Drahoš senátor, Drahoš europoslanec... Milada Emmerová pronáší jasná slova k ambicím pana profesora i k odpůrcům Zemana

07.02.2018 16:57

ROZHOVOR Nedůstojné handrkování, co nabídnout profesoru Drahošovi, aby šel do politiky – senátor, europoslanec, nebo…? V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátorka Milada Emmerová (ČSSD) hovoří i o tom, co oponenti Miloši Zemanovi nejspíše závidí a proč se vlastně čeká na mimořádný sjezd sociální demokracie.

Drahoš senátor, Drahoš europoslanec... Milada Emmerová pronáší jasná slova k ambicím pana profesora i k odpůrcům Zemana
Foto: ČSSD
Popisek: Milada Emmerová

Co říkáte na vypjatou atmosféru prezidentských voleb? Zaslouží si Češi vůbec přímou volbu prezidenta?

Musíme si na přímou volbu lépe přivyknout. Překvapilo mě ale, že se vše obešlo bez provokací, s výjimkou prvního kola, kdy byl nejvážnější kandidát napaden polonahou ženou ve volební místnosti. Že by recese?

Oponenti Miloše Zemana uvádějí, že prezident působí na „spodinu a lůzu“ a tím vytváří neklid ve společnosti. Co byste jim na to odpověděla?

Podle mne se oponenti Miloše Zemana hluboce mýlí. Jde totiž o to, že 10 milionů od něho vyslechne vždy zasvěcený a srozumitelný výklad, což mu jiní ambiciózní lidé z oné opoziční menšiny zřejmě závidí.

Anketa

Který kandidát na předsedu ČSSD je nejlepší?

57%
3%
hlasovalo: 19416 lidí

Média stále rozebírají, proč Jiří Drahoš neuspěl. Není to už opravdu passé?

Domnívám se, že jakékoliv rozebírání je zhola zbytečné. Druhé kolo voleb nikdo nezpochybnil, volba je potvrzena, takže je to ztráta času. Média by se měla soustředit na aktuální témata, kterých je „habaděj“…

A ještě k profesoru Drahošovi. Prý by se mohl stát senátorem, europoslancem, politikem... Co na to říkáte?

Tento zvažovaný široký rozptyl rozdílných politických funkcí mi připadá až nedůstojný s ohledem na osobnost pana profesora Drahoše.

Vidíte prezidenta Zemana jako člověka, který by zachránil ČSSD, která se pravděpodobně rozštěpí?

Tuto úlohu bych mu nepřisuzovala, i když ČSSD kdysi přivedl ke slávě a do vlády. Ta se musí vzpamatovat sama a zvolit takového lídra, který dokáže nejen rétorikou, ale i konkrétními činy získat důvěru drtivé většiny členů ČSSD. 

Je vůbec možná nějaká spolupráce mezi ANO a ČSSD, když si Andrej Babiš a Milan Chovanec takzvaně „šli po krku“?

Domnívám se, že není možno jednat o čemkoliv na základě osobních sporů dvou lidí. Proto je asi odloženo jednání o dalších postupech po mimořádném sjezdu ČSSD.

Zemanovi se vytýká, že se příliš orientuje na Východ, na Drahošovi zas některým vadilo, že je tzv. prozápadní. Co na to říkáte?

Miloš Zeman chce respektovat zejména ekonomické zájmy České republiky. Na Západě už moc nedojedná, zatímco na Východě, kdy se daří vést ekonomická jednání, je velké pole působnosti…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…