Exšéf Pirátů Bartoš: Bezprostřední válka velmocí snad nehrozí, ale bojím se něčeho jiného

01.01.2015 12:38

ROZHOVOR Někdejší předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil uplynulý rok z hlediska politické situace v Česku. Vyjádřil se nejen k působení ministra financí Andreje Babiše (ANO), ale také k budoucnosti vlády jako takové či k činnosti prezidenta Miloše Zemana. Řeč byla i o tom, co čeká svět v novém roce.

Exšéf Pirátů Bartoš: Bezprostřední válka velmocí snad nehrozí, ale bojím se něčeho jiného
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Jak hodnotíte uplynulý rok z hlediska politické situace v České republice? Byla situace lepší, nebo horší než v jiných letech? V čem? Pracovala vláda dobře? Co jednotliví vládní představitelé udělali dobrého a čím naopak ČR uškodili?

V uplynulém roce proběhlo několikero voleb, kdy měli občané možnost uplatnit svůj hlas. To je dobře. Kromě těchto voleb se však podle mého názoru příliš zajímavých věcí nestalo. Témata již delší dobu určují spíše média než proaktivní politika provozovaná volenými, potažmo ve vládě zasednuvšími politiky. Z banalit jsou pak veliké kauzy na několik týdnů, a pokud se děje něco důležitého, zůstane to za oponou.

Velké problémy nastaly již na začátku roku, kdy začal platit Pospíšilův zákoník, ale s tím se nedalo moc dělat. Stalo se pak během roku něco zásadního? Politici se k řadě věcí vyjádřili. Z volebních slibů prakticky nic nesplnili. Restituce probíhají, smlouvy na internetu nejsou a v hospodách se pořád kouří. Pokud běžnému občanovi něco utkvělo v paměti, byla to Ukrajina a více či méně „zásadní“ stanoviska politiků k ní, Sobotkova OKD kauza, prezident o Číně, prezident o pussy a na závěr hlasování o zvýšení poslaneckých platů (které jsou tak nízké, že jsou za požadovanou práci v podstatě směšné). Poněkud nevyvedená vizitka nové vlády a „nové politiky“. Jede se dál ve starých kolejích.

Mnozí varují před ohrožením svobody a demokracie v ČR v souvislosti s kumulací moci u Andreje Babiše, ale i kvůli zákonům týkajících se daňových úniků a podobně. Jak reagujete na tato varování? Jsou opodstatněná? Věříte Andreji Babišovi? Co podle vás udělal dobrého a špatného?

Demokracie v ČR je ohrožena dlouhodobě a Andrej Babiš má na to pramalý vliv. Demokracie se přece neměří počtem kritických či pochvalných článků v soukromých médiích, ať už je vlastní kdokoliv. To, že pak veřejnoprávní média neplní svou službu, je věc jiná a je to problém dlouhodobý. Veškeré výtky tímto směrem Rada pro rozhlasové a televizní vysílání stejně smete ze stolu, takže to ve finále vyjde téměř nastejno jako u Soukupa, Bakaly či Babiše.

Čachry s výběrem daní, ať jsou obaleny líbivými slovy o šetření, jsou pouze řeči. Největších se to nedotkne a systém to nevytrhne. Babišem plánovaná elektronická evidence tržeb, pro kterou podle mých informací stejně v koalici podporu nemá, by měla být zcela odstíněna od politické moci. Tyto informace jsou totiž příliš cenné pro kohokoliv. Současným politikům se nedá věřit a slibovaná kontrola stále neexistuje. Jinak si ministr financí může veškeré informace stejně vyžádat od FAÚ, takže bych to s jeho osobou ani nespojoval.

Ptal jste se, zda ministrovi Babišovi věřím. Nevěřím mu deklarovaný veřejný zájem, ale jako side effect z něj může vypadnout i něco, co obyčejným občanům ve finále pomůže. Možná konečně pochopil, že stát se nedá řídit jako firma. Na jednu stranu ho docela lituji. Myslím, že ve vládě trpí a ze svého vítězství se příliš neraduje. Proč? Protože musí jednat s lidmi, kterými víceméně pohrdá pro jejich neschopnost, a bojovat na poli, kde racionální pravidla příliš neplatí.

