Jarolím jmenoval dva největší zloděje v zemi. A nebojí se důsledků

23.09.2012 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz popisuje své soudní bitvy proti ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi i dalším subjektům údajně spjatým s korupcí. Důležité prý je nahlas a naplno projevovat svůj názor, i přes důsledky, které z toho plynou.

Jarolím jmenoval dva největší zloděje v zemi. A nebojí se důsledků
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Rozhovor s Tomášem Jarolímem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Kolik jste podal trestních oznámení za dobu, co jste v politice?
Za dobu, co jsem v politice, jen pět nebo šest, ale pravda je, že trestní oznámení podávám jako předseda občanského sdružení a od roku 2006 jich je kolem pětadvaceti.

Už jste s některým uspěl?
Řeknu vám to z druhé strany. U některých těchto oznámení už figuruji jako obžalovaný. Žádné z nich ještě nebylo reálně došetřeno, ale v mnoha případech, jako například v případě dostavby D47 a Eurovie, už jsou na mě podávány žaloby za to, že jsem si to dovolil udělat a komentoval to.

Jaký máte názor na sKarty a co vám na nich vadí?
I přes to, že mě ministr Drábek osobně ujišťoval, že exekuce na dávky lidí nehrozí a nikdo o peníze přicházet nebude, stalo se přesně to, co jsem předpokládal. Podával jsem souběžně dotaz i na Českou spořitelnu a dnes pana ministra mohu usvědčit z toho, že lže nebo neví, o čem mluví. Když říká, že občané budou chráněni novelou občanského zákoníku, je to sice pravda, ale stane se tak až od ledna 2013. Co se týče speciální ochrany účtu, je pouze v tom, že se banka domluvila s exekutorskou komorou, že nebude reagovat na první výzvu. Můžeme tu tedy mít desetitisíce lidí, kteří nebudou mít ani na nájem, ani na jídlo.

Proč si myslíte, že se k zavedení sKaret přistoupilo?
Korupce a byznys. Firma, kterou ještě nedávno spoluvlastnili ministr Drábek a jeho náměstek, byla jednou ze tří společností, které se na zavedení a vývoji sKarty podílely. Existuje licence a patent na myšlenku sKarty, kterou však stát nyní nevlastní. Očekávám, že společnost, která tuto licenci vlastní, podá na stát žalobu, respektive bude chtít vyrovnání.

Je-li to tak, proč jste proti tomu vy politici dřív nekřičeli?
Já jsem osobně křičel už před tři čtvrtě rokem, kdy jsem osobně za ministrem Drábkem šel do jeho kanceláře. Taky to nechápu. Jde o tak obrovské riziko pro desítky tisíc lidí, že by nic nebránilo tomu, aby byla sKarta zavedena od roku 2013, kdy už ji opravdu bude proti exekutorům chránit novela občanského zákoníku. Můžeme se jen domnívat, že za toho půl roku od jejího zavedení se přes účty České spořitelny převedou desítky miliard korun, což už nemusí být zanedbatelné.

Co vás z korupční tematiky naposledy dostalo?
Poslední věcí, kterou se teď zabývám, je žaloba na ministra Kalouska. Tři čtvrtě roku jsem podle zákona č. 106 komunikoval s Ministerstvem financí, abych se asi za 22 600 korun a po mnoha a mnoha dopisech dozvěděl, že ministr financí od roku 2007 nevybral daně za 122 miliard a od roku 2006 odpustil daně, cla a poplatky za 42 miliard korun. A já se s ním v tuto chvíli dohaduji o tom, že chci znát ty společnosti, kterým to odpustil. Mám to písemně, a nikdy se o to nikdo pořádně nezajímal.

Co to znamená odpustil?
Neodpouští nám jenom maminka, ale i ministr financí a ministerstvo. V tom papíru je nádherná věta, proč ministerstvo odpouští – pro přílišnou tvrdost zákona, což je fascinující. Nejzajímavější jsou však jména oněch firem, kterým bylo odpuštěno, ty mi ale neřekli. Zdlouhavě jsem se jich tedy musel dotazovat a představte si, že je zde 28 společností, kterým ministerstvo odpustilo daně, cla a poplatky nad sto milionů korun. A já bych jejich jména rád znal.

