Chci podpořit hlavně spolupráci a synergie, říká nový generální ředitel Urban

11.12.2023 12:31 | Rozhovor

V nejvyšším patře správní budovy skupiny MESIT, která s více než sedmdesátiletou historií patří k největším zaměstnavatelům v Uherském Hradišti, zasedl Libor Urban, nový generální ředitel a předseda představenstva MESIT. Za úkol dostal koordinaci a řízení skupiny firem, které jsou organizačně členěny do dvou výrobních a jedné nevýrobní divize.

Chci podpořit hlavně spolupráci a synergie, říká nový generální ředitel Urban
Foto: Archiv PL
Popisek: Generální ředitel MESIT Libor Urban

Do MESITu přicházíte se zkušeností z vedení další společnosti skupiny OMNIPOL, pardubické ERA. Je váš příchod do MESITu vstupem na neznámou půdu?
 
To určitě není. Troufám si tvrdit, že MESIT znám velmi dobře. Především jeho historii a potenciál. Byl jsem součástí týmu, který pro vedení skupiny OMNIPOL analyzoval možnosti akvizice skupiny MESIT. Navíc od května 2018, a tedy příchodu OMNIPOLu do MESITu, jsem byl členem představenstva MESIT holding, a tím jsem se spolupodílel na jeho rozvoji v posledních pěti letech. Takže moje spojení s MESITem bude zjednodušeně řečeno „jen“ rozšířeno o běžnou operativu celé skupiny.
 
V pardubické společnosti ERA jste působil v pozici provozně-výrobního ředitele. Co si z této pozice chcete přenést do MESITu?
 

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Předně chci říci, že celá skupina MESIT byla řízena velmi dobře a podařilo se jí ustát složitá období, kterými procházela a prochází celá česká i světová ekonomika a společnost. V těchto nelehkých podmínkách však také dokázala celá skupina MESIT projít restrukturalizací, nastartovala moderní procesy řízení, a tím zvýšila konkurenceschopnost a dynamiku svého rozvoje. Na druhou stranu každý řídicí manažer přináší něco svého, nového, a já vidím potenciál růstu především ve spolupráci a hledání synergií uvnitř i vně skupiny MESIT. 
 
Skupina OMNIPOL vlastní vedle MESITu i kunovický Aircraft Industries. Budete hledat právě tam možnosti rozšíření spolupráce?
 
Možná se tato myšlenka nabízí jako první, ale rozhodování o míře spolupráce těchto dvou firem je na strategických rozhodnutích vedení skupiny OMNIPOL. My musíme hledat a posilovat synergie nejprve ve firmách naší skupiny MESIT a využít potenciálu, který jednotlivé výrobní společnosti MESITu nabízejí. A to není málo. Umím si ale představit i kooperace s dalšími výrobci skupiny OMNIPOL. Na konkrétní projekty je však v tuto chvíli ještě brzy.   
 
Vedle pozice generálního ředitele a předsedy představenstva budete v představenstvu zastřešovat i jednu z výrobních divizí MESITu, divizi ELECTRONICS. Jak vnímáte postavení této divize v celé skupině MESIT?
 
Společnosti v rámci divize ELECTRONICS, tedy MESIT asd a DICOM, jsou klíčovými společnostmi naší skupiny. Jako vedení skupiny si uvědomujeme zásadní potenciál, který se v nich do budoucna ukrývá. Aktivně jsem se již zapojil do diskuse s manažery v těchto společnostech o zásadních otázkách, které si musíme položit. Především chceme definovat stěžejní výrobní program těchto společností, role jejich business developmentu, obchodu, projektového řízení, integrace a pozicování v rámci skupiny MESIT i OMNIPOL. Vedle strategického směřování divize ELECTRONICS jsem ale hlavně generálním ředitelem celé skupiny MESIT, a proto musím zmínit společnosti v divizi MACHINERY, které tyto diskuse v rámci své integrace již zahájily, a ve kterých do budoucna vidím také velký potenciál.
 
Na Slovácko přicházíte z východních Čech. Čím vás oslovuje region, ve kterém budete pracovat? 
 
Na Moravu a Slovácko jsem pracovně zajížděl často už v mém předchozím působení v MESITu. Z těchto návštěv jsem poznal, že Slovácko je velmi bohaté především na šikovné, pracovité, a také pohostinné lidi. Těším se, že tuto šikovnost i pohostinnost budu moci poznat blíže a doufám, že lidem na Slovácku na oplátku něco ze své „šikovnosti“ vrátím. 
 
Libor Urban má svou pracovní historii spojenou především s výrobou, kvalitou a projektovým řízením. V uplynulých 12 letech je provozním a výrobním ředitelem ERA a.s. a v rámci skupiny OMNIPOL je součástí týmu, který se zabývá akvizicemi a novými projekty. Má jednoho syna a jeho velkým koníčkem je sokolnictví, kterému se věnuje celá rodina, horská turistika, šipky a heavy metal.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…