Europoslankyně Konečná: Hnusí se mi americké pojetí demokracie vyvážené na hlavních pušek a raket. Trump se chová jako nezodpovědný blázen!

15.04.2018 16:13

ROZHOVOR „Hnusí se mi americké pojetí demokracie vyvážené na hlavních pušek a raket,“ říká k úderu na Sýrii europoslankyně Kateřina Konečná a dodává. „Trump se chová jako nezodpovědný blázen.“ Pro ParlamentníListy.cz promluvila i o sjezdu KSČM i o své kandidatuře na předsedkyni strany.

Europoslankyně Konečná: Hnusí se mi americké pojetí demokracie vyvážené na hlavních pušek a raket. Trump se chová jako nezodpovědný blázen!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

V noci na sobotu zaútočily Spojené státy spolu s Francií a Británií na Sýrii. Co na splnění hrozeb ze strany Donalda Trumpa říkáte?

Doufala jsem, že se to nestane. Světový policajt opět umravňuje ty, kteří nejednají, jak on píská. Hnusí se mi americké pojetí demokracie vyvážené na hlavních pušek a raket.

Jedná se o odvetu za údajný chemický útok ve městě Dúmá, který má podle USA a Francie na svědomí Asad, podporovaný Ruskem. Rusko ale tvrdí, že tento chemický útok byl zinscenovaný. Jak vy to vidíte?

Vidím to stejně jako odborníci na arabský svět jako je Petr Pelikán, nevíme, kdo to udělal. Nebylo by logické, aby útok provedla syrská armáda, když oblast měla již téměř pod kontrolou. Arogance USA, Velké Británie a Francie se ukazuje i na tom, že se ani neobtěžovaly vyčkat vyšetřování Organizace pro zákaz chemických zbraní.



Rusko se vyjádřilo v tom smyslu, že západní útok na Sýrii bude mít důsledky. Co si pod tím představit? Co to vyvolá mezi Ruskem a USA?

Logicky to vyvolá další napětí mezi těmito dvěma mocnostmi. Váleční štváči se radují a vojensko-průmyslový komplex se těší na zisky. Jsou na místě obavy, aby napětí nepřerostlo do zničující války. Trump se chová jako nezodpovědný blázen.

Anketa

Souhlasíte s vojenským úderem USA, Francie a Británie v Sýrii?

hlasovalo: 10278 lidí


Když se podíváme do České republiky. Už příští týden se koná v Nymburku mimořádný sjezd KSČM. Bude se zde rozhodovat i o předsedovi strany a mluví se o tom, že favoritkou jste právě Vy. Také jste asi před dvěma týdny svou kandidaturu potvrdila. Pokud se stanete předsedkyní, uvažujete o nějakých změnách, nových vizích strany? Kam by podle Vás KSČM měla směřovat?

Nemyslím si, že jsem favoritkou. Své vize bych ráda nejprve sdělila delegátům na sjezdu. Ale samozřejmě, že změny jsou a budou velmi nutné. KSČM dostala ve volbách na frak a musí to akceptovat a vyvodit z toho důsledky. Jsem přesvědčena, že bychom měli nejenom zapracovat na tom, aby se nám vrátili naši minulí voliči, ale musíme myslet i v širším měřítku a vytvářet naše politiky tak, aby oslovily co nejširší škálu občanů. Co já vnímám jako velký problém je, že voliči začali brát hlas pro KSČM za “ztracený“. Mají dojem, že se nám v opozici líbí, jelikož tam máme naše teplé místečko. To se musí změnit. Boj proti církevním restitucím a za obecné referendum bude samozřejmě pokračovat, ale je třeba se intenzivně věnovat i tématům jako jsou ostudně nízké mzdy, automatizace práce, odliv peněz z poctivé české práce do zahraničí, daňové ráje, bytová politika, stárnutí populace, neskutečně trapně nízkými důchody, navrácení přírodního bohatství do rukou státu, bezpečnost apod. Stát stále tvrdí, jak se máme všichni dobře, ale málokdo to reálně vidí. Jedním dechem však stát dodává, že na důstojné platy pro například zdravotní sestry a učitele není, ale to je obrovská lež. Z naší země utíkají miliardy a stát jim ještě zamává a nic s tím nedělá. Matky samoživitelky ponecháváme napospas a manažeři státních podniků dostávají několika miliónové odstupné. Takto nemorálně není možné řídit stát. KSČM na to musí nejenom upozorňovat, ale aktivně se podílet na návrzích, které to mohou zvrátit. Strana má dojem, že je osamocena, ale v České republice jsou desítky organizací, které na tyto problémy upozorňují (například odbory) a chtějí s tím něco dělat. Musíme se naučit s nimi spolupracovat a dokázat, že opravdu chceme reálně dělat i pozitivní politiky a neříkat na všechno “ne“. Jak říkám, nejsme osamoceni, ale kdo osamocen je, je český občan, který je zadlužený, dostává mizernou mzdu, jí produkty druhé kvality, zvyšují se mu nájmy a náklady, ale nikdo mu nepomáhá. KSČM musí a bude.

