Ivan Černý: Představujeme Křišťálové údolí

22.05.2023 9:31 | Komerční článek

Zkraje roku 2019 se po dvouletém jednání dohodl Liberecký kraj s Preciosou a.s. na přebrání značky Křišťálové údolí – Crystal Valley. Jmenovaný severočeský region se tímto rozhodl posílit svou pozici na poli cestovního ruchu o další témata, která jsou zde tradiční. O sklářství, bižutérii a šperkařství.

Ivan Černý: Představujeme Křišťálové údolí
Foto: Archiv Ivan Černý
Popisek: Crystal Valley - sklářství, bižutérie a šperkařství

„Žádný jiný region na světě nemá na svém území tak velkou koncentraci firem, které staví své podnikání na těchto oborech. Uvědomujeme si velký potenciál, který má tato výjimečnost z hlediska cestovního ruchu, ale také v této souvislosti vidíme možné podnikatelské příležitosti pro poskytovatele služeb v cestovním ruchu. Dnešní návštěvník chce zážitek a my mu díky Křišťálovému údolí dokážeme nabídnout zážitek zcela unikátní,“ řekla novinářům na tiskové konferenci koncem února před více než třemi roky Květa Vinklátová, tehdejší členka rady kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. 

Tento významný turistický produkt připravila Agentura regionálního rozvoj, s.r.o, vlastněná Libereckým krajem. Od 1. března 2019 projekt Křišťálové údolí řídí ing. David Pastva, který uspěl ve výběrovém řízení na pozici manažera projektu. Pastva má v oblasti cestovního ruchu dlouholeté zkušenosti. Svého času byl kupříkladu ředitelem zahraničního zastoupení České centrály cestovního ruchu – Czech Tourism ve Frankfurtu nad Mohanem, a též se podílel na budování významné destinační agentury České Švýcarsko se sídlem v Krásné Lípě. David Pastva v posledních letech pracoval ve funkci vedoucího odboru cestovního ruchu, kultury a sportu ve statutárním městě Liberci.
 
„Jsme kolébkou sklářství, světovým unikátem. Nikde na světě nejsou vedle sebe v tak ohromném počtu sklářské školy, sklářské podniky, drobní výrobci bižuterie, a další, kteří se sklářstvím živí…“ zdůraznil na vzpomínané tiskové konferenci pracovníkům médií novopečený manažer turistického projektu Crystal Valley, tedy Křišťálové údolí, které dnes vstoupilo do čtvrtého ročníku své existence. Při této příležitosti jsme ing. Davida Pastvu požádali o rozhovor.
 
 
David Pastva. Autor: Archiv Ivan Černý
 
Jak to všechno a proč začalo…
 
Zcela vážně si dovolím říci, že před více než sedmi sty lety. Tedy v dobách, z kterých máme archeologické důkazy o existenci středověkých sklářských hutí na našem území, zejména v Lužických horách. Podíváme-li se ale do posledních let, tak je to zejména rozsáhlá výroba v mnoha oborech od šperků, tavených plastik, skleněných ozdob přes nápojové sklo až po obří světelné objekty. Právě toto území od Kamenického Šenova přes Nový Bor, Turnov, Jablonec n. N. až po Harrachov je celosvětově výjimečné právě koncentrací těchto výrob. Zároveň je tu zájem veřejnosti (včetně té turistické) vidět živou výrobu anebo ji i vyzkoušet. Tedy spojit tradiční a přitom stále živé a rozvíjející se řemeslo s cestovním ruchem bylo pro Liberecký kraj logickou volbou.
 
Kdo se nechal inspirovat kalifornským Silicon Valley – Křemíkové údolí a přišel s názvem Crystal Valley?
 
Nebyl jsem tehdy v Preciose u toho, ale určitě hybnou silou byla Jindra Vejvodová, která přišla s myšlenkou přiblížit široké veřejnosti to unikátní spojení, tedy sklářství usazené v nádherné krajině severočeských hor. A samozřejmě i podobnost se Silicon Valley je na místě, vždyť i naši skláři potřebují zejména křemík, tedy křemičitý písek. A byla tu značka Křišťálové údolí, kterou následně dále rozvíjela celá skupina Preciosa.
 
Co vše bylo potřeba udělat, aby projekt Křišťálové údolí mohl začít reálně fungovat?
 
Z pohledu rozvoje cestovní ruchu pod značkou Křišťálové údolí jsme byli v polovině roku 2019 na úplném začátku. Oslovili jsme desítky potenciálních partnerů, tedy výrobců, škol a muzeí a začali tak vytvářet síť různorodých zážitků napříč Libereckým krajem. V Křišťálovém údolí prezentujeme nejen výrobu samotnou, ale poukazujeme i na zajímavá místa spjatá s tématem, upozorňujeme tak např. na hejnickou baziliku s lustrem, který chrámu věnoval sklářský král Jizerských hor Josef Riedel nebo na Ještěd s obří plastikou Spad meteoritů od světoznámé dvojice Libenský – Brychtová. Největší přínos pro rozvoj Křišťálového údolí měli (a platí dodnes) ti výrobci, kteří už aktivně pracovali s návštěvníky a měli vytvořené zázemí pro jejich servis. Vytvářeli jsme od základu webové stránky, které jsme naplnili praktickými informacemi, ale i příběhy Křišťálového údolí. Celou rozsáhlou síť jsme poprvé představili veřejnosti při Víkendu Křišťálového údolí v říjnu 2019. I přes velké komplikace spojené s pandemií covidu od roku 2020 aktivně pracujeme s mezinárodními médii, zahraničními zastoupeními CzechTourismu a snažíme se tak představit Křišťálové údolí i mezinárodnímu publiku. 
Před třemi lety jsem byl na Křišťálové údolí sám, dnes jsme v malém týmu tři s 2,5 úvazky.
 
