Hejtmanka nejlidnatějšího kraje v zemi: Na případnou druhou vlnu koronaviru jsme připraveni. Modré zóny neplánujeme. Jsem hrdá na Středočechy

19.05.2020 20:17

ROZHOVOR „Pro případnou druhou vlnu máme v zásobě celkem 4,6 milionu kusů ochranných pomůcek. Ředitelé krajských nemocnic a příspěvkových organizací v sociální oblasti dostali za úkol mít zásoby alespoň na 3 měsíce dopředu,“ uvedla k problému zásob ochranných pomůcek a případné druhé vlně koronaviru hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Hejtmanka nejlidnatějšího kraje v zemi: Na případnou druhou vlnu koronaviru jsme připraveni. Modré zóny neplánujeme. Jsem hrdá na Středočechy
Foto: Středočeský inovační centrum
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Jak si Středočeský kraj vede v boji s koronavirem? Pokud by přišla případná druhá vlna na podzim, jste předzásobeni ochrannými pomůckami?
 
Díky obrovskému nasazení lidí ve Středočeském kraji, zdravotního personálu, hasičů, policistů, krizového štábu, jsme v boji obstáli velmi dobře. Středočeský kraj nemá žádnou fakultní, tedy státní nemocnici. Museli jsme tak vyvinout obrovské úsilí, abychom zásobili naše organizace i další krajské organizace. Zásobovali jsme přes 4500 organizací a více než 50 tisíc lidí. Středočeský kraj sám nakoupil OOP za více než 89 milionů korun. Na krizi takových globálních rozměrů jako je pandemie koronaviru je těžké se připravit. Považuji za skvělý úspěch, že to zvládlo naše zdravotnictví a že se lidé semkli a podporovali se navzájem. Ale samozřejmě jsme narazili na slabiny, které je nutné odstranit. Proto jsem zadala úkol vypracovat krizový plán tak, aby se už neopakovaly chyby. To se týká i zásobení ochrannými pomůckami. Pro případnou druhou vlnu máme v zásobě celkem 4,6 milionu kusů ochranných pomůcek. Ředitelé krajských nemocnic a příspěvkových organizací v sociální oblasti dostali za úkol mít zásoby alespoň na 3 měsíce dopředu.
 
 
V době krize se mnohdy ukázala morálka lidí a jejich schopnost zvládat mimořádné události. Jak v tomto pohledu podle Vás obstál Středočeský kraj?
 
Jak jsem uvedla výše, jsem hrdá na Středočechy. Zvládli to skvěle. Ale všichni se musíme poučit.
 
Středočeští podnikatelé, kteří byli zasaženi koronavirem, mohou žádat kraj o bezúročnou půjčku. Jakou částku na tyto půjčky kraj vyhradil?
 
Středočeský kraj vyčlenil 2,75 miliardy korun na pomoc živnostníkům. Půjčujeme bezúročně 50 tisíc korun s odkladem splácení jeden rok. Žádosti mohou podávat do 30. 6. 2020. Půjčka musí být splacena do 1. června 2024. Je to opravdu účinná pomoc.
 

Anketa

Vadí vám, že ministryně Schillerová možná neumí dobře anglicky?

7%
93%
hlasovalo: 11700 lidí
 
Nemůže se stát, že lidé budou chtít této pomoci zneužít? Jak tomu budete chtít zabránit?
 
Věřím, že ne. Bylo by smutné, kdyby tak někdo uvažoval. Považujeme za nutné pomoci ekonomice a toto není jediná pomoc, kterou máme v plánu. Navíc víme, komu půjčujeme.
 
Vaše hnutí ANO zdůrazňuje, že následnou hospodářskou krizi budete řešit zvyšováním investic. Platí to i pro Středočeský kraj?
 
Ano. Myslím, že Středočeský kraj byl první, který se vyjádřil v tomto smyslu. Naší velkou výhodou je, že máme obrovské zásobníky projektů. Jsme připraveni investovat. Navíc už od roku 2018 připravujeme krajský rozpočet na případnou krizi. Že přijde v podobě pandemie nikoho nenapadlo, ale věděli jsme, že ekonomická krize může přijít. Takže to pro nás není překvapení. Ale chceme se nyní zaměřit i na obce. Například dobudovat síť vodovodů v obcích. Vyslali jsme starostům jasný signál, že jim pomůžeme. Brzy představíme krajský plán pro stimulaci ekonomiky v našem kraji. Ten bych ráda prodiskutovala s panem premiérem Babišem. Už máme zpracovaný dokument s vyčíslením škod, které krize způsobila Středočeskému kraji.
 
 
Jak se vám například daří investovat do dopravní infrastruktury?
 
Od mého nástupu do funkce jsme se, jak jsme slíbili, zaměřili na zlepšení stavu krajských silnic a mostů. Za naší krajské vlády se do oprav a rekonstrukcí investovalo nejvíce v celé historii kraje. Za dlouhých 20 let. Máme projekty za více než 12 miliard korun. Jsme připraveni.
 
Co je ve Vašem případě složitější. Starat se o svého malého potomka, anebo o největší územní celek u nás? Počtem obyvatel porážíte již i Prahu.
 
To jsou dvě naprosto odlišné věci. Dcera je radost a obrovská motivace. Středočeský kraj je krásná práce a obrovská odpovědnost. Když se podívám na krajská čísla, jsem spokojená a hrdá na náš tým. Samozřejmě chceme spoustu věcí ještě zlepšit. Středočeský kraj má velký potenciál stát se významným regionem evropského formátu. Proto chci spolu s kolegy kandidovat v nadcházejících volbách, abychom naši práci dotáhli. Co mě však trápí je RUD (rozpočtové určení daní), které je k našemu kraji velice nespravedlivé. Jak správně uvádíte, počet obyvatel významně stoupl, ale RUD to nezohledňuje. Stát má tak k našemu kraji velký dluh.
 

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí
 
Modré parkovací zóny jsou již takřka po celé Praze. Neplánujete jejich rozšíření například i k vašim často navštěvovaným historickým památkám ve Středočeském kraji?
 
Ne. Chceme, aby k nám lidé jezdili. Máme promyšlenou strategii posílení cestovního ruchu, zaměříme se na domácí turisty. Chceme ukázat, jak krásný kraj máme a jak významná je jeho historie.
 
Společnost Airbnb, která organizuje krátkodobé pronájmy, je nejčastěji kritizována ve velkých městech, kde údajně působí velké problémy. Co si o tom myslíte a setkáváte se s nějakými problémy i v rámci Vašeho kraje?
 
Tento problém se našeho kraje moc netýká. Naopak, ráda bych pozvala lidi ze všech koutů republiky, aby navštívili náš krásný kraj. Najdou zde spoustu hotelů a malebných penzionů, kde už se na ně těší.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…