Elitní advokát, který ví. Dnes promluvil o Babišovi, ale i Zemanovi. Porazit ho může...

18.10.2016 20:35

ROZHOVOR Mezi koaličními partnery ve vládě panuje otevřené nepřátelství. Kdybychom žili v době, kdy čest ještě něco znamenala, tak by se museli vyzvat na souboj. Podle mě už to být horší nemůže. Takhle popisuje povolební situaci elitní advokát a prezidentský exkandidát Miroslav Kříženecký. Hodně pochvalně mluví o tichém spojenectví Andreje Babiše s Milošem Zemanem.

Elitní advokát, který ví. Dnes promluvil o Babišovi, ale i Zemanovi. Porazit ho může...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pražský vrchní soud zrušil rozsudek krajského soudu v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Co vy na to?

Zřejmě tam našli takové procesní či právní chyby, které nedovolují rozhodnout při veřejném zasedání. Zřejmě považují za nutné tyto vady odstranit. Ale to je celkem běžný postup, pokud k takové záležitosti dojde. Výjimečné je pouze to, že se věc týká tak mediálně známé osoby. Doktor Rath by si ale neměl dělat plané naděje. Neznám však podstatu té věci, vím o ní jen z médií.

Na druhou stranu jsme se shodou okolností u krajského soudu v době procesu střídali a mě kvůli tomu s kauzou dovozu tabákových listů, v níž bylo stíhaných asi dvanáct Vietnamců, přehodili do jiné jednačky.

Máme za sebou volby, které měly historicky nejnižší účast. Proč lidé k volebním urnám nepřišli?

Jde o další důkaz všeobecné apatie k tomu, co se na politické scéně děje. Řada z nás vnitřně emigrovala pryč, aby se tím nemusela zabývat. Kdo četl rozhovor Andreje Babiše v sobotním Právu, tak si uvědomil to otevřené nepřátelství vůči koaličním partnerům. Kdybychom žili v době, kdy čest ještě něco znamenala, tak by ho museli vyzvat na souboj. Ostatně to platí i naopak. Podle mě už to být horší nemůže.

Někteří politologové vnímají Andreje Babiše jako dalšího Víta Bártu a jeho ANO jako další Věci veřejné. Jen majitel Agrofertu má mnohem víc peněz na placení různých kampaní, takže důvěra veřejnosti v něj potrvá déle. Jak ho vnímáte vy?

Musím říct, že Andrej Babiš je mnohonásobně chytřejší a protřelejší. Umí se velmi rychle orientovat v nastalé situaci a vedle takových bledulek, jako je předseda vlády Bohuslav Sobotka, a takových politických "nikdošů", jako jsou představitelé KDU - ČSL, bude určitě ještě nějakou dobu vynikat. Obzvlášť, když za takzvanou opozici vystupuje jen Miroslav Kalousek, kterého celý národ ztotožňuje s korupcí a lhaním. Předseda ODS je velmi vzdělaný člověk, ale to v politice až tak mnoho neznamená. Politika je umění možného a Babiš ještě dlouho proti sobě nebude mít důstojného oponenta. Zvláště pokud se budou vzájemně mlčky podporovat s Milošem Zemanem.

Nemyslíte si, že se to tiché spojenectví ještě prohloubí, když si premiér Sobotka od prezidenta Zemana veřejně udržuje takový odstup?

Miloš je velmi složitá osobnost. Známe se přes dvacet let, tykáme si. Svého času, když byl předsedou, chtěl, abych vstoupil do ČSSD, což jsem odmítl. Před jedněmi volbami si mi stěžoval, kolik nových lidí se kolem něj motá s tím, že se spolehne na staré kamarády. A to je ten problém. Má jednu podstatnou vadu. Není dobrý personalista. Varoval jsem ho před Buzkovou, Grossem, Špidlou, ale kdepak. Jakmile někdo Milošovi lichotí, tak je pro něj bezva.

Miloš je velice chytrý a vzdělaný člověk, ale na druhou stranu je také velmi svérázný a nerad přijímá kritické hlasy. Pokud s ním tedy Babiš dobře vychází, tak si vzájemně škodit nebudou. Sobotka je zase permanentní úředník, který nedělal nic jiného než politiku. Miloše se bojí, protože jeho neortodoxní názory ovlivňují opoziční část ČSSD. Předznamenání zániku každé strany je vytvoření dvou silných křídel, která si vzájemně vyřizují účty. A v tom ČSSD zvoní hrana. Je nejvyšší čas, aby se vzpamatovala.

Nepochází ze Zemanova právě popsaného osobnostního profilu i boj s převážně městskými intelektuály, které shrnul pod pojem Pražská kavárna?

Proti těm takzavným pražským intelektuálům se vymezuje většina lidí, kteří vnímají současnou situaci reálně. Milošovi jen chybí schopnost učit se od svých nepřátel a kritickou sebereflexí se neustále zdokonalovat. Prostě říct: "V tomhle mají kousek pravdy, v tomhle jsou úplní blbci." Neodmítat všechno šmahem.

V tomhle kontextu mě naučil jednu úžasnou zásadu šéfredaktor Bulletinu advokacie Pavel Blanický. Když jsme spolu seděli v advokátní poradně, tak prohlásil: "Pro mě je největší urážka, když mě pochválí blbec." Takže buďme rádi, že nejsme příliš uráženi a stejně tak by to měl vnímat i Miloš.

Hodně se nyní stýkám s Miroslavem Grégrem a máme stejný problém. Přestože jsme Milošovi staří přátelé, tak nás k němu ta kamarila kolem něho, abychom si minimálně popovídali, nepustí.

Myslíte si, že iniciativy jako Kroměřížská výzva najdou Miloši Zemanovi do dalších prezidentských voleb důstojného protivníka?

O Kroměřížské výzvě si myslím svoje. Když už jí nevěří ani Michal Horáček, tak je vidět, že vnímá reálnou situaci. Miloš je jedině schopný porazit sám sebe. V Česku dnes není osobnost odpovídající jeho rozměru a není ani na obzoru, i když k tomuto obzoru mílovými kroky směřuje pan Babiš.

Jak by se mohl prezident Zeman porazit?

Tím, že bude dělat větší chyby než je třeba. Je stále svéráznější a drží kolem sebe podivné lidi. Nicméně nejde o žádné zásadní vady. Abychom si rozuměli, myslím si, že poražení sama sebe u Miloše zatím nehrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…