Džamila Stehlíková prozradila, co si v době Zemanovy návštěvy psali Kazaši necenzurovaně na síti

27.11.2014 17:35

ROZHOVOR Lékařka, bývalá ministryně Džamila Stehlíková (LES) je rodačkou z Kazachstánu, kde pobýval před pár dny prezident Zeman na návštěvě. Kazachstán pochválil za hospodářský zázrak. „Na Facebooku si Kazaši píšou, že to je ale novinka. Jsme bohatí, úspěšní, prosperující. Ale proč jsme tedy všichni tak chudí. Kde je ten zázrak? Kouknu do ledničky, a tam ho nevidím," okomentovala pro ParlamentníListy.cz. Zeman podle ní tíhne k autoritářským režimům a táhne naši zemi na východ. „Páchá obrovské škody. Budou je odnášet ještě naše dětí," domnívala se.

Džamila Stehlíková prozradila, co si v době Zemanovy návštěvy psali Kazaši necenzurovaně na síti
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Prezident Zeman navštívil Kazachstán. Tam chválil jejich stabilizovanou společnost podobně jako v Číně. Vy jste v minulém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz říkala, že prezident Nazarbajev vládne zemi pevnou rukou. Co by se asi stalo, kdyby proti němu lidé demonstrovali s červenými kartami jako v Praze 17. listopadu? Možná, že hlavně by ani k tomu protestu nedošlo, protože by se lidé báli...?

K tomu by ani nedošlo. Opozici Nazarbajev poměrně tvrdě pronásleduje. Někoho i policie zatýká. Většinou je to v postsovětských zemích tak, že na odpůrce proti autoritářským režimům se najde účelově nějaká hospodářská kriminalita. Nejkřiklavějším příkladem je Chodorkovskij. Znelíbil se Putinovu režimu a byl vězněn za hospodářskou kriminalitu. V některých státech - třeba v Tádžikistánu - spadnou odpůrci režimu do škatulky radikální islamisté. V Tádžikistánu či Uzbekistánu je ten radikální islám problém, vláda proti němu bojuje, což je v pořádku. Ale je to velice pohodlné a zneužitelné člověka označit za islamistu.

Prezident Zeman pochválil Kazachstán i za hospodářský zázrak...

Při návštěvě Miloše Zemana v Kazachstánu jsem koukala na facebookové debaty v Kazachstánu - ten se narozdíl od Číny tady necenzuruje. Návštěva Zemana byla v tisku hlavní zprávou, na první stránce s titulkem Kazachstán je hospodářský zázrak. A o tom se vedly debaty na místním Facebooku - „No to jsme se dozvěděli novinu, že jsme bohatí, úspěšní, prosperující. Ale proč jsme tedy všichni tak chudí. Kde je ten zázrak? Kouknu do ledničky, a tam ho nevidím." 

Prezident Zeman klade důraz na ekonomiku. Ale kritici mu vyčítají, že se odklání od tradiční české zahraniční politiky s apelem na lidská práva. Jak to vidíte?

Není hlavní problém, že Zeman chválí tyto státy. Ale problém je, že chválí tam, kde chválit nelze. Třeba v oblasti lidských práv. V Kazachstánu také řekl, že je ta společnost stabilizovaná. Je to Zemanův rys, že tíhne k autoritářským režimům. Jsou mu bližší. Táhne Českou republiku na východ, kam Česká republika nepatří. Máme vládu, která má úplně opačný směr. Jsme v EU i NATO. Ta cesta je nezvratná. Ale v některých zemích rostou nacionalistické tendence, jako Orbán v Maďarsku. Přicházejí vůdci, kteří sázejí na populistickou, nacionalistickou, nebo jako Zeman na proruskou notu. Takže nemáme vyhráno. A je potřeba demonstrovat jako 17. listopadu. Objevují se v zemích střední Evropy lidé, kteří chtějí zvrátit rovnováhu a změnit hranici mezi Východem a Západem.

A proč to Miloš Zeman dělá?

