Jaroslav Foldyna: Pro teroristy trest smrti. Kolik Němců ještě musí zemřít, aby Merkelová, Juncker a další zjistili, že tudy cesta nevede!

31.07.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Každého, u koho bude prokázán terorismus, je třeba odsoudit k trestu smrti. Mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření. A toto je mimořádné opatření kvůli těm, co nerozumí humanitnímu postoji. Musíme bránit svoje děti,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec a sociální demokrat Jaroslav Foldyna. Jedním dechem dodal, že teroristé musejí počítat s tím, že v Evropě nemají co dělat a žádná vězení pro ně nejsou řešením.

Jaroslav Foldyna: Pro teroristy trest smrti. Kolik Němců ještě musí zemřít, aby Merkelová, Juncker a další zjistili, že tudy cesta nevede!
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Foldyna v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte o sobotní půlnoci?

Většinou jsem v tuhle dobu už doma, dívám se na televizi, čtu na internetu a koukám na Facebook, co je nového. Sleduji aktuální dění.

Právě na svém facebookovém profilu jste napsal, že „Evropská unie musí přijmout odpovídající pravidla hrozbě. Usvědčení teroristé musí dostat trest smrti.“ Znamená to, že Evropská unie by měla přehodnotit svoji zásadu, že neprovádí tresty smrti?

Ne. V obecných případech či klasické situaci je rozhodnutí, že nejsou tresty smrti, v pořádku. To, co k nám přichází, tedy terorismus, který je založen na fundamentálním islamismu, je něco nečekaného a řekněme odstrašujícího. Takže je potřeba přijmout speciální postup. Lidé, kteří sem přicházejí, nemají uvažování kontinentální Evropy, humanitní postoje, oni ničemu z toho nerozumí a já nechápu, jak jinak vzdorovat. Jestli někdo přichází ze Sýrie do Francie, byl zavřený na tři roky a my ho pustíme, on může znovu začít zabíjet spoluobčany, faráře, protože nenávidí křesťany, tak je třeba ho zlikvidovat. Každého, u koho bude prokázán terorismus, je třeba odsoudit k trestu smrti. Mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření. A toto je mimořádné opatření kvůli těm, co nerozumí humanitnímu postoji. Musíme bránit svoje děti.

Myslíte si, že je takový požadavek reálný? A nebojíte se justičních omylů?

Bojím se obětí terorismu. A justičních omylů? Jestli jsou prokazatelné důkazy a pokud soudy, organizace i bezpečnostní složky prokazatelně doloží, jestli daný člověk přišel do Evropy dělat svačináře, nebo přišel vraždit a přihlásil se k něčemu, co ovlivňuje naši kulturu, naše děti a život, nepůjde o justiční omyl. Musí počítat s tím, že v Evropě nemají co dělat. Ten požadavek je samozřejmě nadsázka, ale žádné tresty vězení nejsou řešením pro tuto skupinu lidí, kteří chtějí jakýmsi džihádem bojovat, a nevím, proč bych je měl věznit. Buď je sem vůbec nepustit, nebo ať vědí, co je tady čeká.

A teď tedy k reálnosti toho nápadu s trestem smrti…

Obávám se, že to bohužel není moc reálné. Než bychom se k tomu dostali, abychom o tom reálně uvažovali, tak bude mnoho dalších zpráv a strašných informací o tom, co se kde stalo. Ještě mnohokrát budou napadeni lidé a zabity děti, než Evropa přijde na to, že humánním postojem se to nedá vyřešit. Ano, řada filozofů odsoudí to, co chci. Ale já nechci trest smrti pro lidi s jiným názorem na politiku, ale pro teroristy, kteří chtějí likvidovat naši kulturu a společnost, náš prostor. Nic takového, co by se mělo dotknout politiky, nebo běžných trestných činů. Samozřejmě za svůj postoj budu odsouzen, ale až obsadí třicátý kostel a vyhodí do vzduchu patnácté náměstí, jak se tomu budeme bránit, jak si odpovíme? Tomu nerozumím.

Počítám s kritikou, že je to nesmysl, protože jsme humanisté. Chtěli jsme s mými dětmi jet do Disneylandu a moje děti mi řekly, že do Francie nejedeme. Malé děti, osm let. Nechci malovat čerta na zeď, ale bohužel slyšíme zprávy o dalších a dalších útocích potomků imigrantů, i lidí, co se zde narodili. Přesto začínají nenávidět. Chraň bůh, že bych se chtěl dotknout obecně všech, že všichni muslimové v Evropě jsou teroristé, to si nedovolím říct. Ale kdo hlásá nenávist a realizuje ji, nemá v Evropě co dělat.