Když jsme u toho, KSČM v říjnových volbách příliš neuspěla. Jak vidíte šance v blížících se komunálních volbách? Jaká budete chtít mít témata?

Myslím, že je třeba řešit témata skutečně komunální. Je v oblasti dost školek? Je v ní možnost důstojného stáří? Je tam dost bytů pro všechny občany? Je tam dost práce? Pokud ne, tak proč ne, když se teď údajně máme ekonomicky tak dobře? Nicméně detailně se o tom musíme ještě poradit s našimi úspěšnými komunálními a regionálními politiky. Komunální politika nemá sloužit jenom jako politický odrazový můstek, ale jako možnost udělat něco dobrého pro ty, na kterých při chodu státu záleží zejména.

Proslýchá se, že vaše kandidatura je vlastně jenom naoko a že se hodláte na sjezdu kandidatury vzdát ve prospěch jiného kandidáta. Co je na tom pravdy?

To je naprostý nesmysl a kategoricky to popírám. Mám mandát od mnoha členských organizací a já si této důvěry vážím a nehodlám s ní handlovat.



Situace ohledně vyjednávání o vládní koalici se opět změnila. ANO zkusí obnovit jednání s ČSSD. Co na to říkáte?

To je právo vítěze voleb, který byl pověřen sestavením vlády, i když je to trochu komedie: jednám, nejednám, jednám; těhle tanečků už je na mě trochu moc. Pokud má ANO dojem, že se ČSSD za těch pár dnů tak změnila, že najednou to s nimi půjde, pak budiž. Babiš si asi již definitivně uvědomil, že k vládnutí Sněmovnu potřebuje a že občané nepotřebují ani tak vládu na výletě, ale hlavně fungující vládu ve Strakovce.

Za jakých podmínek byste podpořila za KSČM dohodu s ANO a byl by pro Vás tak jako pro některé ostatní politiky problém, aby premiérem byl trestně stíhaný Andrej Babiš?

Já ANO nevolila a nejsem porota, soudce, ani kat. Soud bude soudit Andreje Babiše a nikoliv já. Vyhrál volby. Libí se mi tento fakt? Ne. Akceptuji vůli občanů? Samozřejmě, že ano. Voliči rozdávají karty, a dokud si na to nezvykneme, tak nebudeme demokraticky fungujícím státem. Debata o podmínkách by měla probíhat primárně v naší straně, ale my jsme již naše podmínky sdělili. My jsme zcela transparentní a zdá se mi, že jako jedni z mála skutečně akceptujeme výsledek, a to i přesto, že k nám byly tyto výsledky velmi nevlídné. Budu trvat na tom, aby KSČM prosazovala svoje vize silně a odhodlaně. Nejsme lidovci, a tak se nenecháme opít rohlíkem. Byla by vhodná velmi detailní písemná dohoda, a to i s termíny, dokdy mají být některé zásadní dokumenty předloženy. Myslím, že by české politické kultuře opravdu prospělo, kdyby koaliční smlouvy (či jiné podobné dohody), přestaly být pouhými cáry papíru. Já nechci sliby, kterými nás politický partner zasype, ale vidět konkrétní činy.

V posledních týdnech se konala celá řada demonstrací. Domníváte se, že až bude konečně vytvořena vláda, uklidní se situace, nebo se to naopak ještě zhorší?

