Do Bruselu chceme i proto, aby tam přijaté zákony měly hlavu a patu. A vychytali jsme nesmysly, říká kandidát hnutí ANO

22.05.2014 21:34

ROZHOVOR Ivan Indráček z Desné v Jizerských horách je renesanční člověk. Má mnoho zájmů, které stíhá i přesto, že je předsedou představenstva Společenství čerpacích stanic a angažuje se i politicky. Je na 20. místě kandidátky hnutí ANO do evropských voleb. ParlamentnímListům.cz vysvětluje, proč by podle něj měli lidé jít k evropským volbám.

Do Bruselu chceme i proto, aby tam přijaté zákony měly hlavu a patu. A vychytali jsme nesmysly, říká kandidát hnutí ANO
Foto: Archiv Ivana Indráčka
Popisek: Ivan Indráček

„Je důležité už v Bruselu ohlídat, aby zákony zde přijaté měly hlavu a patu,“ objasnil. Zamýšlí se i nad možnými důsledky ukrajinské krize na ceny ropy. „Bez ruské ropy – na rozdíl od zemního plynu – se Evropa asi může obejít. Ale cena ropy obecně se může v reakci na případný krizový vývoj výrazně zvýšit“ konstatoval.

Jsou před námi volby do Evropského parlamentu. Jak vy vidíte Evropskou unii a její význam pro Českou republiku?

Jsem dlouhodobě zastáncem toho, že jako země uprostřed integrující se Evropy nemůžeme stát mimo hlavní proud. Hledání „třetí cesty” je hloupost. Členství České republiky v EU proto vidím v podstatě jako nutnost. Nutností však nerozumějte „nezbytné zlo”, ale „šanci”! Například z podnikatelského pohledu je obrovský evropský trh velkou příležitostí. A zvláště, když by na tomto trhu měli všichni srovnatelné podmínky. To se ale už dostáváme k prvnímu problému, že tomu tak vždy nebylo, třeba v zemědělství.

Proč by volič měl jít k evropským volbám? Ptám se proto, že volební účast je u těchto voleb značně podprůměrná?

Nedávno jsem si o těchto volbách povídal s maminkou. Ona chodí ke všem volbám pravidelně a půjde i nyní. Ale hned dodala, že kdybych nekandidoval a kdybychom se o volbách už několikrát nebavili, asi by ani nevěděla, že nějaké volby jsou. Dodávám, že moje maminka je normální sedmdesátiletá žena, která sleduje televizi, surfuje po internetu, čte noviny. Dal jsem jí také pár letáčků, ať je rozdá po sousedech. Rádi si to přečetli, ale k volbám nepůjdou. Co by tam dělali, stejně to k ničemu není…

A teď si spolu můžeme povídat, kde je chyba. Je v médiích, která neumí z eurovoleb udělat dostatečně „sexy” akci? Anebo v minulých poslancích, kteří nedostatečně prodali svou práci? Asi půjdu proti proudu, když řeknu, že znám pár našich europoslanců, kteří se za své dosavadní angažmá v Bruselu vůbec nemusí stydět.

Mezi lidmi existuje přesvědčení, že má smysl volit do obecního zastupitelstva, obvykle znají kandidáty, ví, co je třeba v obci udělat a už se naučili, že volbou zastupitelstva mohou výrazně změnit poměry v obci. Přinutí se také volit do českého Parlamentu, přestože na něj nadávají. Protože se domnívají, že stále významně ovlivňuje jejich život. Ale do evropského už volit nejdou, protože se nám nedaří přesvědčit je, že v Bruselu se určuje podoba budoucích českých zákonů v některých oborech až z 80 procent!

Už mnohokrát jsem kroutil hlavou nad novelou zákona, která nebyla ničím jiným než transpozicí evropské direktivy. Ale řešit takový problém až u nás doma, to je pozdě, to nelze. My si musíme ohlídat všechny závazné zákony již v okamžiku jejich vzniku, v Bruselu. To, co k nám přijde z Bruselu, by nám mělo pomáhat, ne škodit.

A proč by měli lidé volit zrovna hnutí ANO?