Reagoval jste i na kritiku Lubomíra Zaorálka směrem k představitelům Evropské unie. Prohlásil jste, že „nevolení představitelé evropských elit, zejména pan Juncker, jsou za tuto situaci spoluodpovědní. Jestliže má začít restart Evropské unie, nemůže probíhat za účasti lidí, kteří se na současném stavu spolupodíleli.“.Jak by měl restart Unie podle vás vypadat?

Evropa musí začít hledat a restartovat svá vnitřní pravidla. Nevolení komisaři nejsou elitou národních států, nejsou politická elita – až na čestné výjimky. Řada komisařů diskutuje, jak dlouhý knot máme mít, jak bude svíčka hořet, ale původní myšlenka Evropy stojí za restartování. Spolupracovat na ekonomických, obranných mechanismech – a to ostatní je věcí národních států, nikoliv pánů jako jsou Juncker, Schulz, kteří svojí politikou přispěli k impotenci Evropy, jež není schopna fungovat jako Spojené státy a Izrael a výrazně odpovědět na hrozby. Národní státy se cítí nadbytečné, a to je potřeba změnit. Nechci nevolené komisaře, oni neodpovídají na potřeby lidí.

Souhlasím s tím, co říká premiér, musíme se semknout k obraně společné politiky Evropské unie na základě geopolitické strategie, aby Unie hrála roli v geopolitickém světě. Spojené státy, Rusko, Asie... Evropa je z toho nejslabším článkem. Přístupem a filozofií v komisích, způsobem uvažování, kdy nevolení představitelé vymýšlejí nařízení proti vůli občanů Evropy. Měli by dělat to, co je důležité pro občany Evropy, vytváření sociálních postojů, hodnot, minimálních mezd, tomu bych rozuměl. Kolik Němců ještě musí zemřít, aby Merkelová, Juncker a další zjistili, že tudy cesta nevede?

Dělá už Evropská unie ty správné kroky k tomu, abychom nějak vyřešili migrační krizi? A jde to ještě vůbec?

Obávám se, že současná Evropa v této chvíli potřebné kroky nedělá. Evropa byla polita kýblem studené vody a nezačala dělat jednotnou obrannou politiku pro občany Evropy. Nechci, aby Evropa byla německá. Občané Evropy chtějí mít státníky, kterým důvěřují. Nejlépe na to reaguje Visegrádská čtyřka, oni nám říkají postkomunisti, ale my na celou tu situaci reagujeme nejrealističtěji, ať už je to premiér Fico nebo ministerský předseda Maďarska Orbán. Nemohu než souhlasit s Visegrádskou čtyřkou. Semkněme se. Visegrádská čtyřka má šanci se spojit s Rakouskem, Slovinskem a postjugoslávskými státy a hrát výraznější úlohu v rámci evropské diskuse. Rakousko procitlo, nadechlo se a hledá cestu ven. To je pro nás ten správný partner, se Slovinskem a státy na Balkáně připravujícími se na vstup, mohou vdechnout Evropě nový rytmus.

Věříte v integraci muslimů a v multikulturní společnost?

To je chiméra. Věřím, že můžeme vedle sebe žít při respektování daných pravidel. Respektuji muslimskou víru, její způsoby a do jejich pravidel nebudu zasahovat. Oni musí respektovat, že existuje křesťanství a židovská kultura. Výkladní skříní soužití byla Bosna. Ta o padesát let předběhla, o čem Evropa teď sní. Dokázali vytvořit ukázkový svět, ve kterém žili křesťané, pravoslavní, muslimové ve shodě se silnými pravidly. Jde to žít spolu, ale je to složité.

V multikulturalismus nevěřím, ale můžeme žít vedle sebe za jasných pravidel a musejí dodržování pravidel vymáhat, pak to jde a fungovalo to. Evropa by si z toho vzala příklad, demokracie je o dodržování pravidel. Multikulturní společnost je nesmysl, ani mrtví muslimové s křesťany neleží na hřbitově vedle sebe. Je to idealismus, který nás přivedl do slepé uličky.

Prezident Miloš Zeman je podle nevládní organizace Evropské hodnoty ruským trojským koněm v informační válce. Organizace to tvrdí ve studii o českých webech, jež považuje za dezinformační. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlásil, že jde o „bezobsažné normalizační žvásty“. Organizace také prohlašuje, že Miloš Zeman hraje v českém prostoru roli trojského koně Ruské federace, kdy systematicky přebírá a opakuje základní teze a pozice Kremlu. Opakovaně je tak ruskou propagandou využíván a vykreslován jako Putinův přítel. Co si o tom myslíte?