Copak dobrého udělal? Víte to vy? Prý ušetřil, ale rozpočet je stále deficitní. Podle mě se snaží udržet ANO pohromadě a sbírat body díky PR. Schválně. Jakou má právní subjektivitu jeho na Žofíně slavně prezentovaný politicko-ekonomický think tank Insitut pro politiku (Babiš, Krnáčová, Telička)? Lidé často říkají: „Ale Babiš pro nás udělal…“ Když se jich zeptám, co tedy konkrétně, tak nevědí. Já jsem si také ničeho nevšiml. Použiju-li jeho slova, která zazněla v Otázkách Václava Moravce ohledně zakázky, kterou si obhájil u NBÚ tak šikovně, že na ni nemusí pořádat výběrové řízení, „250 milionů je zakázka malého rozsahu“. A v těchto sférách se Andrej Babiš pohybuje.

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

Vydrží vláda i v novém roce? Jak moc je pravděpodobné, že nás čekají předčasné volby? Nebo očekáváte nějakou jinou zásadní událost na politické scéně?

To podle mě záleží na tom, zda to Andrej Babiš s premiérem Sobotkou vydrží. Domnívám se, že pokud se objeví průzkumy, které budou výrazně ve prospěch ANO, nebude ministr váhat a volby si PROSTĚ zopakujeme s vidinou vyššího zisku pro ANO. Z pohledu Pirátů bych dřívější volby uvítal, protože strana roste, a věřím, že nás v dalších volbách pošlou občané do sněmovny. Necouvli jsme, nelžeme a ukazujeme, že to myslíme vážně. Stačí sledovat naše borce na magistrátu v Praze. Z faktu, že v nich téměř jistě zase posílí ANO, příliš velkou radost nemám.

Co říkáte činnosti prezidenta Zemana v roce 2014? Jak hodnotíte jeho úřadování?

V druhém kole prezidentské volby jsem odevzdal prázdnou obálku. Bylo jasné, že Zeman nebude žádný prezident sjednotitel a že bude jeho osoba společnost polarizovat. Osobně mi je postava prezidenta (ať už je jím kdokoliv) celkem volná. Sledoval jsem jeho vládu, kterou sestavil pověřený Rusnok. S její legitimitou a kroky jsem měl veliké problémy. Dál asi není co hodnotit. Jeho výroky mě nechávají chladným a nechápu všeobecnou hysterii, kterou mezi lidmi jeho kroky vyvolávají. Média se na tom pasou a lidé věří, že je to důležité. Zeman se směje a je rád, že je každý den v novinách. V tom se neliší od svého předchůdce, který je nyní asi smutný, že o něm píšou pouze zahraniční noviny v souvislosti s jeho akademickými aktivitami a neplní stránky českých deníků. V tom patrně prohrál. Teď už se bude psát jen o Zemanovi.

Má být podle vás Miloš Zeman prezidentem i v příštím volebním období? Přijdou v roce 2015 nějací výrazní prezidentští kandidáti? Které si vy osobně přejete a z jakého důvodu?

Víte, trochu mě mrzí, že nám byla coby výkvět přímé demokracie předhozena právě přímá volba hlavy státu. Zeman by vyhrál prezidentské volby pravděpodobně i ve volbě nepřímé. Přímá volba, resp. přímá demokracie, má totiž řadu prerekvizit, které bohužel u nás chybí. Volič není informovaný, v kampani nejsou pravidla ani limity, média, a to ani veřejnoprávní, neinformují vyváženě, nedej bože nezaujatě. Pokud toto není splněno, přímá volba postrádá smysl. Kdo více maže, ten prostě jede. Mám osobně v merku jednu kandidátku, ale nebudu předbíhat. Výrazných osobností v české politice není mnoho. Možná bychom se mohli porozhlédnout také někam jinam, ale právě ony zmíněné nedemokratické mediální války řadu kvalitních a slušných lidí předem odradí anebo v nich prostě kvůli svému charakteru a povaze nemohou nikdy vyhrát.

