Dejte šanci Babišovi, umožnil bych mu vládnout. Zdeněk Ondráček dost nadával. I nám. Ale jeho drsná slova dáváme bez cenzury

11.12.2017 10:15

O málokoho je poslední dobou takový zájem jako o poslance KSČM a navrženého předsedu sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů Zdeňka Ondráčka. Ať už kvůli jeho mladickému angažmá v Pohotovstním pluku Veřejné bezpečnosti či kvůli jeho svérázným názorům na zahraniční politiku. V rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz byla znát i jeho značná nechuť k novinářům, přičemž nešetřil ani naši redakci. Ondráčkovy odpovědi nicméně uvádíme v nezměněné a nekrácené podobě.

Dejte šanci Babišovi, umožnil bych mu vládnout. Zdeněk Ondráček dost nadával. I nám. Ale jeho drsná slova dáváme bez cenzury
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

V rozhovoru pro DVTV jste konstatoval, že není problém, abyste jako dlouholetý policista stanul v čele komise dohlížející na činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a to přestože premiér Andrej Babiš označil tuto vaši nominaci za problematickou. „Vy vůbec nevíte, o čem ta funkce je, jinak byste takovouhle hloupou otázku nemohl položit,“ zlobil jste se, když Martin Veselovský k tomu navíc podotýkal, že máte alternativní postoje vůči oficiální české zahraniční politice. Také jste zmínil, že poslanecký klub KSČM se domnívá, že jiného odborníka než vás pro tuto danou oblast nemá. Zřejmě máte na mysli vaši dlouholetou práci u Policie ČR... O této vaší životní etapě se ale v médiích zrovna moc nehovoří...

Anketa

Je v pořádku, že hasiči několik dní zachraňovali jezevčíka Mildu?

hlasovalo: 6322 lidí

Nevím, proč uvádíte, že jsem měl při odpovědi nějaké emoce, když mé emoce vůbec neznáte. Všiml jsem si, že toto vy v Parlamentních listech děláte často. K onomu rozhovoru pro DVTV  bych uvedl, že Martin Veselovský se snažil podsouvat mi sugestivní otázky a když jsem mu odpověděl jinak, než si přál nebo očekával, nevěděl, jak má na mé odpovědi reagovat. Jeho vnucování, že bych měl mít stejné názory, jako jsou ty oficiální, které dělá vláda, mi přišlo až komické. Jestli chtěl slyšet papouškovat naši zahraniční politiku, měl si pozvat někoho jiného. 

K mé nominaci na předsedu komise pro dohled nad GIBS. Jedná se o nominaci mého klubu. Ta byla jednomyslná a dovolím si i tvrdit, že logická. Kdo jiný by měl dohlížet nad kontrolním orgánem bezpečnostních sborů než ten, který velmi dobře zná činnost bezpečnostních sborů i samotné GIBS. U policie jsem pracoval více než 23 let, a to téměř na všech úrovních. Před několika lety jsem získal prověrku Národního bezpečnostního úřadu na nejvyšší stupeň utajení, tedy Přísně tajné, a jsem schopen doložit i negativní lustrační osvědčení. To ovšem mé kritiky nezajímá. Nikdo z nich takovou kvalifikaci nemá a jsem přesvědčen, že ji nemá ani nikdo jiný v Poslanecké sněmovně. Nebo by kontrolu nad GIBSem snad měl dělat např. lékař či učitel? Možná, že by se některým politikům i líbilo, kdyby tu byla další impotentní kontrolní komise.  

Anketa

Zaorálek navrhuje řešit žalobu EU na Česko za neplnění kvót tím, že přijmeme ,,pár desítek migrantů" a Bruselu to třeba bude stačit. Je to řešení?

2%
98%
hlasovalo: 9431 lidí

Myslíte si, že jsme se dostatečně vypořádali s minulostí KSČ? Proč se podle vás lidé stále nedokázali přenést přes dobu, kdy vládla KSČ? V čem tkví ten největší problém?  

To není můj problém, každý ať se s tím vypořádá, jak umí. 

