Generál Žižka z Bruselu: Rusko je připraveno dosáhnout svého, ať máme jakýkoliv názor. Utahování opasku obraně povede k impotenci Evropy

02.09.2014 14:01 | Zprávy

ROZHOVOR Český vojenský generál Miroslav Žižka, který náš stát od srpna zastupuje při NATO, je překvapen postojem čtenářů k umísťování základen Severoatlantické aliance. Důvod negativního přístupu k „cizím čepicím“ je podle něj v malé informovanosti o schopnostech naší armády bránit se samostatně proti vnějšímu nepříteli. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, kde se skrývá další hrozba pro Evropu.

Generál Žižka z Bruselu: Rusko je připraveno dosáhnout svého, ať máme jakýkoliv názor. Utahování opasku obraně povede k impotenci Evropy
Foto: acr.army.cz
Popisek: Generál Miroslav Žižka

Aktuálně jste přesídlil do Bruselu. Co vše konkrétně spadá do vaší působnosti a co jsou vaše nejdůležitější úkoly? 

Od 1. srpna jsem vojenský představitel České republiky při NATO a Evropské unii se sídlem v Bruselu. K mým nejdůležitějším úkolům patří prosazování strategických zájmů České republiky v nejvyšších vojenských orgánech NATO a Unie na základě požadavků náčelníka generálního štábu a také politických pokynů našich velvyslanců při NATO a EU. Ve vojenských výborech obou uskupení se podílím na přípravě nejvyšších vojenských doporučení, koncepcí a směrnic.

Jak jste se zatím s Bruselem sžil a co vám tam bude chybět?

Jako voják měním pozice minimálně jednou za dva až čtyři roky, navíc jsem již pracoval na velitelství NATO v Nizozemsku, změna mi nevadí. Rozhodně mi tu chybí rodina, manželka i děti jsou v České republice.

Tady u nás se řeší, zda by NATO mělo poslat vojska na hranice Ruska (postavit na východě Evropské unie vojenské základny jako reakci na ukrajinskou krizi). Jak se věci skutečně v tuto chvíli mají - jak se tato věc řeší, v jaké je fázi a na čem to závisí? 

Asi mluvíte o interview generálního tajemníka NATO Rasmussena pro „The Guardian“. Musíte ještě týden počkat na závěry z jednání NATO ve Walesu. Konkrétní kroky a opatření budou záviset na konsenzu všech členských zemi Aliance, což je základní předpoklad pro realizaci jakýchkoli rozhodnutí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…