Jak to chodí v Bruselu: Nadnárodní výrobci lihovin jsou naštvaní, kolik se u nás prodá tuzemáku, tak se vytvořila pseudoaféra, že je jedovatý... Ředitel likérky prozrazuje více

26.11.2017 10:28

ROZHOVOR „Nebýt Havla, tak možná revoluce nebyla sametová, ale mohla být i úplně jiná. Vezměte si, jak to teď dopadá v Katalánsku, v Madridu,“ říká ředitel jindřichohradecké likérky Josef Nejedlý. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil mimo jiné svůj nesouhlas se sankcemi vůči Rusku. „Já bych se určitě zády k Rusku ohledně obchodu neotáčel,“ říká Josef Nejedlý.

Jak to chodí v Bruselu: Nadnárodní výrobci lihovin jsou naštvaní, kolik se u nás prodá tuzemáku, tak se vytvořila pseudoaféra, že je jedovatý... Ředitel likérky prozrazuje více
Foto: David Hora
Popisek: Josef Nejedlý, ředitel jindřichohradecké likérky Fruko-Schulzc

Anketa

Jak byste coby poslanci hlasovali ve věci vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo?

hlasovalo: 14594 lidí

Máme za sebou další výročí 17. listopadu. Co se nám podle vás za těch 28 let povedlo a co ne?

Myslím si, že se toho povedlo hodně. Můžeme například jezdit po světě. Já hodně cestuji a myslím, že můžeme být na sebe hrdí, co jsme dokázali a jak tady u nás žijeme. Protože jinde ve světě se leckde žije daleko hůř. A bohužel to naši lidé, kteří nevycestují do zahraničí, nevidí a neznají. Takže, opravdu si myslím, že s tím jak u nás žijeme, můžeme být spokojení.

Hlavně po volbách se mnozí lidé vyjadřovali v tom smyslu, že se bojí o demokracii, nebo že demokracie právě skončila. Jak to vidíte vy?

Já nevidím vůbec žádný důvod, proč by měla demokracie skončit. Lidé si zvolili ty strany, které chtěli. A proč by měla demokracie končit? Copak tady někdo někoho někam zavírá nebo omezuje? Nebo zakazuje? Nebo se připravuje změna Ústavy, případně  zásadní změny zákonů? Myslím, že to tak není. Já se tedy o demokracii nebojím. Nevidím k tomu žádný důvod.

Vždy kolem 17. listopadu vzpomínáme více na Václava Havla. Ovšem, ne všichni se k němu stavějí úplně pozitivně. Jak hodnotíte s odstupem doby jeho přínos pro Českou republiku?

Já za Václavem Havlem stojím. Myslím, že on byl jeden z hybných momentů celé revoluce. A nebýt Havla, tak možná revoluce nebyla sametová, ale mohla být i úplně jiná.  Vezměte si, jak to teď dopadá v Katalánsku, v Madridu. Všechny tyto politické změny nejsou pokojné. A myslím si, že Havlův význam a úloha byla absolutně nezastupitelná a jenom ji kvituji. Lidé by neměli zapomínat, měli by si vzpomenout na tu dobu, jak to tenkrát bylo. Podívat se na ty dokumenty, že to tak jasně, jak to vypadá teď, v té době dopadnout nemuselo.

Opět se hovoří o orientaci naší země „na Východ“ nebo „na Západ“. Příznivci EU se děsí referenda, které by dle ANO nemělo postihnout otázku setrvání v EU, ale nemusí to být konečný postoj. Okamura či KSČM se tomu vůbec nebrání. Co by pro nás znamenalo případné vystoupení z EU?

Tak já si myslím, že to je blbost. Jednou jsme členy  EU a myslím, že ty výhody všichni vidí. Nejsem v současné době zastáncem eura, ale určitě nejsem zastáncem vystoupení z EU. Vezměte si jenom cestování, volný pohyb obchodu, služeb, jednodušší vývozy. Hodně obchodujeme s Ruskem, které není v EU a vidíme ty komplikace, které mají. Já jsem zastáncem EU. Nicméně nejsem zase přívrženec toho, jak EU někdy s námi cvičí, co se týká zákonů a nařízení. V tomto bych byl zpátečnický a nepřistupoval bych na všechno. Ale z Evropské unie bych nevystupoval.

Právě Evropská unie vám ale už dvakrát „zasáhla“ do podnikání, a to ve chvíli, kdy se rum musel přejmenovat na tuzemák, a nedávno ohledně údajné nebezpečnosti tuzemáku. Je v tomto případě nějaký vývoj?

Tak přejmenování rumu na tuzemák, to byla neschopnost našich úředníků tam vyjednat to, co si vyjednalo například Rakousko, kde dělají rum a nedělají ho z lihu z cukrové třtiny. Nicméně jsme se s tím nějak vyrovnali a lidé si na to zvykli.

A co se týče současné  „pseudoaféry“, tak to je prostě nafouknutá věc, která vůbec nemá nějaký podstatný základ. Je to jenom určité lobby, podle mne nějakých nadnárodních výrobců lihovin, kterým se nelíbí, že v naší republice se jako čtvrtina alkoholu prodává právě tuzemák. A to jim vadí. Jinak je to absolutně o ničem. Protože mluvíme o furanu, což je látka, která je v rumovém aroma. A pokud by oni zkoumali český rum – tuzemák, tak tu látku tam nenajdou.

Nehledě na to, že ta látka je obsažena v 90 procentech potravin. Proč se třeba mluví o tuzemáku a nemluví se o margotce? Proč se nemluví o dětské výživě, o kávě, kde to zastoupení této látky je daleko větší než v tuzemáku? To si každý promítne, že je to skutečně aféra, která vůbec nemá žádnou logickou podstatu.

Prezident Zeman byl v těchto dnech na návštěvě Ruska. Vyjádřil se i ohledně sankcí proti Rusku s tím, že s nimi nesouhlasí. Jak vy ty sankce vidíte?

Já s nimi také nesouhlasím. Je to určité politické rozhodnutí a doplácejí na to soukromé firmy. Vezměte si například Madetu, která přestala vyvážet do Ruska. Nás se to dotklo ohledně vývozu vinných šumivých nápojů. Myslím si, že jestli máme nějaké trhy otevřené a máme nějakou vůli někam vyvážet, tak je to východ. EU od nás žádné zboží nepotřebuje a nechce koupit – mluvím teď třeba ohledně lihovin, co se týče exportu.

Ale východní trhy, tam máme sílu prodat zboží. Takže já bych se určitě zády k Rusku ohledně obchodu neotáčel. A naopak bych v tomto vyšel podnikatelů vstříc. Nakonec, vypovídá o tom i to, jaká delegace tam s prezidentem jela. Jsou to podnikatelé, kteří skutečně tam v tom teritoriu například stavějí fabriky a obchodují.

Velkou diskusi vyvolal článek na ruském webu o tom, že Československo mělo být vděčné za invazi z roku 1968. Co na to říkáte?

No tak já za to vděčný nejsem. A asi každý, který v té době žil, dobře ví, jak to bylo. S tím určitě nesouhlasím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…