EU se na Ukrajině předvedla jako totálně nezodpovědná. A rozpoutala drama, vytýká komunistický europoslanec

22.05.2014 20:29

ROZHOVOR V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu se pokusí obhájit svůj mandát Jiří Maštálka, druhý v pořadí na kandidátce KSČM. Na rozdíl od většiny ostatních v kampani nic nesliboval, ale nabízel své zkušenosti ze své původní profese lékaře při ovlivňování evropskych dokumentů z oblasti bezpečnosti léků i potravin. Svou neodtrženost od problémů v Česku dokládá mimo jiné na angažovanosti v kauze břidlicového plynu, ale i na dětských bačkůrkách.

EU se na Ukrajině předvedla jako totálně nezodpovědná. A rozpoutala drama, vytýká komunistický europoslanec
Foto: Miloš Skácel
Popisek: Europoslanec Jiří Maštálka rozdávala materiály s programem KSČM

Navzdory tomu, že se politické strany a hnutí v posledních týdnech předhánějí v tom, jak přilákat občany k volbám do Evropského parlamentu, odhadovaná účast se pohybuje jen kolem třiceti procent. Jsme opravdu národem, který Evropa příliš nezajímá?

Když si člověk promítne, jak je veřejnosti Unie prezentována, včetně toho, jak jsou lidé (ne)informovaní o dění například v Evropském parlamentu, není se moc čemu divit. Většině našich politických špiček se společně s médii podařilo vybudovat obraz „proradného Bruselu“, na který je docela jednoduché se vymlouvat, svalovat vlastní neschopnost nebo chyby. Ona unie ale není někde „tam“, Evropa je tady a my jsme její součástí. Se vším všudy, včetně ůčasti našich lidi při jednáních v bruselských institucích. Jak už jsem nedávno konstatoval, je lepší být přímo v kuchyni než – bez možnosti držet občas vařečku – vykřikovat na pavlači …

Kampaň pro evropské volby vrcholí, slyšíme a čteme nejrůznější sliby a proklamace o odhodlání Evropský parlament změnit, modernizovat, zbavit byrokracie a tak dále. Co jste sliboval voličům Vy?

Na rozdíl například od nováčků v kampani jsem si už v Evropském parlamentu vyzkoušel, co je možné dosáhnout a co jsou jen lákavá hesla, která mají využít právě onu malou informovanost lidí o tom, jak to v Bruselu funguje. Proto neslibuji, ale nabízím svoje zkušenosti například spojené s mojí původní profesí lékaře při dalším ovlivňování evropskych dokumentů týkajících se třeba bezpečnosti léků, potravin, dostupnosti lékařské péče bez ohledu na hranice mezi státy. V těchto tématech jsem se už angažoval v zájmu našich voličů a rád bych v tom, mimo jiné, pokračoval.

Vám, myslím tím dosavadním europoslancům, ale bylo často vytýkáno, že si sedíte v Bruselu a jste od života doma hodně odtržení. Připouštíte, že na tom přece jen něco je?

Já si to nemyslím a neřekl bych to ani o dalších poslancich z naší „dvaadvacítky“. Z toho, co vím, tak prakticky všichni byli aktivní i doma, jen se o tom moc neví. Za sebe mohu připomenout angažovanost kupříkladu v kauze průzkumu pro těžbu tzv. břidlicového plynu na severovýchodě Čech. A jsem rád, že jsem se spolupodílel na tlaku, který vedl k rozhodnutí zastavit snahy o zkoumání potenciálu regionu pro těžbu. Myslím, že je to správné v zájmu ochrany životního prostředí, hlavně pak zdrojů pitné vody pro značnou čast obyvatel republiky. Naše přední specialisty jsem zase pozval k diskusi o problematice transplantací a dárcovství orgánů s ohledem na situaci v Evropské unii, rozjel jsem projekt „Bačkůrky pro dětské domovy“ a tak bych mohl pokračovat. Nemám tedy pocit, že bych byl daleko od dění u nás doma …

Zatímco mnozí kandidáti pro volby do Evropského parlamentu žili debatami o čerpání milionů nebo miliard z evropské pokladny, Vás zaujaly dětské bačkůrky?

Vám to připadá jako paradox? Mně ani ne. Dotace a čerpání evropskych peněz, to je náš velký problém. V tomto směru sice hodně kulháme – sami si nastavujeme složitější procedury, než je potřeba a s mnohem větším počtem neustále se měnících úředníků máme nepoměrně nižší ůspěšnost v získávání evropských peněz – ale to není o Evropském parlamentu a práci či možnostech poslanců. To je věc výkonných orgánů na ůrovni Unie a členských zemí. Sice to v kampani zní dobře, ale připadá mi smysluplnejší konkrétně pomáhat dětským domovům a dětem v nich „obyčejnými“ bačkůrkami. A ohlas na sponzorské dary pro děti v Plzni, Ústí nad Labem nebo Liberci mi potvrdil, že zrovna tady mají dětské domovy problémy, které jim mohu pomáhat ve spolupráci s českými výrobci od prosince minulého roku alespoň zmírnit.

Když se ještě vrátíme k tématům předvolební kampaně, ukázaly se jako správné odhady, že mezi nimi budou i aktuální mezinárodní otázky, situaci na Ukrajině nevyjímaje. Jak Vy hodnotíte postoje Evropské unie k událostem na Ukrajině?

Myslím, že Evropská unie ukázala, že není zodpovědným ani silným hráčem na mezinárodním poli. Co víc, podle mého přispěla k rozpoutání dramatu, který teď zažíváme a který nejvíc „odnášejí“ lidé na Ukrajině. Vzpomeňme si jen, jak to všechno začínalo. Co by dělala Unie, kdyby byly dohody s Ukrajinou – nikterak pro ni zrovna výhodné – tehdy ve Vilniusu podepsány? Přátelila by se Unie s prezidentem Janukovyčem a kde by zůstaly všechny její pozdější kritické výtky na jeho adresu? Proč už tehdy nenabídla Ukrajině tak velkou pomoc, jakou najednou „vyštrachala“ poté, co se karta obrátila proti Bruselu? Podobných otázek bez odpovědí je spousta a přibývají s rostoucím napětím na Ukrajině, kam chtěla Unie společně se Spojenými státy rozšířit sféru vlivu na úkor Ruska.

Dá se tedy předpokládat, že nepatříte k těm, kteří černobíle vidí jen vinu na straně Ruska a jeho prezidenta?

Nejsem advokátem prezidenta Putina, ale jeho reakce se asi daly předpokládat. A ohánět se teď mezinárodním právem a dohodami, když se nám to hodí, a zapomínat, jak jsme obojí ignorovali třeba v případě náletů a bombardování vojsky NATO v Srbsku bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, to je přinejmenším „výběrové“ a účelové chování. A role Evropského parlamentu je v tomto ohledu hodně omezená, takže téma Ukrajina v kampani sice místo mělo, ale jen do určité míry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…