Jak se stavíte k mezinárodní situaci v uplynulém roce? 

Nemohu na ní nic změnit. Patrně bych měl shrnout všechny mezinárodní otázky a krátce se k nim vyjádřit. Nevidím v tom smysl. Nevím, jestli politickou odpovědí České republiky je pak obnovení povinné vojenské služby. Nemyslím si to.

Jaká jsou bezpečnostní rizika pro svět v příštích letech a jak se jim dá čelit? Koho a čeho se bojíte v roce 2015? Máte obavu z Ruska, hrozící války, či zvýšeného nebezpečí teroristických útoků nebo přílivu uprchlíků?

To je těžká otázka a já nejsem prognostik ani politolog. Věřím, že po ekonomické ráně, kterou tak trochu schytalo Rusko, přestanou velcí hráči na nějakou dobu situaci hrotit. Bezprostřední válka velmocí snad nehrozí, spíše se bojím lokálních konfliktů s možným přesahem. Víte, například ukrajinský konflikt řada lidí vidí zase pouze optikou médií. Schválně zalovte někde na internetu a podívejte se, kolik uprchlíků z Ukrajiny přijalo po eskalaci konfliktu třeba Rusko… A co bychom s tím udělali třeba my.

Doufám, že si tedy zainteresované strany přestanou lidově řečeno „honit pindíky“ a jejich satelity předhánět v servilnosti a budou společně všichni hledat ze sporů mírová východiska, jakkoliv na ně budou zezadu tlačit ekonomické zájmy libovolných lobby. I lidový prezident Zeman zopakoval onu mantru: „Když se jedná, tak se neválčí.“ Ohniska konfliktů jsou však v různých částech světa. Osobně věřím, že je společnost natolik vyspělá, že si třetí válku z libovolného oharku rozfoukat nikdo nedovolí.

Jaké jsou úkoly a předsevzetí pro vás a vaši stranu v roce 2015?

Že by otázka na tělo? Trochu mě zaráží slovní spojení „vaši stranu“, ale chápu to jako „Pirátskou stranu, jejíž jste členem“. Já osobně na předsevzetí moc nevěřím, ale chtěl bych se po proevropském odpočinku zase více angažovat. I když jsem se z veřejného života nikam neztratil, přesto jsem k řešení věcí, které mě v naší společnosti pálí, přistupoval více selektivně. Snažil jsem se pomáhat v rámci kampaně do komunálu, a od toho se odvíjí i to, na co je potřeba se nyní s Piráty zaměřit. Díky tomu, že jsme uspěli v Praze, Mariánských Lázních, Brně a dalších městech, můžeme nyní lidem ukázat, jak lze zcela fundamentální pravidla, která jsou obsažena v našem programu, díky technologiím aplikovat v libovolném patře politiky. Máme tu možnost a je třeba ji zúročit. Ostatní politické strany musí pochopit, že to, co ony mají často pouze napsáno v programu, pro nás nejsou prázdné sliby a že naše postuláty transparentnosti, práva občanů na informace i soukromí hodláme realizovat z pozice „vládnoucí“ i opoziční strany. I když se říká, že hlavou zeď neprorazíš, já věřím, že nám se to podaří, a třeba lépe než bruselským beranům.

Osobně bych se pak chtěl zaměřit, mimo svoji civilní práci, na problematiku smlouvy TTIP, jejíž závažnost občanům, ale ani politikům stále nedochází (nebo to politikům dochází naopak až moc). Myslím, že je stále důležitější aktivně se věnovat problematice sociálně vyloučených, což je v ČR stále větší skupina lidí, často třeba vašich sousedů - a ani o tom nevíte. V tomto směru spolupracuji se zajímavými lidmi a doufám, že se stále akutnější problém v následujícím roce podaří nějak smysluplněji řešit.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…