neemigrují z Afriky do Česka. Oni nechtějí k nám. Chtějí jinam, do nejbohatších zemí, kde pečení holubi sami létají přímo do … A dříve nebo později tam stejně prchnou, pokud už v Evropě budou. V Evropě bez hranic je to přece snadné.

Česká vláda již kvóty ze strany EU odmítla, jenže se začaly vyskytovat petice, které vyzývají premiéra Sobotku, aby ČR uprchlíky přijímala. Mezi signatáři patří třeba biskup Václav Malý. Podpořil byste takovou aktivitu?

Jak snadné je napsat petici! Myslím, že tito lidé si zcela neuvědomují, že je nekonečný rozdíl mezi přijímáním a společenským využitím kvalifikované pracovní síly a zcela neefektivními běženci, kteří nic z toho, co naši společnost tvoří a reprezentuje, nesplňují.

Co říkáte na argumenty, že máme povinnost přijímat uprchlíky z Afriky, protože před rokem 1989 české emigranty přijímaly západní země?

Bez znalosti vaší otázky jsem se na tuto skutečnost snažil poukázat a odpovědět už v minulé odpovědi. Když dva dělají totéž, není to totéž. Platí to i u této věci. Asi jsme zapomněli, že se tehdy nejednalo o masové přijímání, dokonce podle kvót, ale jednalo se o přísný výběr vhodných osob pro aktivní a nekonfliktní začlenění do většinové společnosti. A pokud to někdo vidí jinak, pak je mi to líto.

Velkým problémem je Islámský stát, který stojí za vyvražďováním celých rodin. Prezident Miloš Zeman kvůli tomu pak naznačuje, že by se na něj mělo vojensky zaútočit. Jak to vidíte vy?

Prezident Zeman jistě nemá na mysli českou armádu. To by bylo hodné pousmání. Já to jeho vyzývání vnímám tak, že se přimlouvá za vojenské řešení vztahu Islámského státu a Západní civilizace. K tomu stejně dříve nebo později dojde, ať bude v Česku kterýkoliv prezident a nikdo se ho na to nebude ptát.

Co se týče problematiky uprchlíků z Afriky do Evropy, je tady obava, že se ti lidé nebudou chovat zrovna evropským stylem. Nevyžaduje si problém masivní imigrace kupříkladu nějaké omezení, byť dočasné, schengenského prostoru?

Bylo by neštěstím - a je cílem našich nepřátel - abychom měnili kvůli lidem z jiných světadílů program fungování naší civilizace. Všichni tušíme, že máme svých starostí dost a že naše evropské společenství nefunguje zrovna ideálně, že si Evropa ukousla větší sousto, než je zatím schopna strávit a že máme k řešení velký mocenský konflikt na evropsko-asijské hranici. Prostě, máme dost práce sami se sebou. A obavu, že nás ekonomicky senzačně fungující rozvíjející se civilizace z Asie slupnou jako malinu. Musíme se proto věnovat svým starostem a problémy zbytku světa nás nesmí svést z naší cesty.

Imigranti prý ve velkém v minulých dnech zaplavili řecký ostrov Kos. Cestovní kanceláře se teď bojí o to, že nebude o řecké ostrovy mezi turisty zájem. Vy sám byste na Kos případně odletěl, anebo by tam přece jen byla nějaká obava?

Jasně...prý…tohle celé s ostrovem Kos považuji totiž za až trapnou novinářskou kachnu. Stačí si pustit objektivní zpravodajství a neposlouchat ty hloupé novináře, kteří v honbě za pochvalou od svých šéfů spřádají pohádky o ohrožení ráje. Náš „ráj“ je ohrožený někde úplně jinde.

Měla by Evropská unie zadržovat lodě s uprchlíky a vracet je na místo, odkud vyjely?

Bohužel, asi ano. Ale k tomuhle A je třeba říci i B. Je třeba přestat drancovat místa, kde tihle zoufalí lidé žijí. Podmínky k životu jsou tam samozřejmě strašné, ale nejen pro těch pár tisíc lidí, kteří sehnali peníze, aby zaplatili „převozníkům“. Tam je zle - ve smyslu našeho vnímání života a podmínek k němu - prakticky všem. Ale pokud západní civilizace zásadně nepomůže v těchto zemích prosadit vzdělávání dětí, nic se tam nezmění ani v budoucích desetiletích a zaplavení migranty z jihu nás samozřejmě poté čeká jako trvalý problém. A bude to daleko krutější a bezohlednější, než to je dnes. Je podle mne za vteřinu dvanáct!

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…