Jak to dotazování probíhalo?
Dotázal jsem se nejdřív ministerstva, kolik nevybrali, a oni mi na to odpověděli, že tyto informace nemají. Tlačil jsem na ně, že s tím nesouhlasím, protože jak by potom mohli sestavovat rozpočet. Napsali mi, že mi ty informace nemůžou dát, respektive že mi nemůžou dát jména firem a lidí. Dotazoval jsem se tedy, kolika firmám odpustili do milionu, od milionu, do deseti milionů atd. Na to mi napsali, že má žádost postrádá formální záležitosti, tak jsem to vytiskl, dal na to razítko, podpis a poslal to poštou. Takto jsem tedy s ministerstvem komunikoval. V tuto chvíli je to tak daleko, že chci znát jména oněch společností, protože se chci podívat, zda tyto firmy náhodou nejsou v parlamentu uvedeny jako dárci TOP 09, podobně jako tomu bylo u společnosti firmy Ostroj Opava. Já to prostě chci vědět, a Kalousek mi to nedává, proto na něj podávám žalobu.

Jak jste prožíval soud s Vítem Bártou, když spousta lidí křičela, že Bárta je korupčník?
Korupci se věnuji už víc jak deset let a zažil jsem z vlastní zkušenosti, co to je, když vám v noci před vaším domem na vesnici stojí cizí auta nebo si k vám sednou tři stodvacetikiloví judisti z ústecké ČSSD a ptají se vás, proč to a to děláte, to není legrace. Věděl jsem, že Radek i Vítek si koledují, protože do těch leváren jdou a šijou. Vítek byl první z politiků, který mi v něčem pomohl, protože když jsem za ním jako za ministrem dopravy přišel s tunelováním Hory svatého Šebestiána a v nadsázce mu navrhoval, že být jím, vlítnu na Ředitelství silnic a dálnic a dám tam zámky, druhý den to opravdu udělal. Začala se tam opravdu odkrývat korupce a já jsem jen čekal, kdy Vítek dostane přes prsty. Já s Vítem Bártou problém nemám a byl jsem první, kdo jej k jeho procesu šel podpořit.

Berete vznik nového politického subjektu LIDEM jako zradu?
Osobně to jako zradu neberu a zklamaný z toho nejsem.

Jak to? Zrada je ale přece zrada.
Je to mým osobním přístupem k životu. Jsem původně pravoslavný duchovní a vím, že lidé jsou omylní. Je to jejich rozhodnutí a nešlo o nic jiného, než aby Pavel Dobeš nepřišel o ministerstvo. Jednoznačně jsem viděl jeho motivaci. Není to o tom někomu sloužit a pomáhat, ale o prachách.

Takže to pro vás byla vlastně úleva?
Ano. Já, Radek i Vítek jsme vždy byli jasní a razantní v tom, jak vystupovat proti korupci a lidem, jako jsou Kalousek, Vondra a další. Ale lidé jako Karolína Peake, Viktor Paggio a další se dostali do parlamentu díky tématu korupce, ale nikdy jim to nebylo vlastní. Proto taky všechny ty návrhy, které jsem přinášel já, později na grémiu strany narážely.

Překvapilo vás odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho, nebo jste to taky tak trochu čekal?
To se datuje dál. I když jsem tehdy ještě ve VV nebyl, asi bych tehdy po volbách do vlády taky šel. Rozhodně bych to ale nenechal dojít tak daleko, abychom přišli o vnitro. V tu chvíli už bych navrhoval, abychom okamžitě odešli. Lessy byl náš velký úspěch. Byl to první policejní prezident, za kterého se začalo něco řešit. Kdo z vládních stran měl po volbách zájem něco s tím dělat – ODS, TOP 09? Samozřejmě že ne. Vždyť to jsou strany plné lidí, kteří kradli.

Jedni z největších zlodějů v téhle zemi jsou Kalousek a Langer. Říkám to nahlas a naplno jako svůj osobní názor, i když si pak z toho vyžírám důsledky. To je ale ono, přestat se bát mluvit o věcech, jak jsou. Lessy je paradoxně jenom důsledek toho, že jsme ustoupili a nechali se zválcovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…