Co asi tak mohl budovat, když neuměl ani slovo anglicky? Zato Babiš... Poslanec „vzpomíná“ na Sobotkovo panování

27.01.2019 17:17

„Pokud jsme měli premiéra, který neuměl ani slovíčko anglicky, tak jaké vztahy mohl vybudovat s ostatními státníky? Vidím v tom opravdu velký rozdíl a nedá se to vůbec srovnat s tím, jak bojoval za náš průmysl Sobotka. To je pro mne diametrálně odlišné,“ hodnotí Jaroslav Bžoch, poslanec hnutí ANO, Babišův plán na zařazení Česka mezi nejinovativnější země Evropy. Zároveň však nechápe, proč odtrhnutí církví od státu poslanci posunuli až na rok 2027.

Co asi tak mohl budovat, když neuměl ani slovo anglicky? Zato Babiš... Poslanec „vzpomíná“ na Sobotkovo panování
Foto: Archiv Jaroslava Bžocha
Popisek: Poslanec Jaroslav Bžoch

Premiér Andrej Babiš představil svůj program „Czech Republic: The country for the future“, jehož plánem je zařadit Česko do roku 2030 mezi nejinovativnější země Evropy. Je tento plán reálný?

Ten cíl reálný je. My v České republice máme, dá se říci, stovky vědců a lidí, kteří jsou velmi inovativní. Když namátkou vyberu nanotechnologie nebo jiné programy malých firem, které mají sídlo v Silicon Valley... Mozky na to máme a plán může vyjít.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Jistě uznáte, že laťka není nasazena nízko.

Laťka nasazena nízko rozhodně není, ale já předpokládám, že my jako Česká republika a naše hlavy, které vymýšlejí různé projekty, na to máme a budeme moci světu ukázat, že do inovativního světa patříme.

Koneckonců Andrej Babiš se setkal v Davosu například s prezidentem Brazílie Bolsonarem, se šéfem technologického gigantu Apple Timem Cookem, se šéfem telekomunikační firmy AT+T, také s Al Gorem. Přinese setkání skutečně Česku investice?

Rozhodně to cesta je. Je to samozřejmě dílčí krok a bude potřeba celá škála dílů do mozaiky, ale setkání s lidmi, kteří mají do inovací a projektů co říci, jsou velmi dobrá věc. Pokud měl premiér možnost představit např. Cookovi Českou republiku, jaké jsou naše hospodářské výsledky, jaké jsou výsledky nějakých inovací, je to jen dobře. Samozřejmě jde o malý krůček a někomu se může zdát bezvýznamný, nicméně jde o správný cíl.

Babiš schůzkou s Bolsonarem může otevřít dveře na nové trhy v Brazílii, kde podle premiéra pamatují Tatru, Škodu, Baťu… Je to výhoda?

Jsem členem příslušného výboru a mám k tomu velkou důvěru. Každá taková debata, každá historická provázanost může pomoci a může pomoci našim podnikům a investicím – jak našim v Brazílii, tak brazilským v České republice. Takže já takovou aktivitu, kterou dělá premiér či kdokoliv jiný, rozhodně vítám. Diplomacie je potřeba a vztahy jako ekonomická část diplomacie jsou velmi důležité.

Podle Erika Besta obsahuje program Czech Republic: The country for the future mnoho chyb v angličtině. Co na to říci?

Pokud bude chtít kritizovat, vždy si něco najde. Myslím si, že obsah je podstatnější a každý – i premiér – je jen člověk a i ten může dělat chyby. Navíc popotahování premiéra, že má nějaké chyby v angličtině, je dětinské.

Je logické, že se zeptám, zda není tato celá výprava a Babišův plán jen jednou z dalších PR akcí? A jak Babišovu aktivitu srovnat třeba s Bohuslavem Sobotkou, který také podporoval průmysl komunikací se zahraničím?

Premiér Babiš je z prvních premiérů, který se dokáže téměř ve všech zemích domluvit jejich jazykem, má velmi dobré vztahy se všemi státníky, vyjíždí na výjezdy... Přitom aktivity našich předchozích premiérů nebyly takové, nebo nebyly tak suverénní. My jsme suverénní stát a jsme velmi dobrá země. A je velký rozdíl, jak premiéři vystupovali v minulých letech.

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí

Pokud jsme měli premiéra, který neuměl ani slovíčko anglicky, tak jaké vztahy mohl vybudovat s ostatními státníky? Vidím v tom opravdu velký rozdíl a právě premiér Babiš je velmi vážený v dalších politických kruzích. Nedá se to vůbec srovnat s tím, jak bojoval za náš průmysl Sobotka. To je pro mne diametrálně odlišné.

Jak vnímáte schválení zdanění církevních restitucí poslanci?

Rozhodnutí Poslanecké sněmovny vítám. Jak známo, o tom jsme jako hnutí ANO mluvili už od roku 2013 a ta částka, o kterou byl majetek předražen, se nám nelíbí. Jediné, co mě trochu mrzí, že jsme to nepředložili my, ale komunisté. Zároveň tím chci říci, že tvrzení, jak my jdeme komunistům na ruku, aby nám podpořili vládu, je holý nesmysl. My jsme o tom opravdu mluvili od roku 2013. Takže já to velmi vítám.

Co se týká diskuse, že je to možná protiústavní, nechme rozhodnout Ústavní soud. Nejsem právník, sám hodnotit nemohu. Jediné, jak jsme mohli napravit Kalouskovy restituce, které byly předražené o 59 miliard, bylo zdanění, tak jsme to holt schválili. Pokud Ústavní soud rozhodne, že to protiústavní bylo, tak se s tím budeme muset vypořádat. Já chápu a na sto procent souhlasím, že to, co komunisté v té době, kdy zabírali majetky, provedli, bylo špatné a byly to zločiny. Nicméně se to nedá napravit tím, že vrátíme církvím nadhodnocené majetky.

Rovněž zaznělo, že v církvi nejsou „nenažranci“. Problémy s církvemi, majetky i financováním jsou už delší dobu – nejen kolem zdanění. Kudy podle vás vede cesta, aby se tohle téma uzavřelo, aby obě strany fungovaly v nějaké spolupráci, ale už tam nebyly tyto věci, které mezi ně vstupují?

Ta cesta je, že pokud Ústavní soud nerozhodne o neústavnosti, my se s tím vypořádáme zdaněním náhrad. A druhá cesta je, že se církve odtrhnou od státu, což je naplánováno na rok 2027 a budou fungovat samostatně. Mně přijde absurdní, že církev je placena ze státního rozpočtu, já k tomu žádný důvod nevidím. Já jsem ateista…

… jako většina lidí v této zemi…

... ano. A nevím, proč se tento krok odložil až na rok 2027. Když už se restituce schválily, tak mělo být rozhodnuto, že se církve odtrhnou od státu. Pokud se restituce zdaní a církev se odtrhne od státu, tak půjde o zadostiučinění pro všechny. Pak se mohou se všemi prostředky vypořádat, jak uznají za vhodné.

Je česká vláda na správné cestě k tomuto cíli?

Momentálně věřím, že ano. Až rozhodne Ústavní soud, uvidíme, zda je to správný krok, nebo ne, a zda se k tomu budeme muset ještě vracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…