Vloni jste vyrazil se svým kolegou, tehdejším poslancem KSČM, do Doněcka, na východní Ukrajinu, kterou kontrolují separatisté. Žádná civilizovaná země tuhle napodobeninu státu ale neuznává. Protože je vám tato cesta neustále médii předhazována, je asi namístě otázka – nelitujete dnes toho, že jste se do takového dobrodružství pustil? A co jste o Doněcku zjistil?  

A zase to neúplné informování. Pokud byste chtěli, jakože nechcete, bylo by uvedeno: Poté, kdy jste byl na pozvání vlády Ukrajiny pozorovatelem voleb v obklíčeném městě Mariupol, jste se vloni vydal… a pokračování v otázce. A já odpovím, že to nebylo vloni, ale na konci roku 2014 a následně na jaře roku 2015. To víte, čas běží. Nám tady v míru rychle, ale ti chudáci tam na Donbasu už 3,5 roku žijí v každodenním strachu z ostřelování a ukrajinského vraždění civilního obyvatelstva. Přitom se provinili jen tím, že žijí ve špatné oblasti, mluví rusky a dali jasně najevo, že už mají plné zuby korupce a klientelismu ve své bývalé vlasti. 

Jaký je stav na Ukrajině a konkrétně v Kyjevě dnes? Chaos, Majdan střídá Michomajdan. Lidé demonstrují, lidé se perou a Ukrajina spěje k bankrotu a rozpadu, kde část území se navrátí k Polsku, Zakarpatí si urve Maďarsko, jinou část Rumunsko, a takto bych mohl pokračovat, ale to všechno snad víte, jen o tom nechcete nebo nesmíte informovat. A kdo ten stav zavinil? Rusko snad? Ne, Západ, USA, Evropská unie i Česká republika. 

Vy ty lidi na Donbasu nazýváte separatisty, já vlastenci. V Doněcku jsem byl několikrát, a proto mohu s jistotou tvrdit, že je to krásné, moderní a v porovnání s jinými, i na západ od našich hranic, bezpečné město. A jestli lituji toho, že jsem tam jel? Ne, jsem na to hrdý, že nejsem jednou další tupou ovcí. Jestli vzpomínáte, několikrát jsem nabídl, a to i vám do Parlamentních listů, že místo psaní bludů, které vám dodává naše ministerstvo zahraničí nebo je přebíráte jeden od druhého, by stačilo projevit zájem, překonat neodůvodněný strach, zvednout zadek a do dané oblasti zajet. Jenže to by vás pak Evropské hodnoty a jiné neziskovky přisáté jak klíště na státní rozpočet zařadily na seznam webů šířících tzv. proruskou propagandu. Jestli to ale nevíte, tak vy na tom seznamu už jste. Tak se konečně probuďte a plňte to, co se od slušné žurnalistiky, tedy poskytovat objektivní a pravdivé informace, očekává. Čekám, jak tuto výzvu přijmete.

Prezident Miloš Zeman na nedávné návštěvě Ruska čelil aféře, v níž web ruské armádní televize Zvezda napsal, že Československo by mělo být vděčné za sovětskou invazi v roce 1968. Tvrdí se ovšem, že to Rusové zaranžovali. Šlo podle vás o provokaci?

Nevím, nezajímal jsem se o to, a proto to nedokážu ani posoudit.

Co si myslíte o ruském prezidentovi Vladimíru Putinovi? Co vás napadá, když se jeho jméno skloňuje v médiích? Informují česká i zahraniční média o Putinovi pravdivě? A viděl jste dokument od amerického režiséra Olivera Stoneho „Svět podle Putina“? Zaujal vás?  

V. V. Putin je velmi inteligentní politik, jehož schopnost strategického předvídání a s tím spojené jednání je velmi zajímavé sledovat a s odstupem času jednotlivé jeho kroky hodnotit. Nejsem však ten, který by se tím zabýval pravidelně a nějak hlouběji. Moji oblastí zájmu je vnitřní bezpečnost a ta s panem Putinem nijak nesouvisí. A pokud někdo tvrdí, že nám ze strany Ruské federace hrozí napadení, doporučil bych mu, aby si dal studený obklad. Vnější nebezpečí je reálné jinde.   

