Expremiér z ODS: Zeman není žádný velký levičák, chce prostě vyhrát. A návrat Klause...

09.08.2013 8:02

Bývalý československý premiér a dlouholetý politik ODS a Unie svobody Jan Stráský v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiznal, že ho velmi překvapil rozpad "stojedničkové" většiny v Poslanecké sněmovně.

Expremiér z ODS: Zeman není žádný velký levičák, chce prostě vyhrát. A návrat Klause...
Foto: hns
Popisek: Jan Stráský

„Musím přiznat, že na Šumavě nemám informace, kdo koho koupil. Mám jen informace, kdo vypadá, že byl koupený. Ale samozřejmě nevím, jak je to s těmi dvěma poslanci ODS, já je osobně ani neznám, ale doufám, že si dobře uvědomují, co způsobili v české politice,“ prohlásil Jan Stráský. Ale za úplně nový fenomén označil jednání bývalé vicepremiérky Karolíny Peake, když se jako předsedkyně strany najednou rozhodla zachovat jinak než členové její strany.

Překvapilo vás jednání sněmovny o důvěře vládě, pokud jste ho sledoval?

Samozřejmě jsem to sledoval. Samozřejmě mne nepřekvapilo, že vláda nezískala důvěru, samozřejmě mne překvapilo, že ji nezískala za cenu "stojedničky". To mě opravdu překvapilo.

Jak hodnotíte projev Miloše Zemana, zejména pasáž, kde říká, že i kdyby ho lámali v kole, nejmenuje až do konce vyšetřování kauzy Nagyová premiérkou kandidátku bývalé vládní koalice, i když Rusnokova vláda nezíská důvěru?

Je nestandardní, a jistě se o tom bude dlouho politicky diskutovat, jestli se má prezident ve svých rozhodováních, zvlášť když si myslí, že je tak výlučnou osobností české politiky, protože byl zvolen přímo, dovolávat nějakého stanoviska jakéhokoli funkcionáře, tedy i státního zástupce. Nepovažuji za dobré, jak to formuloval, ale na druhé straně tím řekl: Mám-li tady k něčemu být, tak k tomu, abych nechal dokončit všechna trestní řízení, protože o ty teď jde, a já udělám všechno pro to, abych vytvořil podmínky, aby se kauzy nemohly zamést pod koberec. Já myslím, že to dokonce lidé ocení.



Co říkáte tomu, že podle politologů už dnes nejde situaci analyzovat, protože už to není o politice, ale o tom, kdo koho koupí, kdo komu co slíbí? Je vidět, že ani samotní šéfové stran nedokáží předvídat ani zabránit tomu, aby se nějaký poslanec nezachoval na poslední chvíli úplně jinak, než slíbil.

Musím přiznat, že na Šumavě nemám informace, kdo koho koupil. Mám jen informace, kdo vypadá, že byl koupený. Ale samozřejmě nevím, jak je to s těmi dvěma poslanci ODS, já je osobně ani neznám, ale doufám, že si dobře uvědomují, co způsobili v české politice.

Pokud jde o paní Peake, přiznám se, že ač jsem to pozorně sledoval až do té doby, než mne bouřka vypojila z elektřiny a sledování televize, tak jsem přesně nepochopil její počínání jako předsedkyně strany, která se distancuje od všech svých členů a zachová se jinak. Je to sice minoritní věc, protože to není tak významný subjekt, ale jde o úplně nový fenomén v české politice, že se předseda strany najednou rozhodne zachovat jinak než členové jeho strany, v tomto případě kolegové poslanci.

Pro to nemám žádné vysvětlení, jsem překvapen asi jako mnozí, uznávám, že to pro ten vlastní příběh schvalování vlády nemá žádný zvláštní význam, nemá to význam ani pro koaliční "stojedničku", paní Peake jen dokázala, že je sto jedna bez dvou nebo tří. Ale v každém případě to velmi, ale velmi poškozuje českou pravici.