Jezdím pracovně do Bruselu dvakrát, třikrát do roka. Už jsem zmínil, že jsem tam potkal pár poslanců, kteří byli připraveni zapojit se nejen v rámci parlamentu do jakékoli pro Českou republiku prospěšné aktivity. Ale bylo jich jen pár. Měli jsme v parlamentu 22 zástupců, přitom nějaký pozitivní výkon podávala menší část z nich. Dnes zaznívá oprávněná otázka, co chcete udělat s 21 poslanci v 751členném parlamentu? Na to odpovídám, že když jich bude skutečně pracovat 21, dá se udělat rozhodně víc než v těch deseti, kteří tam fungovali dosud.

ANO postavilo svou kandidátku tak, aby ti, kteří se do Bruselu pravděpodobně dostanou, byli schopni od samého počátku fungovat na 100 %. Nejsou to bývalí europoslanci, ale lidé s obrovskou zkušeností s fungováním evropských struktur. Nominovali jsme je proto, že i v Evropském parlamentu se rozdávají karty během velmi krátké doby. A pokud si během této doby díky znalosti prostředí, pozici v politické frakci, schopnosti vyjednávat nezajistíte klíčová místa ve výborech nebo frakcích, můžete se na dalších pět let stát skutečně „kusovkou“. Druhou částí týmu nebo kandidátky, chcete-li, jsou odborníci, kteří jsou posbíráni ze všech koutů republiky a různých oborů. Vesměs lidé s nějakou „evropskou zkušeností“. No, nevolte takovou sestavu. 

Abych byl trochu konkrétnější - nejen ANO má například ambici razantně omezit daňové úniky. Ale zajímalo by mne, jestli i další strany, které toto téma používají jako jedno z volebních hesel, skutečně vědí, co je potřeba a co je možné v Bruselu udělat. Náš tým to ví naprosto přesně. Mimochodem, dobrou zprávou pro Českou republiku je, že z daňových podvodů se po letech tichého obcházení stává významné celoevropské téma. V takovém případě se totiž věci mění o poznání snadněji.

Jste předsedou představenstva Společenství čerpacích stanic. Ovlivňuje váš byznys nějak negativně ukrajinská krize?

Může výrazně ovlivnit celou Evropu. My, myslím tím Evropu, se asi umíme poprat s tím, že by došlo k výpadku ruské ropy. Máme dostatečnou infrastrukturu pro alternativní dodávky a Evropa disponuje nouzovými zásobami ropy a ropných produktů pro 90 dní spotřeby. Horší, ale výrazně horší, by bylo přerušení dodávek zemního plynu. Neexistují žádné povinné rezervy (ačkoli Česká republika si je například drží) a alternativní cesty plynu do Evropy nejsou zdaleka dobudovány. Evropa se prostě prozatím bez ruského plynu neumí neobejít.

Pokud jde o ceny, platí stále jednoduchý mechanismus, který se odehrává daleko za našimi hranicemi, ale bezprostředně ovlivňuje naše peněženky. Pokud spekulanti usoudí, že krize nabývá na intenzitě a že by to mohlo znamenat omezení nebo dokonce přerušení dodávek jednoho z největších vývozců ropy, začnou intenzivněji nakupovat a cena na burze okamžitě začne stoupat. A spolu s tím vystřelí nahoru i kótované ceny motorových paliv.

Západ uvalil na Rusko kvůli Krymu sankce. Dovedu si představit, že podnikatelé zrovna nejsou příznivci sankcí, neb ty obchodu rozhodně neprospívají. Jak na ně pohlížíte vy?

Když se podívám na ekonomické sankce obecně, pak musím potvrdit, že ačkoli mnohdy mají smysluplný základ, zpětně dopadají negativně primárně nikoli na jejich vyhlašovatele, tedy vlády, ale na podnikatele, kteří jsou na zakazovaném obchodu mnohdy životně závislí. Myslím, že stát nebo Unie, to záleží na povaze vyhlašované sankce, by měl být připraven firmám vzniklou újmu nějak kompenzovat. Sankce proti Rusku však prozatím takovou povahu nemají. Ty jsou cíleny na okruh osob, které mohou mít významný vliv na chování prezidenta Putina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…