Kdo patřil mezi první sklářské firmy, které se do projektu přihlásily, a kolik jich je dnes?
 
První zaběhlé návštěvnické provozy – kromě muzeí – byly sklárny v Harrachově, Lindavě, Novém Boru nebo Kunraticích u Cvikova. Dnes spolupracujeme s více než 70 zajímavými provozy. Pro veřejnost jsou otevřeny i menší a rodinné šperkařské ateliéry, jako třeba ve Bzí (Železný Brod). Další místa se otevírají předem objednaným skupinám, jako třeba sklárna Jílek v Kamenickém Šenově, která už druhým rokem ve spolupráci se Sklářskou lokálkou provozuje kavárnu Druhá kolej. Letos je tu pro návštěvníky připravená i umělecká instalace Světlo na kolejích, kterou jsme představili v rámci kamenickošenovského Lustrfestu v červnu 2022. Mnohé rozvinuli samotní výrobci a provozovatelé muzeí. V Jablonci nad Nisou funguje v moderním muzejním krystalu nová stálá expozice vánočních ozdob, jen o kousek dál otevřel Svaz výrobců skla a bižuterie Křišťálový ráj (showroom skla a bižuterie s workshopy pro veřejnost). Velkou radost máme i z nového galerijního prostoru Nisa Factory společnosti GB Beads – rovněž v Jablonci. Na pravidelných linkách v Libereckém kraji se cestující mohou svézt dvěma křišťálovými vlaky, kterou jsou nejen pěkné na pohled, ale uvnitř jsou k dispozici i naše informační materiály.
 
 
 
Naši skláři bezesporu patří do UNESCO…
 
Právě probíhá aktivní celoevropská kandidatura na zápis ručně foukaného skla na Reprezentativní seznam živých tradic UNESCO. Za Českou republiku jednotlivé kroky koordinuje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci n. N. a jsme přesvědčeni, že umění a řemeslo našich sklářů si toto mezinárodní uznání zaslouží. Více budeme vědět až v roce 2023. Bezesporu ale bylo první vlaštovkou zapsání na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO firmy Rautis z Poniklé v podhůří Krkonoš, kde se již od konce 19. století domácky vyráběly duté skleněné perličky, které se používaly na výrobu bižuterie a od roku 1902 i jedinečných vánočních ozdob.
 
V roce 2022 jsme oslavili Mezinárodní rok skla.
 
Ten jsme si připomněli mnoha akcemi i v Křišťálovém údolí. Největší z nich byl srpnový festival skla a šperku, který jsme nazvali Crystal Valley Week a konal se na mnoha místech v centru Liberce. V roce 2023 nás čeká již druhý ročník, a sice od 28. srpna. Rádi bychom založili tuto novou tradici a festival opakovali každoročně. Do budoucna chceme zejména neustále vylepšovat návštěvnický zážitek a téma propisovat do dalších a dalších míst. V Severočeském muzeu představíme v srpnu novou multimediální instalaci Křišťálová věž, která propojí obří skleněný žebřík s videomappingem. Připravujeme i multimediální síť informačních bodů Crystal Valley Points. První z nich projektujeme ve spolupráci s městem Kamenický Šenov v rámci připravované rekonstrukce místního Sklářského muzea. Další chystáme v Novém Boru a Jablonci nad Nisou. 
 
Rád bych dodal, že aktivně pracujeme i s místními obyvateli. Destinační společnost pro Lužické hory v roce 2022 například připravila program pro více než 300 kluků a děvčat ze základních škol. Mnozí z nich tak byli úplně poprvé na návštěvě ve sklářské huti a z exkurze odcházeli doslova nadšení.
 
                 
Foto: Archiv Ivan Černý            
 
Křišťálové údolí tedy nabízí svým hostům nevšední zážitky. Jak závěrem shrnul ing. David Pastva, těšit se tak mohou nejen na návštěvu v živých dílnách, hutích, ale i na skleněné zahrady nebo třeba Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova. Každoročně navštíví Křišťálové údolí více než 120 000 turistů, další desítky tisíc přijíždějí za již dobře etablovanými akcemi, jako jsou Křehká krása, IGS, Sklářské slavnosti v Novém Boru, Skleněné městečko v Železném Brodě, Sklářská slavnost na Kristiánově nebo třeba zmíněné Víkendy Křišťálového údolí, ten nejbližší se uskuteční 14.–15. října 2023. Přijeďte za skláři a šperkaři na sever Čech! Více zde.
 
Z připravované knihy Za mistry křehké krásy od Nakladatelství Olympia. Rozhovor vedl Ivan Černý. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…