Co znamená pro ODS , že stranu a celou vládní koalici potopili dva její poslanci, kteří se postavili proti rozhodnutí strany i poslaneckého klubu, i když před pár dny podepsali, že podporují kandidaturu Miroslavy Němcové na premiérku?

Když si teď zhodnotíme situaci ODS, tak pro ni je úplně jedno, jak to dopadne v nejbližší době, ona nemá naději ani pro variantu, že budou volby za měsíc, ani že budou za dva měsíce, nebo za čtyři měsíce. ODS musí nastavit úplně novou strategii, která se ovšem týká nikoli těchto, ale až dalších voleb.

Myslíte si, že vůbec měla bývalá vládní koalice nějakou šanci, i kdyby disponovala sto jedna hlasy, že by ji ve druhém pokusu prezident Miloš Zeman nechal sestavit vládu? Nedal dostatečně najevo ve svém projevu ve sněmovně, že nemá nejmenší úmysl to udělat?

Teď to není důležité. Strašně důležitá v této politické situaci byla "stojednička". Prezident by musel uznat, že nedá možnost sestavit vládu souboru stran, které představují většinu v Parlamentu. To se ovšem teď zhroutilo. Prezident Zeman teď z toho samozřejmě může vycházet, jak se mu to líbí. Otázka je, jak dlouho se mu bude líbit prodlužovat fungování Rusnokovy vlády, ale pokud to dopadne, jak se nám to teď – ve čtvrtek odpoledne - jeví, tak to vypadá skutečně na předčasné volby. A je to nejčistší způsob. Všechny hry jsou schovány za tímto faktem.



Jak vidíte výsledek jednání Poslanecké sněmovny? Byl někdo podle vás vítězem? Rusnokova vláda důvěru nezískala, ale bude nějakou dobu vládnout, pravice přišla o většinu, levice se sklonila před prezidentem a šla mu na ruku. Prezident zase bude zřejmě muset vyhlásit předčasné volby, i když se mu moc nehodí.

Rusnokova vláda měla strašně malou naději, že může důvěru získat. Takže to nepovažuji za prohru. Když předseda vlády řekne, že to byl takový čestný sportovní neúspěch, tak má v podstatě pravdu. On neměl v žádném okamžiku naději, že to dopadne jinak, než to dopadlo. Jiná věc je, že ta včerejší politická hra skončila s myšlenkou, že tady je "stojednička", která se může stavět Zemanovi jako orgán, jenž by podle ústavních zvyklostí měl sestavovat vládu. To také padlo.

Podle mne je vítězem Zeman, ale já myslím, že tady nejde pomalu o vítězství jednotlivých politických exponentů na té frontě, jde také o vítězství lidí v této zemi. Už to není úplně jedno, lidem to bude ještě týden nebo měsíc jedno, ale časem dojdou k tomu, že jim to jedno nebude. Ano, ODS prohrála, mne by velmi zajímalo, jak dlouho předem se vědělo o tomto riziku, nám občanům o tom nedali vědět nic, my jsme věřili, že ve sněmovně bude "stojednička" - a ona nebyla. To je nová skutečnost. To, že Rusnok nedostal souhlas k vládnutí od Parlamentu, překvapivé není.

Komunisté poprvé po třiadvaceti letech podpořili nějakou vládu. Není to zajímavé?

Já jsem si ani neuvědomil, že je to takové novum, až když to předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik ve sněmovně řekl, tak jsem si uvědomil, že oni žádnou vládu po roce 1989 nepodpořili a tuto ano. To je pravda, ale to jen znamená, jak složitá je tato hra a jak blízko se pohybujeme kolem velkých politických rizik.

Nemyslíte si, že samotnou levici, která dala důvěru vládě sestavené prezidentem, by možná nepříjemně překvapilo, kdyby nějakou náhodou, třeba že někdo odejde ze sálu a sníží potřebné kvorum, Rusnokova vláda překvapivě podporu dostala?