Také si pokládám tuto otázku. Proč Miloš Zeman podporuje Putina. Proč je papežtější než papež. Proč mluví o finlandizaci Ukrajiny, tedy že zahraniční politika Ukrajiny bude řízená Ruskem. To znamená, aby ji Rusko zase vtáhlo do sféry svého vlivu. A Ukrajina zapomněla na svou touhu po cestě do Evropy. Proč to dělá? Všechny ty proruské kroky, kdy dělá antičeskou politiku. Tedy opak toho, co činí vláda. Tady musím pochválit ministra Zaorálka a projev premiéra Sobotky ve Washingtonu, který lahodil mým uším. Zeman na ten Západ prostě nemá. Obama ho nepozve. Jako kontrast je, když Clinton hrál Havlovi na saxofon. Tohle Zemana nepotká. Jeho nepozvou ani oficiálně. Nezvou ho příliš ani hlavy západoevropských států. Hlásí se sice k EU, ale vlastně ji rozbíjí. Tím, že říká, že sankce vůči Rusku jsou zbytečně škodlivé, anexe Krymu je v pořádku. Nikdo anexi Krymu neuznal. Teď zase ta finlandizace. To jsou takové úlety. Takže mu zůstává jen ten Východ. Tam je vítaným hostem a cítí se tam jako člověk s velkým Č.

Ale naším rodinným stříbrem byla ochrana lidských práv. To nám přineslo uznání, tím jsme byli známí ve světě. Česká republika podporovala politické vězně a odpůrce diktátorských režimů. Postsovětský prostor a Kubu jsme měli vyhrazené jako svoji prioritu, protože jsme tomu rozuměli i s ohledem třeba na rok 1968. Měli jsme proto být jako první, kdo měl Evropu upozornit na hrozbu Ruska. K tomu nedošlo. Udělalo to Polsko. Zeman by měl reprezentovat politiku České republiky. Ale reprezentuje jen tu svoji, nebo spíše Putinovu. Když srovnáte, že teď Zeman a Nazarbajev mluví proti sankcím a o pár dní dříve říká zcela něco jiného premiér Sobotka ve Washingtonu. To je jako vedení dvou úplně jiných států. Jeden je na Západě, druhý na Východě. Ztrácíme tím tvář, prestiž a svoji jedinečnost. Prezident má prestiž získávat a ne ji devalvovat, seč může. A hájit ruské zájmy a být trojským koněm, pátou kolonou uvnitř Evropské unie.

Takže když to shrnu, Zeman se podle vás obrací na Východ, protože ho tady uznávají, kdežto Západ ho nebere...

Nejenom to. Není to jediný důvod. Ale to bylo stejné u Klause, proč se obouval do Evropské unie. On by tam také neobstál. Abyste něco mohli dojednat, musíte patřit do skupiny lidí, kteří spolu mluví. Tam patřil Karel Schwarzenberg, pro něj nebyl problém zavolat francouzskému prezidentovi. A i ten mu volal. Byli jsme hráči na evropské i světové úrovni. Teď ztrácíme pozici respektovaného hráče. Zeman rád jezdí do Asie, je to neprobádaná oblast. Ale nemusí nás táhnout za sebou. My jsme už dál. Lidskoprávně, sociálně, demokraticky, ekonomicky. Na Východ nepatříme. Je nesmysl otáčet dějiny. Chápu, že se tam prezident Zeman cítí dobře. Tam ho přijímají s respektem. Zeman, když přijel do Evropy, tak se tam ztrapnil okamžitě. Výrokem, že si není jistý, že na východě Ukrajiny se dějou nekalosti, je tam ruská pomoc, ozbrojenci a zbraně. Myslím, že švédský ministr mu doporučil, aby se zeptal svých zpravodajských služeb. „Máte vůbec zpravodajské služby?" V tu chvíli jsme byli pro smích.

Jak jste vnímala kontroverzní poslední Hovory z Lán?

