Jan Keller: Mě zvolili lidé z Česka, ne migranti. Až se masy Afričanů hnou, co ministr Metnar? Až nám vezmou kontrolu nad migrací, demokracii si můžeme strčit za klobouk

07.05.2018 19:56 | Zprávy

ROZHOVOR Jen o ochraně práv uprchlíků a migrantů pojednává nedávné usnesení Evropského parlamentu. Nikde ani slovo o ochraně práv místního obyvatelstva, pro které usnadňování migrace, či dokonce vybízení k ní představuje dlouhou řadu problémů. Tak vysvětluje profesor Jan Keller, proč na rozdíl od Stanislava Polčáka, Jaromíra Štětiny nebo Miroslava Pocheho hlasoval proti jeho schválení. Cítí se povinován hájit zájmy Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří mu dali svůj hlas, nikoli zájmy uprchlíků nebo migrantů.

Jan Keller: Mě zvolili lidé z Česka, ne migranti. Až se masy Afričanů hnou, co ministr Metnar? Až nám vezmou kontrolu nad migrací, demokracii si můžeme strčit za klobouk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Jako jeden z pouhých sedmi českých europoslanců jste při schvalování Usnesení Evropského parlamentu k pokroku v iniciativě globálních paktů OSN o bezpečné, řízené a legální migraci a o uprchlících hlasoval proti. Proč jste se tak rozhodl?

Všechny podobné dokumenty hovoří jen o ochraně práv uprchlíků a migrantů. Nikde není ani slovo o nějaké ochraně práv místního obyvatelstva, pro které usnadňování migrace, či dokonce vybízení k ní představuje dlouhou řadu problémů. Od laciné konkurence na trhu práce přes nutnost skládat se na sociální dávky pro ty, kteří nepracují, až po problémy s kriminalitou migrantů, které jsou většinou politiků i médií programově přehlíženy. Já jsem byl zvolen do Evropského parlamentu za Čechy, Moraváky a Slezany, kteří mi dali svůj hlas. Nebyl jsem do něj zvolen ani za uprchlíky, ani za migranty. Hájím zájmy těch, kdo mne zvolili. Není v tom žádný politický kalkul, za necelých čtrnáct měsíců v Bruselu definitivně končím.

I když to usnesení podle vás chrání jen migranty a na místní obyvatelstvo zapomíná, devět českých europoslanců v čele se Stanislavem Polčákem či budoucím ministrem zahraničí Miroslavem Pochem hlasovali pro. Co mělo být záměrem tohoto dokumentu a v čem je tak důležitý, že se o něm v této podobě muselo na půdě Evropského parlamentu hlasovat?

Oficiálně má podpora migračních toků „pomoci při dosahování udržitelného rozvoje a inkluzivního růstu a také ve snížení nerovnosti v jednotlivých státech a mezi nimi“. Jako sociolog vím, že to je naprostý nesmysl. Skutečným cílem podobných dokumentů je zbavit národní státy kontroly nad tím, kdo bude jejich zemí procházet a kdo se v ní usadí. Státy tak nebudou moci ovlivňovat složení své vlastní populace, čímž přijdou o poslední zbytky svojí suverenity. Nadále pak o nich budou rozhodovat už jen ti, kdo budou řídit migrační toky. Nevím přesně, kdo to bude. Vím jen to, že nebude nikým volen. Všechny ty řeči o demokracii si pak můžeme strčit za klobouk.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…