To já nevím. Když jsem si to počítal jakkoli, tak jsem věřil, že tam mohou být nějaké faktory, než jaké jsme znali, ale nevěřil jsem tomu, že jakékoli faktory povedou k tomu, že by vláda důvěru dostala. Ale máte pravdu, že je možné, když se komunisté najednou projevili jako státotvorní v této situaci, že z toho mohou mít nějaké benefity. Ale v každém případě nepovažuji za tak podstatné, jak se hlasovalo pro Rusnokovu vládu. Za daleko podstatnější považuji, jak to dopadlo se "stojedničkou", která velmi otevírá prostor panu prezidentovi a velmi poškozuje pravici v České republice na dobu, kterou neumím určit.

Hodně se spekuluje o tom, že prezidentovy kroky poškozují sociální demokracii, že Miloš Zeman chce z ČSSD vytvořit hradní stranu, na kterou by měl zásadní vliv. Sdílíte tento názor?

To už hodně předjímáme. Ale také si tuto otázku kladu, nepovažuji prezidenta Zemana za nějakého přesvědčeného levičáka, ale považuji ho za člověka, který chce vyhrát. A tomu vítězství se velmi blíží. Já myslím, že je velmi podstatné, a to zaznělo v posledních hodinách, do jaké míry se podaří do této hry vtáhnout Václava Klause, aby se ukázalo, že vůbec nejde o hru ve prospěch levice, ale že jde o hru proti sociální demokracii v České republice. A nejsem ten, kdo dovede zvážit, kdo se může cítit jak ublíženě nebo méně ublíženě, ale jsem přesvědčen, že důsledky té ublíženosti se podílí na současné české politice.

Volání po tom, aby se Václav Klaus v nejtěžších dobách ODS vrátil jako blanický rytíř a zachránil stranu, kterou zakládal, se už skutečně objevuje od některých občanských demokratů. Myslíte si, že by bývalý prezident mohl zachránit ODS?

Jestli by ji zachránil, to já samozejmě nevím. Že by to byl blanický rytíř, to si také nejsem jistý. Ale jistá podpora by to pro ODS byla, kdyby tady nebyla určitá společná představa pana Klause a pana Zemana.

I kdyby už lidé zapomněli po všech těch dramatických událostech v politice na novoroční amnestii, pokud by se Václav Klaus do politiky vrátil, určitě by to znovu od jeho kritiků zaznělo. Nemělo by to pak pro ODS naopak negativní důsledky?

Ano, to máte pravdu. Není to ten správný okamžik. Za půl roku může být, všechno už vyšumí, všechno se zapomene, už dnes má amnestie menší vliv, než měla, ale pořád to není situace, kdy se může Václav Klaus vrátit na vítězném bílém koni. A on to jistě ví.

Myslíte si, že předčasné volby jsou skutečně na spadnutí?

Já si nejsem jistý, jestli jsou na spadnutí. V sociální demokracii je spousta lidí, kteří podporují Miloše Zemana, a pro Miloše Zemana nejsou předčasné volby v této chvíli nejlákavějším tématem. On by to raději dohrál do toho řádného volebního termínu. Ale to uvidíme dál.

ODS se asi také bojí, že pro ni předčasné volby nebudou výhodné. Doufala, že do května by si mohla alespoň o něco zvýšit volební preference, zvlášť kdyby před soudem neobstála všechna obvinění vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Pomohl by jí odklad?

Těžko říkat, co bude do května, politika se mění velmi rychle. Ale pro ODS je určitě každý den dobrý. Pro mne jako občana je hlavně dobré, kdyby tento Parlament, než se rozpustí, využil ještě vší té práce, která se vynaložila na zákony potřebné pro tuto zemi, které leží v Parlamentu. To ostatní považuji za dost druhotné. Je jedno, jestli tady Rusnok bude vládnout do října nebo do května. A teď jsem velmi zvědav, jak všichni vážně myslí předčasné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…