Dovolená v Česku? To nebude pro všechny. Člověk z oboru mnoha lidem zkazí naděje

17.05.2020 16:48

ROZHOVOR Nulová podpora cestovkám, slibované vouchery na dovolenou v Česku jako science-fiction, nedostačující kapacity pro všechny, lačnící po tuzemské dovolené, protože je předkládáno, že do zahraničí je cestování nebezpečné. To na současné situaci a jednání vlády kritizuje místopředseda pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež. Lázně i místní tuzemské hotely a penziony nebudou samospasitelné. Každopádně se nemáme nechat stresovat – dovolená je přeci o pohodě…

Dovolená v Česku? To nebude pro všechny. Člověk z oboru mnoha lidem zkazí naděje
Foto: ČT
Popisek: Mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež

Jak hodnotíte vztah vlády k cestovním kancelářím a agenturám, „lámou se ledy“, nebo je optimistický výhled v nedohlednu?

Aktuální podpora cestovním kancelářím a agenturám je nulová. Nelze ani napsat „malá“, ona je nulová nebo dokonce záporná. Jediné Ministerstvo zahraničních věcí můžeme hodnotit pozitivně, protože velmi intenzivně vyjednává o možnostech otevření hranic turistice. To je ale vše.

Nyní se hovoří o podpoře domácího cestovního ruchu, o voucherech, které mají být údajně pro zaměstnance?

Mediálně to vypadá jako výborný nápad. Ale jak to pomůže cestovním kancelářím a agenturám? Nejsou známa žádná kritéria a na naše dotazy nebo pokusy mít na podobu poukázek vliv, nedostáváme žádné kladné odpovědi. Moc hezky se o tom povídá, ale dokud nebudou na stole jasná pravidla, kalkulace, logistika a tak dále, jsou to jen řeči, které odvádějí pozornost od skutečné pomoci cestovním kancelářím a cestovním agenturám.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Jak vlastně vidíte cestování do zahraničí? U nás se verbálně rozvolňuje, ale co je to platné, když druhé státy jsou zavřené či požadují minimálně aktuální test na koronavirus, nebo přímo karanténu?

Tady jsem optimista. To, že je dnes někdo uzavřený, neznamená, že za dva měsíce nechce být otevřený. To je opravdu míchání jablek a hrušek.

Hovoří se o Chorvatsku, Bulharsku, Řecku – představujete si tamní výjezd našich občanů jako tranzit v určitých kolonách, časech a podobně?

Žádné extrémní mimořádnosti – dovolená je o pohodě a odpočinku, ne o stresu z nařízení a překážek.

Situace jistě těžce doléhá na další destinace, například na Tunisko, Maroko, Egypt, Turecko. Vrátíme se do těchto destinací, podle vás, ještě tento rok?

O těchto destinacích diskutujeme, ale určitě nebudou v první vlně uvolnění.

Kolik je vlastně aktivních cestovních kanceláří a agentur u nás, jaké počty zaměstnávají a kolik je na nich navázáno dalších firem či lidí?

Subjektů je ke 3500. To je mnoho desítek tisíc zaměstnanců.

Domácí cestovní ruch jistě nebude samospasitelný, těžko se obejdeme bez návštěvníků z Německa, Itálie, Španělska...

Hoteliéři především ve městech a v lázeňských místech nemohou být zachránění domácím cestovním ruchem. Musí pomoci stát a otevření hranic.

Zažijeme návrat objevování Česka? Čedok již nabízí prázdninové i podzimní pobyty a může se asi rychle stát, že kapacity budou zanedlouho zaplněny. Vždyť v minulosti pobývaly v zahraničí statisíce lidí – v Evropě i v zámoří... To se všechno do hotelů či penzionů naší zemičky asi nevejde...

Uvidíme. Kapacita rozhodně neuspokojí všechny, zvlášť ve vyšší kategorii kvality.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

Nehovoří se o kongresové turistice, která je rovněž zastavena, a přináší nemalé peníze...

Kongresová turistika je v také v hluboké krizi. V zemích, kde podobnou krizí prošli, zachránila kongresovou turistiku domácí státní správa, která přenesla do náručí kongresové turistiky svá školení, své aktivity. Nevím, zda je něco podobného možné u nás.

Někteří lidé dávají největší důraz na ochranu kolektivního zdraví a vyčítají vládě, že upřednostňuje ekonomiku nad ochranářskými zdravotnickými opatřeními. Co byste jim odpověděl?

Odpověděl bych jim, ať najdou odvahu se podívat na statistiky o koronaviru s odstupem a se střízlivým pohledem. Když například máte v mnoha okresech dva nebo tři nakažené, tedy nemocné, a celý okres je v nouzovém stavu, je to správné?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…