Vypadá to, jako kdyby to psal nějaký politruk z padesátých let, jen naruby. Je to tendenční žvást a snůška nesmyslů. Je vidět zoufalství někoho, kdo tahá za kratší provaz. Národ vnímá prezidenta pozitivně, prezident nikoho nerozděluje. Jestliže před třemi, čtyřmi lety společnost složitě hledala příznivce Zemana, byly červené karty, dnes Zeman tuto společnost paradoxně stmeluje. Stmeluje dolních deset milionů a těch tři sta tisíc pražských kavárenských filozofů z toho má hrůzu.

Taková tendenční vyjádření paradoxně ještě pomáhají Zemanovi. Putinův přítel, to považuji za absurdní záležitost. Ti lidé se zbláznili. Nevím, jestli to dělají z nadšení a zapálení pro souboj se Zemanem, nebo je někdo dobře platí, ale měli by si uvědomit, že platí šílence. Jestli něco veřejnost rozděluje, tak tyhle žvásty rádoby politruků, kteří se snaží hrát roli.

Česká republika by měla přijmout osmdesát syrských uprchlíků. Je to správné? Měli bychom přijmout více, nebo méně migrantů? Věříte, že zpravodajské služby u nás pohlídají, že nepůjde o teroristy?

Osmdesát lidí si nemyslím, že by mohlo zásadně ohrozit Českou republiku. Na druhou stranu nemůžeme vyloučit, že jeden z nich bude potenciální terorista a v průběhu času nedojde ke zlomu, kdy se z něj stane v uvozovkách džihádista a udělá teroristický čin. My jsme se podíleli na politice, která zapříčinila situaci ve světě, zapříčinila migrační krizi, chaos v arabském světě, my se do toho aktivně zapojili. To ať si každý uvědomí, že Spojené státy v roce 2003 v Iráku zlikvidovaly Husajna a jejich spojenci Německo, Anglie i Francie se aktivně zapojili do rozbití Libye, vyráběli arabské jaro a rozbouřili ho. Je to důsledek této politiky, ať se zeptají Italů z té doby, kde jsou peníze, které Kaddáfí investoval do UniCredit Bank. Ať se Francie podívá, jak žila a jak se na koloniální politice podílela. Ale český občan? My máme možná spoluzodpovědnost, že jsme mlčeli, nebo nepromluvili dost hlasitě, ale nevím, proč bychom měli nést stejné riziko jako ostatní. Odmítá to jak Fico, tak Orbán a jejich názor bohužel není většinový. Netvrdím, že osmdesát syrských uprchlíků ohrozí bezpečnost v naší zemi, nebo že by to bezpečností složky nezvládly, ale jde o princip.

V současné době máme 25 tisíc profesionálních vojáků. Měli bychom znovu naše muže učit, jak používat zbraně?

Myslel jsem si před dvaceti lety, že krok zrušení vojenské služby byl správný, ale je vidět, že jsme nedohlédli do budoucnosti. Situace se změnila a mění, takže jsem pro to, aby se nějakým způsobem vrátil stát k tomu, že vycvičí své muže schopné boje, seznámí je s technikou a taktikou, třeba v pětiměsíční prezenční službě. Formu musíme najít nejen z důvodů migrační krize, ale i z důvodu různých věcí, které přicházejí, měli bychom vytvořit aktivní zálohy policie a lidí, kteří budou ochotni při nehodách či katastrofách spoluorganizovat činnost policie. Česká republika se bude umět připravovat čelit nějaké krizi. Zvětší se počet lidí, kteří jsou schopni vzít do ruky zbraň, či organizovat věci tak, aby se stát bránil terorismu.

V rozhovoru v dubnu jste řekl, že doufáte, že „pud sebezáchovy Evropy dojde procitnutí a politici jako Hollande a Merkelová a jim podobní odejdou. Evropa se na konci problémů sjednotí, dokáže se vzchopit a čelit nebezpečí, které očekává. Bude spolupracovat jak vojensky, tak v ohledu bezpečnosti i ekonomie.“ Stalo se to? Dělá Evropa to, co jste očekával?

Myslím si, že se situace vyhrotila a je to ještě více aktuální, ale činy lidí, jako je Merkelová, neodpovídají situaci. Obávám se, že nepochopili její vážnost a vidím v tom jedno z nebezpečí z hlediska migrační krize. Tedy politický chaos, který vytváří. Po migrantech jde o druhou věc, která bude Evropě hrozit. Mohou přijít lidé, kteří sice na jednu stranu budou chtít bránit Evropu a na druhou stranu pohřbí demokratické principy a mohou ji tak ohrozit. Merkelová, Hollande a i ti před nimi to nedocenili, není to vyřešené a jde o velmi otevřenou věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…