Dotace jsou prasárna, všichni to intuitivně vědí. Kdo kvůli nim velebí Brusel, je jako žebrák. Ředitel Libertariánského institutu dodává příklady

11.05.2018 9:23 | Zprávy

ROZHOVOR Evropská komise by měla zahájit s Českou republikou řízení o navrácení protiprávní podpory ve výši tří miliard eur. Důvodem má být skutečnost, že stát přiděloval dotace v rozporu s pravidly, kterými je sama Evropská unie podmiňuje. Společník zkrachovalé Východočeské tiskárny Petr Fryč podal k Evropské komisi oficiální stížnost kvůli neoprávněné výhodě, která byla poskytnuta jeho konkurentům. Roman Kříž, ředitel Libertariánského institutu, který poškozeného zastupuje, tvrdí, že dotace jsou zlo a pochvalovat si je může jen žebrák, kterému také peníze jiných nesmrdí, hlavně když mu je hodí do klobouku.

Dotace jsou prasárna, všichni to intuitivně vědí. Kdo kvůli nim velebí Brusel, je jako žebrák. Ředitel Libertariánského institutu dodává příklady
Foto: Archiv RK
Popisek: Roman Kříž, Libertariánský institut

Už v minulosti libertariáni podpořili společníka Východočeské tiskárny Petra Fryče, který zažaloval stát za to, že jiné firmy z této branže na rozdíl od něj dostaly dotace, čemuž on nemohl dlouhodobě konkurovat a nakonec zkrachoval. Určitě je to běh na dlouhou trať, ale přece jen, posunul se někam tento jeho případ?

Nejen firma pana Fryče byla poškozena dotacemi, které český stát přiděloval jejím konkurentům v rozporu s pravidly, kterými EU dotace podmiňuje. Když vaše konkurence dostane od státu na dotacích tolik, kolik vy si vyděláte za deset let, tak může snížit ceny tak, že vy zkrachujete. Mimochodem – pan Fryč už není sám – zastupujeme další tři podnikatele, kteří jsou na tom zhruba stejně.

Jako u všech prohřešků státu je náprava dlouhá. Nejprve jsme museli vyzvat Ministerstvo průmyslu a obchodu k náhradě škody, po půl roce to teprve může jít k soudu. Žaloba teď leží v klidu u soudu prvního stupně, vyměnili jsme si s žalovanou stranou oficiální stanoviska a nyní čekáme, až si spravedlnost najde čas aspoň na nařízení prvního jednání. Vzhledem k tomu, jak průlomová tato kauza je a jaký by mohla mít dopad na všechna ta dotační zvěrstva, která náš stát provádí pod záminkou podpory toho či onoho, očekáváme, že konečného verdiktu se dočkáme až po mnoha letech. Případ je o to komplikovanější, že do něj zasahují evropská pravidla, kterým naše soudy asi moc nerozumí. Ono ani není divu, neboť evropské normy jsou psané takovým zvláštním „ptydepe“, které připomíná spíš politické proklamace nežli právní normy. Pravidla pro státní zásahy do hospodářské soutěže jsou navíc různě roztroušena v preambulích, výkladech apod.. Nám s naší advokátkou trvalo hezkých pár set hodin, než jsme se v tom zorientovali.

Libertariánský institut, který Petra Fryče zastupuje, nyní míří s touto kauzou ještě výš. Co je obsahem stížnosti, kterou posíláte Evropské komisi?

Ono to není ani tak směřování někam „výš“. Spíš jde o paralelní aktivitu, která vyzývá k odpovědnosti Evropskou komisi, které, zdá se, docela vyhovuje, že se v tom vlastně nikdo pořádně nevyzná, a umožňuje jí propagovat se pomocí modrých tabulek oznamujících, co všechno „dobrého“ EU podpořila. Co díky ní zaniklo, už tak snadno dohledatelné není.

Dali jsme podle našeho názoru dohromady unikátní shrnutí formálních i věcných porušení pravidel pro přidělování dotací v rámci Operačního programu Podnikání a inovace, které Komisi posíláme. Komise má nyní dvě možnosti – zahájit s ČR řízení o navrácení protiprávní podpory, nebo to smést ze stolu.

Uvědomujete si, co všechno by se začalo dít, kdyby Evropská komise s Českou republikou opravdu zahájila řízení o navrácení tří miliard eur, které jí byly přiděleny na eurodotacích v rámci daného operačního programu?

Ano. Všechny prostředky by se musely vrátit. I příjemci protiprávních dotací. EU se chvástá, jak podporuje tržní ekonomiku a jak jsou dotace přísně regulovány. Jen vyzýváme k dodržování jejích vlastních pravidel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…