Brzy bude jmenována vláda Andreje Babiše, ovšem nemá předjednanou podporu ve Sněmovně. Nicméně pravicová opozice tvrdí, že vláda se nakonec opře o Okamuru a KSČM. Sám Babiš to ale odmítá, zdroje z médií dokonce hovoří o možné vládě s KDU-ČSL a ČSSD, které se však propadají v průzkumech. Jak to vidíte vy? Můžete prozradit něco ze zákulisí jednání KSČM? Chystá se strana na jakoukoliv podporu Babišovy vlády? Jednali jste o tomto třeba na pátečním zasedání výkonného výboru strany?  

Teď budu hovořit jen sám za sebe. Já bych panu Babišovi umožnil vládnout hned v prvním kole. Ať ukáže on i jeho lidé, co umí. Možná budeme my i jeho voliči překvapeni. Ze zákulisí KSČM nebudu prozrazovat nic. Vše potřebné se dozvíte z našeho stanoviska či z vyjádření našich představitelů.

Ať už vznikne jakákoliv vláda, co by tato země na konci roku 2017 potřebovala? Když odhlédneme od toho, jaká vláda vznikne, co je teď pro nás nejdůležitější? A zajistí nám to Babiš?

Schválený státní rozpočet na rok 2018. Ten sice není zcela podle našich představ, ale je potřebný. A samozřejmě to nezajistí pan Babiš, ale odpovědná politika celé vlády ve spolupráci s Parlamentem.

Evropská komise posílá Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich přístupu k programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Komise totiž byla nespokojena s tím, že se nechceme v otázce kvót chovat jako ostatní země. Odpovědi zemí na stanovisko EK byly podle jejího prvního místopředsedy Franse Timmermanse neuspokojivé. Co říkáte na takové rozhodnutí Komise?

Mé názory na bruselský diktát jsou známy. Odmítám jakékoliv kvóty a odmítám i jakékoliv migranty praktikující nebo jen vyznávající islámskou víru. Nepovažuji totiž tuto víru za slučitelnou s hodnotami, na kterých je založena evropská civilizace. Na druhou stranu jsem rád, že se takto Evropská komise zachovala. O věci se bude více hovořit, a pokud v rozsudku přijde další „Mnichov“, určitě se ozvou i další spoluobčané. Čím dříve to bude, tím lépe.

Nový premiér Andrej Babiš řekl, že se touto věcí bude zabývat. Věříte mu jeho aktivní zapojení se do této problematiky? Jakým „vyjednavačem“ v rámci EU Babiš nejspíše bude?  

Myslím, že ve čtvrtek to řekl veřejně. Díky za to, alespoň nebude takový problém zjistit, zda je chlap, který si stojí za svým slovem. Pokud ne, bude to pro nás v opozici snadné téma. Jaký bude pan Babiš vyjednávač, ukážou až první vyjednávání. Nikdy však nehodnotím nikoho bez konkrétních informací.

V Evropě se může do roku 2050 až ztrojnásobit počet muslimů, tvrdí výzkumná agentura Pew Research Center. Pracuje s různými variantami. V ČR nyní dle ní máme 0,2 % muslimů, nejhůře toto číslo může stoupnout na 1,2 %. Mnohem hůře na tom však mohou být Švédsko, Francie či Německo. Je to problém, či jde tady o zbytečnou hysterii namířenou proti myšlence multikulturalismu?  

Problém to samozřejmě je – a je to velký problém. Projekt multikulturalismu je od samého počátku nesmyslným experimentem západní Evropy, která si muslimy dovezla v podstatě jako levné otroky na výkon podřadných a málo placených pracovních míst. Ti se tu logicky usadili, přivedli si širokou rodinu a začali žít po svém, v ghettech a s vlastními pravidly. 

No a život v ghettech je jako život v přírodě, kde, jak víme, přežívá jen ten nejsilnější a ten který je schopen zanechat velké množství potomků daného druhu. Jenže jejich přirozená agresivita se projevuje i mimo ghetta a v nepřipravené Evropě bohužel slaví úspěch. 

A jak se zdá, ještě nějaký čas úspěch slavit bude, protože dnes se nám tvrdí, že máme islámské migranty přijímat z ekonomických důvodů, aby nám zajistili udržitelnost důchodového systému. To je další lež, další hloupost. Lituji dnešní děti a mládež a obávám se o jejich budoucnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…