Jaroslav Hanák vstal ze židle: Zaorálek by se měl před volbami přestat předvádět a urážet ty, kteří na něj vydělávají!

22.09.2017 7:50 | Zprávy

ROZHOVOR Od lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka neslušné, když nazývá podnikatele, kteří neplatí vysoké mzdy, darebáky. „Také neříkám, že politici jsou darebáci, a jsou jich tam desítky. Politikovi se dobře žvaní, ale jsou odvětví a obory, kde si podnikatel nemůže vyskakovat, je rád, že firma vůbec běží,“ prohlásil zástupce největších českých firem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz., že by se Lubomír Zaorálek neměl politicky předvádět a urážet ty, kteří na něj vydělávají.

Jaroslav Hanák vstal ze židle: Zaorálek by se měl před volbami přestat předvádět a urážet ty, kteří na něj vydělávají!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Co jste jako podnikatel a zástupce zaměstnavatelů říkal na to, že šéf odborů Josef Středula na odborářském setkání prohlásil, že prvním vítězem voleb jsou odbory, protože tlakem na současnou vládu dosáhly zvýšení mezd?

Za třetí stranu tripartity – zaměstnavatele – musím říci, že se mi to nelíbí, ale že pan Středula má trochu pravdy, protože tahle vládní koalice, a především premiér a sociální demokracie, hrála stejnou kartu jako odbory. Myslím si, že si v populismu před volbami vzájemně nahrávaly v boji o mzdy. Má tedy bohužel pravdu a je to špatně.

Souhlasíte tedy s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým, který řekl, že odboráři jen hulákají, jsou čím dál agresivnější a měli by si uvědomit, kde je jejich místo? Popsal byste chování odborů také tak razantně, nebo byste byl jako člen tripartity v kritice odborů trochu mírnější?

Myslím, že pan Dlouhý není extra razantní, on je přesně ten populistický typ, který vystoupí v pravou chvíli, kdy je to populární. Za prvé odbory mají právo takhle vystupovat, protože jediné, co umí hájit a co je jejich základní povinností hájit, jsou mzdy. Za druhé – nálada v zemi je opravdu taková kvůli slabé roli vládní koalice, především sociální demokracie, která v populismu mimořádně nasadila, proto to tak dopadalo. Myslím, že to řvaní a předvádění se platí v případě odborů jen na národní úrovni, v Praze a pro státní zaměstnance. Jinde to neplatí, v tom se hluboce pan předseda Středula a odboráři z hlavní budovy za sochou Churchilla mýlí. Ve firmách se vyjednává podle toho, jak se firma vyvíjí, jak se vyvíjí produktivita práce, jak se vyvíjí efektivnost firmy. Vlastníci, manažeři i drobní podnikatelé nebo živnostníci přece musí vědět, jaký poměr prostředků mají investovat do budoucnosti, to znamená do inovací, do nové techniky, do technologií, do oprav svého majetku a samozřejmě do lidí. Ale nejen do jejich mezd, ale i do jejich kvalifikace. Takže to předvádění se platí jen pro Prahu a státní zaměstnance, ve firmách je to všechno jinak.

Takže zvyšování mezd v soukromém sektoru neovlivňují odbory, ale záleží to na samotných firmách a růstu ekonomiky?

Jednoznačně. Zásadně to ovlivňuje fakt, o jaké odvětví ekonomiky jde. Daří se extrémně automobilovému průmyslu a jeho dodavatelům, daří se výrobcům IT technologií, strojírenství, chemickému průmyslu a tím také dopravě a logistice, takže tam je vyjednávání o mzdách jiné než v odvětvích, kde ekonomika tak nejede.

Jak se dotýká firem, které zaměstnávají méně kvalifikované pracovníky, v poslední době poměrně výrazné zvýšení minimální mzdy, na které také tlačily odbory?

Minimální mzda se týká nepatrného poměru lidí, asi tří procent z těch práceschopných, ale to neznamená, že to nemá na firmy vliv, protože když zvedáte minimální mzdu, musíte dbát na to, abyste zaplatili především ty pracovníky, kteří firmu táhnou. To je to, co nechápou sociální demokracie ani odbory ve státní správě, že nemohu dávat všem stejně, protože to je samozřejmě cesta beznadějně do pekla. Takže minimální mzda má vliv na růst tarifu, ale musím říci, že v drtivé části průmyslu a dopravy, především v těch úspěšných odvětvích, o kterých jsem hovořil, žádní zaměstnanci s minimální mzdou nejsou.

Jak se díváte na to, že sociální demokracie teď před volbami znovu přitvrdila v rétorice proti podnikatelům? Například lídr ČSSD Lubomír Zaorálek prohlásil, že podnikatel, který neplatí slušnou mzdu, je darebák a neměl by podnikat. Co říkáte takovým výrokům?

Myslím si, že to je od pana Zaorálka hodně neslušné, já také neříkám, že politici jsou darebáci, a jsou jich tam desítky. My to nepoužíváme, my jsme slušní a solidní i v předvolebním vyjednávání. A přál bych panu Zaorálkovi, aby šel také jednou do podnikatelské sféry nebo aby měl aspoň jednoho, dva nebo deset pracovníků a ty peníze na ně musel vydělat. Ono se to politikovi dobře žvaní, že se lidé neplatí dobře, ale jsou odvětví a obory, kde rentabilita kvůli velké konkurenci, jak domácí, ale především zahraniční, může být jedno, dvě, tři procenta, a tam si podnikatel v žádném případě vyskakovat nemůže, je rád, že ta firma vůbec běží. Podle toho by se měl pan Zaorálek chovat a ne se před volbami politicky předvádět a urážet ty, kteří na něj vydělávají.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

23:59 Vlády, neziskovky, média. Všichni společně proti lidem. Shellenberger o Sorosovi, Bidenovi i cenzuře EU

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Byl jedním z novinářů, kteří rozkryli aféru Twitter Files. Příběh o tom, jak polit…