Jelikož se nic nezmění na faktu, že premiérem bude trestně stíhaná osoba a Zeman bude stále prezidentem, což demonstrantům vadí, tak se domnívám, že asi moc ne. Pokud jednání ANO s ČSSD zkrachují a vrátí se do hry další varianty, pak mohou být demonstrace intenzivnější. Problém je, že všichni lehce zapomenou, že když je v Poslanecké sněmovně devět stran a z toho značná část se nechce s vítězem voleb bavit, no tak se pak bude logicky tento vítěz obracet na ty, kteří jsou k jednání ochotni. Co mě fascinuje je, že se všichni tváří, jakože je to strašně šokující a nevídané. To je politická realita. Čemu se všichni pořád tak diví? Ano, věřím jim, že je hezké se k tomuto tématu stále před novináři natřásat, ale mít fungující vládu s důvěrou by bylo taky fajn ne? Zvláště kdyby tato vláda opravdu začala řešit aktuální problémy dneška a přestala by tato nedůstojná šaráda.

Mimochodem, prezident Zeman prý na demonstrace kašle. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz teď řekl, že protesty celý život ignoroval, a vysmál se aktivistům, že jich na demonstracích rapidně ubývá a příště se na jejich zbytky přijde podívat. Má Miloš Zeman pravdu? Je v pořádku ignorovat demonstrace s tím, že rozhodují pouze volby?

Na celé této záležitosti mě fascinuje jiná věc. Nedávno jsem se dočetla, že se účastníci těchto demonstrací velmi divili, že jsou na kameru natáčeni příslušníky Policie. Víte, já jsem byla na desítkách demonstrací a vím, že jsem byla policií nahrána na každé z nich. Fascinuje mě ona slepota toho, že když se to děje jedněm, tak je to zcela v pořádku a když se to děje jim, tak jsou v šoku.

Ráda bych však naprosto jasně zdůraznila, že právo na shromažďování považuji za naprosto zásadní. Každý má právo demonstrace organizovat a samozřejmě se jich i účastnit. Na tom se nikdy nesmí nic změnit. Také jsem přesvědčena, že by Policie neměla natáčet žádná takováto shromáždění, pokud není skutečně důvodné podezření, že na nich bude docházet k porušování zákona (například akce krajní pravice).



Evropská komise chce zakázat dvojí kvalitu potravin. Bude to podle Vás fungovat? A kdy se můžeme těšit na stejnou kvalitu potravin, pro které si mnozí jezdí právě kvůli často lepší kvalitě za hranice?

Věc je samozřejmě jako vždy poněkud komplikovanější. Včera Evropská komise opravdu představila balíček nových opatření chránících evropské spotřebitele nazvaný Nová dohoda pro spotřebitele - New Deal for Consumers.  Předložený balíček obsahuje určité řešení dvojí kvality potravin a dalších výrobků na jednotném evropském trhu. Ač toto navržené řešení mohlo být rozhodně lepší. Prodej výrobků v různých státech pod stejnou značkou, ale s výrazně rozdílným složením, Evropská komise nově zařazuje do čl. 6 směrnice o nekalých obchodních praktikách. Nikoliv však již do její přílohy (tzv. black list), což vidím jako chybu, protože to návrh oslabuje. Navíc v recitálech komise připouští možnost změny výrobku v důsledku jiných chutí spotřebitelů v různých zemích. Což je stará výmluva výrobců a jedna velká lež. Návrhem má být dle komise umožněno např. České obchodní inspekci, aby tyto praktiky výrobců postihovala a dokonce i významně pokutovala. V případě, že se toto pochybení dotkne spotřebitelů ve více členských státech, bude možné výrobci udělit pokutu až do výše 4 % jeho ročního obratu. A zde se dostáváme k jádru problému. Pokud legislativní proces proběhne v pořádku a tento návrh se spíš podaří posílit a nebude naopak výrazně oslaben, dostanou naše orgány do rukou nástroj, jak tuto problematiku řešit. Tzn. do jisté míry vlastně bude záležet hlavně na nás, potažmo na České obchodní inspekci, jak se ke konkrétním případům postaví a jak je bude trestat. Na otázku, kdy se můžeme těšit na stejnou kvalitu potravin jako na západě, není také lehké odpovědět. Jedná se pouze o návrh, který musí projít celým legislativním procesem, který minimálně trvá rok, mnohdy ještě déle. Samozřejmě výrobci budou na novou legislativu pravděpodobně reagovat již v předstihu, tedy ještě před jejím schválením. Nicméně garantovat to nelze. Taktéž bude záležet na naší státní správě, jakou prioritu stíhání těchto prohřešků výrobců vlastně stanoví a zda-li stát uvolní dostatek prostředků pro ČOI se tím primárně zabývat. Já za sebe mohu říct, že udělám maximum pro to, aby návrh prošel v co nejsilnější variantě a co nejrychleji.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…