Drahé energie. Na vině jenom Putin? „Ne, to určitě ne,“ zaznělo od senátora z ODS

16.09.2022 18:30 | Rozhovor

Ostravský senátor Zdeněk Nytra (ODS) vidí kromě Putinovy války na Ukrajině i jiné příčiny vysokých cen energií. „Jako další příčiny vidím aktivity EU a Spolkové republiky Německa. U EU to je naivní/ideologická sázka jen a pouze na OZE bez ohledu na jejich nespolehlivost, obdobný přístup k jaderné energii a sázka na plyn jako na transportní palivo při odchodu od uhlí. Navíc i další aktivity v rámci Green Dealu – absolutní sázka na elektromobilitu, tepelná čerpadla apod. v sobě ukrývají otázky zatím bez odpovědi (navýšená potřeba elektřiny, rozvodné sítě…). U Německa to je až diletantská sázka na ruský plyn a odstavování funkčních a bezpečných jaderných elektráren. A bohužel i u odchodu od uhlí se chová pokrytecky,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Drahé energie. Na vině jenom Putin? „Ne, to určitě ne,“ zaznělo od senátora z ODS
Foto: archiv Zdeňka Nytry
Popisek: Senátor Zdeněk Nytra

Česká vláda zastropovala ceny energií pro domácnost, maximum u silové elektřiny je 6 Kč za kWh, u plynu 3 koruny. Stačí to?

Aktuálně se pracuje na analýze tohoto návrhu a na jeho případné aplikaci.

Vládě je vyčítáno, že s takovýmto opatření přišla pozdě, a že mělo přijít dřív...

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Všechno se dá udělat rychleji a lépe. Tady ale podle mne kritika na místě moc není, vláda postupovala krok za krokem.
A aktuální návrh novely energetického zákona včetně návrhu na zastropování vychází zejména z naprostého znefunkčnění komoditní burzy v průběhu srpna.

Jaká je podle vás pozice ministra průmyslu a obchodu Síkely?

Určitě složitá v tom, v jakém stavu zdědil své ministerstvo a jaké problémy musí řešit. Některé jeho mediální vyjádření nejsou nejšťastnější, na druhou stranu jsou za ním ale vidět jasné výsledky.

Je jedinou příčinou vysokých cen energií pouze Putinova válka na Ukrajině, nebo jsou tu i jiné důvody?

Ne, to určitě ne. Jako další dvě příčiny vidím aktivity Evropské unie a Spolkové republiky Německa. U EU to je naivní/ideologická sázka jen a pouze na OZE bez ohledu na jejich nespolehlivost, obdobný přístup k jaderné energii a sázka na plyn jako na transportní palivo při odchodu od uhlí. Navíc i další aktivity v rámci Green Dealu – absolutní sázka na elektromobilitu, tepelná čerpadla apod. v sobě ukrývají otázky zatím bez odpovědi (navýšená potřeba elektřiny, rozvodné sítě…). U Německa to je až diletantská sázka na ruský plyn a odstavování funkčních a bezpečných jaderných elektráren. A bohužel i u odchodu od uhlí se chová pokrytecky.

Věříte, že dojde v brzké době k uspokojivému celoevropskému řešení ohledně energií?

Tady jsem spíše pesimista.

Není škoda, že neprošla takzvaná iberijská cesta, kdy se ve Španělsku a Portugalsku už na jaře s účinností od léta rozhodli k zastropování cen plynu sloužícího pro výrobu elektřiny a následnému dotování plynových elektráren? Ty jsou dnes z pohledu výroby nejdražší a odvíjí se od nich proto cena elektřiny na celém trhu. Proč to nevyšlo?

Jsou dva zásadní důvody, proč tuto „cestu“ lze velice obtížně přijmout jako celoevropské, případně české řešení. Portugalsko a Španělsko téměř není energeticky propojeno se zbytkem Evropy. A hlavně má zajištěn dobrý přístup k plynu z Afriky.

Do voleb chybí něco přes týden. Vy se účastníte kampaně, obhajujete senátorský post v obvodě číslo 70 Ostrava-město. Jak lidé reagují? Na co se ptají? Jaký máte pocit?

Musím to rozdělit. U kontaktní kampaně to není, pro mě částečně překvapivě, až tak zlé. Jistě, lidé jsou znejistěni aktuální energetickou situací, resp. dovolím si tvrdit ještě více tím, co vidí a čtou ve sdělovacích prostředcích. Ale nikdo mě nebije, lidé upozorňují na věci, které je trápí a které by chtěli zlepšit. Horší je to na sociálních sítích. Má to dvě příčiny – příspěvky jsou sponzorovány, takže se dostávají k daleko širšímu okruhu lidí, ale hlavně na sítích je prostě určitá skupina lidí, kterým nestačí slušně vyjádřit nesouhlas, ale anonymita sítí v nich posiluje jejich sebevědomí a odstraňuje zábrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…