Disident Jan Urban o Zemanovi. Toto vážně není oslavný článek

13.11.2014 18:55

ROZHOVOR Nezvladatelní egoisti, kteří se obklopují lidmi, již s nimi bezvýhradně souhlasí. A tím jsou paradoxně snadno manipulovatelní. Tak charakterizoval prezidenta Miloše Zemana i jeho předchůdce Václava Klause bývalý disident, novinář a pedagog Jan Urban. „Miloš Zeman ví moc dobře, na které straně je namazaný chleba, a vždycky půjde tím směrem. Nikdy nic pořádně nenapsal, v životě by v debatě o faktech neobstál. Vždycky musí poslouchat jen sám sebe," sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Václav Klaus, už teď politováníhodná diagnóza. Ztratil sebeúctu. Je ostudou této země," dodal.

Disident Jan Urban o Zemanovi. Toto vážně není oslavný článek
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Urban

Vy jste před prezidentskou volbou varoval před Milošem Zemanem jako prezidentem. Upozorňoval jste na kauzy jeho tehdejších spolupracovníků. Teď má sice jiné, ale platí to, že současný prezident nemá příliš šťastnou ruku při jejich výběru? A že ho nedokáží korigovat, aby třeba nepoužíval vulgární slova v Českém rozhlasu? Nebo je Zeman takový solitér, že si nenechá poradit?

Miloš Zeman je druhá strana Václava Klause. Jsou to psychologickým zařazením naprosto nezvladatelní egoisti. Mezi jejich největší slabosti patří právě to, že se obklopují jenom lidmi, kteří s nimi výhradně a bez výjimky vždycky jenom souhlasí. Tím jsou neuvěřitelně snadno manipulovatelní a vždycky na to dojíždějí. To, co dělá pan Nejedlý s Milošem Zemanem, je totéž, co dělalo PPF či ostatní šikovní lidé s Václavem Klausem. Tahle generace odchází a bude jenom dobře, až zmizí.

Zmínil jste pana Nejedlého. To jste mi nahrál na další otázku. Jaký vliv mají někteří lidé z prezidentova okolí na jeho zahraniční politiku - myslím konkrétně vztah k Rusku, kde původně kritizoval anexi Krymu a teď je proti sankcím?

Miloš Zeman ví moc dobře, na které straně je namazaný chleba a vždycky půjde tím směrem. Nikdy nic pořádně nenapsal, v životě by v debatě o faktech neobstál. Vždycky musí poslouchat jen sám sebe.

Znectil těch několik statečných Rusů, kteří se postavili proti okupaci Československa v srpnu 1968. Lže o tom, co říkají a píší synové Natalje Gorbaněvské. Na tiskové konferenci v Ostravě prohlásil, že by se už dávno vyjádřil k ruským politickým vězňům. Že tak neučinil, za to prý může Jaroslav Gorbaněvský, protože mu ten seznam nedodal. Přitom si stačí zadat na jakémkoliv internetovém vyhledávači třeba „Rusko, političtí vězni" a objeví se stovky odkazů...

Zeman urazil dalšího z těchto hrdinů Viktora Fajnberga, kterého v Českém rozhlasu obvinil, že trpí jistou obsesí, která se prý projevuje tím, že explicitně ztotožňuje Rusko Vladimira Putina se Sovětským svazem Leonida Brežněva. Fajnberg mu v otevřeném dopise odpověděl, že je dojemné až k slzám, jak se Zeman shoduje s diagnózou psychiatrů z KGB, kteří u něj zjistili schizofrenii s paranoickým syndromem, projevující se odlišností politických názorů. Tím odůvodnili jeho účast na demonstraci protestující proti invazi armády Sovětského svazu a jeho tehdejších satelitů do Československa v roce 1968.

Zeman si prostě vymýšlí a lže, když se mu to hodí. V situaci, kdy mladé ženy z Pussy Riot nikdy nedělaly to, co tvrdí, že dělaly, tak on z nich dělá pomalu prostitutky. Je to ostuda a to má ještě před sebou většinu svého prezidentského období.

Zeptám se ještě na Václava Klause. Ten v poslední době zaujal podivnými výroky - třeba že krizi na Ukrajině vyhrotil Západ a svádí to na Rusko, nebo že Havel byl reformní komunista. Co si myslíte o pozdním Klausovi a jeho názorech?

Václav Klaus, už teď politováníhodná diagnóza. Ztratil sebeúctu. Je ostudou této země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…