Ištvan má systém, jak dostat do basy každého, šokoval Nečas. A dostal překvapivou podporu

22.07.2013 11:56

Bývalý premiér Petr Nečas se pustil do války se státními zástupci, které obviňuje z používání manipulativních praktik a propojení s určitými soudci. Prý se to ukázalo i v kauze Jany Nagyové a také tří exposlanců ODS. Podle zástupce ombudsmana Stanislava Křečka ale nejde o nic nového, protože tyto pochybnosti jsou v odborné právnické veřejnosti vyslovovány už dlouho. A Nečas je pouze opakuje.

Ištvan má systém, jak dostat do basy každého, šokoval Nečas. A dostal překvapivou podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Ačkoli je bývalý předseda vlády Petr Nečas spojován s mnohokrát opakovaným výrokem „Padni, komu padni“, pokud se jednalo o vyšetřování kauz orgány činnými v trestním řízení, která se ho osobně nijak nedotýkala, zapomíná na něj ve chvíli, kdy jde o bývalou ředitelku jeho kabinetu a zároveň dlouho tajenou přítelkyni Janu Nagyovou nebo trio stranických kolegů, kteří jsou podezřelí z korupce v souvislosti s rezignací na poslanecké mandáty.

V rozhovoru pro nejnovější vydání časopisu Týden se pustil do kritiky údajného propojení mezi státními zástupci a určitými soudci. „Tak pracuje nejen olomoucké Vrchní státní zastupitelství, ale i mnoho jiných státních zástupců. Aby měli jistotu, že bude rozhodnuto tak, jak si přejí, mají připraveného soudce a počkají si, až ten soudce bude mít víkendovou službu, kde se nepoužívá anonymní počítačový systém přiřazování kauz,“ tvrdí Petr Nečas.

Manipulativní praktiky žalobců, hřímá expremiér

A přesně k tomu samému, co ostře kritizuje, došlo i v kauzách, které mu tak leží na srdci, tedy v kauzách soukromého špehování Vojenským zpravodajstvím z podnětu Jany Nagyové a údajné korupce exposlanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře. „I tentokrát se nikoli nadarmo rozhodovalo o vazbě o víkendu,“ je expremiér přesvědčen o tom, že šlo o úmysl dostat zmíněné do vazby.

Zároveň bývalý předseda vlády obviňuje Vrchní státní zastupitelství z toho, že dlouhodobě používá silně manipulativní praktiky, k čemuž mu slouží i to, že má pobočky v Ostravě a v Brně. „Má tak k dispozici tři okresní soudy pro odposlechy, pro vazby a podobně. Podle toho se manipulativně rozhodne, která pobočka to bude dělat,“ pokračuje Petr Nečas v útoku na žalobce.

Podle Nečase jde o rozpor s Ústavou

„Mimochodem stejně manipulativní bylo delegování této kauzy do Olomouce, protože třeba v kauze ´trafiky´ mají všichni obvinění bydliště v Praze či ve středních Čechách. Přesto je rozhodováno v Ostravě a v Olomouci. Podle mého názoru je to dokonce v rozporu s Ústavou, neboť odnímá občany jejich zákonným soudcům. Možná to jsou kroky formálně správné, ale jsou manipulativní,“ rozhořčuje se bývalý šéf ODS nad postupem státního zastupitelství.

„Takovéto podezření je v právnické veřejnosti vyslovováno. Ale samozřejmě se nedá říct, že by to bylo protiústavní nebo dokonce protizákonné. To v žádném případě, protože zákon umožňuje Vrchnímu státnímu zastupitelství stanovit odlišně, kterému státnímu zastupitelství kauza přísluší,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz zástupce ombudsmana a právník Stanislav Křeček.

Opakuje se situace z kauzy senátora Čunka

Podle něj ale není zcela zřejmé, zda v tomto případě důvody pro odlišné stanovení existovaly. „Opakuje se stejná situace, jako tomu bylo v případě pana Čunka a jiných. Čili ono to protiústavní ani protizákonné jistě není, ale vzbuzuje to určité pochybnosti i proto, že to nebylo vysvětleno tak, aby to odborná právnická veřejnost přijala bez pozdvižení obočí,“ konstatuje Stanislav Křeček.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

A podobně hovoří i o praktikách, kdy je žádost o rozhodnutí o vazbách vyžádaná nikoli v pracovní den u příslušného soudu, ale v sobotu ve večerních hodinách, kdy má službu konkrétní soudce u konkrétního soudu. „Také o tom jsou v odborné právnické veřejnosti vyslovovány pochybnosti,“ přiznává zástupce veřejného ochránce práv a hned vysvětluje důvody.

Nejde o Nečasův vynález, jen opakuje, co slyšel

„Protože je něco jiného, jestliže žádám o vazbu příslušný soud v pracovní době, nebo jestli si počkám na sobotu večer, kdy má u nějakého soudu službu příslušný konkrétní soudce. To jsou samozřejmě rozdílné věci a není ojedinělý názor v právnické veřejnosti, že kdyby o tu vazbu bylo požádáno u jiného soudce, u jiného soudu, tak by k té vazbě nedošlo,“ říká pro ParlamentníListy Stanislav Křeček.

Brání se však tvrzení, že tak dává Petru Nečasovi za pravdu. „Pan expremiér jenom opakuje to, co slyšel z právnické veřejnosti. To není mezi právníky žádné tajemství, ono se to prostě povídá a bývalý pan předseda vlády jen opakuje, co slyšel. Takže to není žádný jeho vynález, v právnické veřejnosti to jsou docela rozšířené pochybnosti. Bohužel se tím věc zamlžuje a překrývá se racionální jádro na základě těchto pochybností,“ dodává zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…