Čtyři Babišovy charakteristiky. Telička otevřeně o miliardáři i jeho nabídce

06.07.2013 19:22

ROZHOVOR Miloš Zeman je ve srovnání s Václavem Klausem změna k lepšímu v postoji k Bruselu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl bývalý eurokomisař a lobbista Pavel Telička. Ten se také vyjádřil k tomu, zda povede hnutí ANO 2011 Andreje Babiše do evropských voleb.

Čtyři Babišovy charakteristiky. Telička otevřeně o miliardáři i jeho nabídce
Foto: Archiv
Popisek: Pavel Telička

Jak se díváte na aktuální politickou situaci, zejména prezidentovo jmenování Jiřího Rusnoka premiérem?

Aktuální politická situace je vyústěním dlouhodobější krize politiky v České republice a odrazem toho, že ve vysoké politice jsou dlouhodobě tytéž tváře, které, až na výjimky, nejsou schopny nabídnout ani vize, ale ani řešení aktuálních problémů, se kterými se společnost, ekonomika a občané potýkají. Nemluvě o tom, že si mnozí pletou veřejnou službu s osobními či velmi partikulárními zájmy. Pro mě to tedy je podstatně komplexnější problém.

Václav Klaus podle vás dosáhl jen osobní izolace svou kritikou Bruselu. Vnímáte jeho nástupce v tomto směru jako pozitivní změnu?

Určitě je to změna k lepšímu, to je vidět již dnes. Jak moc a jak trvale, to teprve ukáže čas a další účinkování prezidenta. Vyčkejme, od jeho zvolení uplynula krátká doba.

Jak vnímáte debatu o takzvané evropské byrokracii a jednotlivé regulace? A jaká je role českých politiků a diplomatů při schvalování těchto regulací?

Debatu v ČR vnímám jako velmi plytkou, málo kompetentní a ideologicky podjatou. Již sedm let jsem členem poradního orgánu Evropské komise pro snižování administrativní zátěže složeného z nezávislých a neplacených odborníků a vedeného bývalým bavorským premiérem Stoiberem. Tato pracovní skupina celkem úspěšně prosazuje snižování zbytečné administrativní zátěže, za posledních několik let o cca 40 miliard EUR. Osobně nerozlišuji, zda je byrokracie česká nebo bruselská, ale nakolik je zbytečná a nakolik zatěžuje. Je vidět, že v Bruselu nějaká sebereflexe je, v Česku došlo za poslední rok a půl ke zlepšení situace, ale i nadále zaostáváme.

Jak by měla Česká republika v Bruselu vystupovat, aby co nejlépe hájila své zájmy?

To se dá vyjádřit buď jedním slovem, nebo se musí popsat podrobněji. Prostor je asi jen pro pár slov. Takže – aktivně, s jasně stanovenými cíli, důkladnou argumentací a získanými spojenci. Nikoliv z okrajových pozic.

S Andrejem Babišem údajně stále jednáte o tom, zda povedete jeho hnutí ANO 2011 do evropských voleb. Máte už v této věci jasno? Nebo zvažujete kandidaturu ještě za nějakou jinou stranu?

Nějaké rozhovory proběhly a další asi proběhnou. Je brzy na to, abych řekl, zda něco vykrystalizuje, případně co. Za poslední léta jsem měl několik nabídek pro vstup do vlády nebo vedení kandidátky do národních voleb. Všechny jsem s díky odmítl. Tím chci říct, že v mém případě to není otázkou funkce nebo pozice.

Jak vlastně smýšlíte o Andreji Babišovi a jeho hnutí? A jak tento politický subjekt může promluvit do voleb, ať už budou předčasné nebo řádné?

Andreje Babiše jsem v byznysu poznal jako korektního, velmi pracovitého a schopného člověka, s tahem na branku. To se mi potvrzuje i v rozhovorech, o nichž jsem se zmínil. O hnutí, které teprve buduje a připravuje pro volby, toho ještě nevím tolik, abych ho mohl hodnotit. Navíc své hodnocení napřed sdělím panu Babišovi. Každopádně jsem přesvědčený, že nový projekt s cílem trvalého ukotvení v české politice, který bude dobře připravený a bude oproštěn od některých nešvarů české politiky, může uspět velmi dobře. Jde však o to, aby uspěl nikoliv jen v nadcházejících volbách.

Poslední české volby do Evropského parlamentu byly spojeny s nízkou účastí voličů. Proč nejsou pro voliče tyto volby atraktivní? A může se účast voličů v nadcházejících evropských volbách zvýšit, pokud tyto volby budou probíhat společně s volbami do Poslanecké sněmovny?

Již řadu let někteří čelní politici tvrdí, že se v EU rozpustíme jako kostka cukru v šálku kávy. Že nemáme šanci něco ovlivnit a další nesmysly. V ČR také nemáme seriózní debatu o evropských tématech, uzavíráme se do své kotliny, což mnohým českým politikům vyhovuje. Pak těžko můžeme očekávat vysokou účast v evropských volbách. Volby ve stejném termínu jako volby do sněmovny jim určitě dají vyšší profil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…