Už předtím nebrali v Evropě Zemana vážně. Teď už ho neberou vážně i v Česku. Ztratil prestiž a respekt a padl velice hluboce. Pak přišla vajíčka, zazněl pískot. Proto se musí v Asii zotavit. Tam v médiích o tom nepíšou. Ale že přijel veliký státník k našemu velikému státníkovi. A teď spolu otočí zeměkoulí. On se tam hodí do krámu. Ale to přeci není oblast našich zájmů. Obchody půjdou i bez těch cest. A také jdou. I dříve tam jezdili naši představitelé. Ale kvůli tomu nemusíme být proruští.

Sledujete Facebook v Kazachstánu. Co si normální lidé myslí o Zemanovi?

Že je to ten, co se kamarádí s Putinem, nebo že mu přisluhuje. A který nadává vulgárně v rozhlase. A tam se opil a tam na něj pískali. Je to smutné. Prostě výsměch. Ztrácíme respekt u běžných lidí, kteří mají určitý kritický rozhled. A hlavní je myšlenka, jak napsal Washington Post, že je mluvčím Kremlu. Má to Česko zapotřebí? Po invazi v roce 1968, poté, co nás opustila sovětská vojska relativně nedávno. Potom, co Ukrajina bojuje za evropské hodnoty a evropskou bezpečnost. Řekla bych, že vůbec ne. Zeman páchá obrovské škody. Několik podnikatelů skutečně získá nějaké bonusy. Ale dlouhodobé škody zahraničně politické budou odnášet ještě naše děti.

Kritici Miloše Zemana se můžou utěšovat tím, že čím kontroverznější kroky udělá, tím je větší šance, že nevyhraje další prezidentské volby?

V krajích ale vyhrál a má tam podporu. Vlastně už zahájil předvolební kampaň. Proto hodně jezdí po krajích, a jestli mu bude sloužit zdravíčko, bude v tom pokračovat. Moc dobře ví, že pražská lumpenkavárna je pro něj ztracená. Stále se ale najde spousta lidí, kteří ho obdivují. Rozděluje společnost. Lidé se kvůli němu hádají i v hospodách. Což se mu líbí. Přitom má sjednocovat. Což nechápe. Sjednocuje maximálně Rusko s Kazachstánem. Putin viděl ve zprávách, že Praha a Astana protestují proti sankcím. A hned volal Nazarbajevovi.

Hodně se teď diskutuje o termínu finladizace. Vy jste ho už zmínila. Mluvčí prezidenta Ovčáček ho vysvětluje jako most mezi zeměmi. Ale jiní mluví o podřízení menší země větší...

Finlandizace je vlastně nadávka, vztahy s Ruskem byly pro Finy velmi traumatizující. Rusko docílilo toho, že zahraniční politika Finska se řídila ruskými zájmy. Respektive měli částečnou autonomii, ale neměli zahraniční politiku. Takže Ukrajina, která bojuje o svoji svobodu, by tím přišla o svoji zahraniční politiku. Když mluvíme o Euroasijské hospodářské unii - kde je Rusko, Bělorusko a Kazachstán - klíčovým hráčem tam měla být Ukrajina. Proto nepodepsal ten nešťastník - předcházející ukrajinský prezident - asociační dohodu s EU. Protože by tím znemožnil vstup Ukrajiny do Euroasijské hospodářské unie, na kterou Janukovyč předběžně přikývl. Ale národ s tím nesouhlasil. Chce na Západ. A je jedno, kdy vstoupí do EU. Hlavně, že mají směr. Agrese proti Ukrajině je zapříčiněna i tím, že tento hospodářský svaz je ve třetím Putinově období jeho hlavní projekt. Postavit hospodářskou protiváhu EU. Měly by tam být postsovětské státy, uvažuje se i o Indii a Turecku. Pak by to mělo svoji váhu. Čína tam nevstoupí, ta je konkurent. Ti to nepotřebují, usilují o světové prvenství. Ale Putinovi Ukrajina vrazila do jeho záměru vidle. A on ztratil nervy. A teď přijede Zeman do Kazachstánu a říká - Ukrajina by měla patřit pod Rusko, měla by se finlandizovat...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…