Jiří Zimola vzkazuje: To je demokracie. Zeman dokáže utnout krizi, to musí uznat i voliči Drahoše. Demonstrace byly za Klause, Zemana, Paroubka, Topolánka i Nečase

04.01.2019 17:17

CO NÁM DAL ROK 2018 Donedávna byl statutárním místopředsedou ČSSD, po dlouhodobé nespokojenosti se směřováním strany však v listopadu 2018 na svou pozici rezignoval. Takzvaně rozdělenou společnost podle něj můžeme pozorovat napříč celou porevoluční historií, ať už byl premiérem takřka kdokoli. Prezidenta Miloše Zemana považuje za člověka schopného řešit akutní krize, což se projevilo i v kauze s únosem Babišova syna. Vzpomínka na 17. listopad v něm zanechala rozporuplné dojmy: „17.listopad tak už dávno není o vzpomínce na české vysokoškoláky v roce 1939 a jejich boj za svobodu, ale je to bohužel přehlídka trapnosti některých politiků, kteří svými názory ještě více rozdělují společnost,“ míní Zimola.

Jiří Zimola vzkazuje: To je demokracie. Zeman dokáže utnout krizi, to musí uznat i voliči Drahoše. Demonstrace byly za Klause, Zemana, Paroubka, Topolánka i Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

I v minulých letech se mluvilo o nesvornosti našeho národa, a to kvůli politice. Letos byly prezidentské volby, komunální volby, rozruch byl i kolem Andreje Babiše. Jsme po tomto roce svornější a sjednocenější coby národ?

Rozdělení společnosti vnímám vlastně už od revoluce, vzpomeňme na demonstrace za dob premiérství Václava Klause, Miloše Zemana, Jiřího Paroubka, Mirka Topolánka i Petra Nečase. Není to nic nového. Mnohem hlubší jsou příkopy v národech na východ i na západ od nás. Ve Francii protestují žluté vesty, kterým se nelíbí nastavení sociálního systému celé země, v Německu byly nedávno demonstrace v Chemnitzu ohledně problémů s migrací, Angličané se zase bouří proti brexitu. Na východ od nás protestují Poláci proti reformě soudnictví, Slováci proti Robertu Ficovi a v Maďarsku proti Viktoru Orbánovi. Nemám proti tomu nic, pokud se tyto střety dějí slušně a podle pravidel, to patří k demokracii. Na politiky to klade potřebnou zátěž a mělo by je to nutit jednotlivým skupinám naslouchat, čímž neříkám, že by jim vždy a ve všem měli vyhovět.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

Pokud jde o prezidentské volby, lze říci, že naši spoluobčané rozhodli moudře? Nebo by Jiří Drahoš, viděno optikou dneška, byl lepším prezidentem? Drahoše podporovaly umělecké a intelektuální kruhy, Miloše Zemana spíše chudší obyvatelstvo z venkova. Tyto dvě skupiny se nemají v lásce... Která z nich během prezidentských voleb víc přikládala pod kotel?

A to je právě ta chyba! Miloš Zeman není prezidentem lidí z takzvané periferie. Možná se vám to nebude líbit, ale sami voliči Jiřího Drahoše musí dnes uznat, že tento kandidát nebyl nejlepší volbou, protože prostě není homo politicus. Naproti tomu Miloš Zeman je zkušeným politickým praktikem a i díky tomu, i když se to jeho odpůrcům sakra nelíbí, dokáže utnout doutnající politickou krizi hned na začátku a jedinou větou tak zažehnat politickou nestabilitu. Narážím samozřejmě na dění kolem premiéra Babiše a kauzy jeho syna.

Jak se vám líbila letošní vzpomínka na 17. listopad? Sledoval jste dění v Praze? Ozývají se námitky, že původní rozměr celé akce se vytratil na úkor politizace. Takřka souběžně se vzpomínkovými akcemi proběhlo i několik protestů proti Andreji Babišovi. Zároveň již takřka zcela zapadl význam 17. listopadu 1939, kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy. Panuje dnes v rámci výkladu českých dějin jistá selektivita?

Ukazuje se, že Češi neumějí slavit své státní svátky. Některé skupiny je zneužívají k vyjádření svých kritických názorů, což by mi, jak už jsem řekl, nevadilo, kdyby se tak nedělo vždy právě kolem nějakého svátku. Ať si sáhnou do svědomí všichni ti uctívači svobody a řeknou, že své protesty plánují vždy na svátky, protože mají o publicitu i potřebné stádo křiklounů postaráno. Proč je nedělají koncem ledna nebo v půlce dubna? 17.listopad tak už dávno není o vzpomínce na české vysokoškoláky v roce 1939 a jejich boj za svobodu, ale je to bohužel přehlídka trapnosti některých politiků, kteří svými názory ještě více rozdělují společnost.

Andrej Babiš získal důvěru Sněmovny, ale důvěru většiny národa nemá. Stojí za to, aby Česku vládl dál? Protestovaly proti němu různé skupiny lidí. Ubližují mu kauzy jeho minulosti, jeho rozdávačný a štědrý politický program, jeho vystupování, či je to něco jiného? Co Babiš dělá špatně?

Zaplať pánbůh už nežijeme v době, kdy jednotná kandidátka Národní fronty dostávala 99 % hlasů a stejně důvěru národa neměla. Dnes k volebnímu vítězství stačí 30 % a schopnost vytvořit koalici. Chci říct, že dneska už nikdo nezíská nadpoloviční podporu voličů a vždycky proti němu bude většina národa. To je demokracie. Jiná věc je, jaký člověk má být v čele vlády a jaký má být program takové vlády.

Andrej Babiš je výjimečný v tom, že vlastně žádný program nemá, a přesto vyhrává. Nejdříve zlikvidoval pravicové strany, a proto jsou dnes v jeho hnutí lidé, kteří se netají sympatiemi k ODS nebo k TOP 09. Pak využil slabosti ČSSD a jejího tehdejšího vedení a přetáhl tradiční levicové voliče k sobě. A ČSSD místo toho, aby hledala chyby u sebe a snažila se získat své voliče zpět srozumitelnou politikou, se rozhodla s Babišem bojovat. A dopadla jako sedláci u Chlumce v roce 1775, zesměšněná, zneuctěná a ponížená.

I v minulých dnech jsme řešili téma Miloš Zeman. Koncem roku znovu podpořil zrušení sankcí proti Rusku, na jaře naboural oficiální výklad „kauzy Skripal“ s tím, že novičok se v Česku tak či tak vyráběl. Vzbudil tím pohoršení. Je Miloš Zeman vlastizrádce? Může si náš prezident dovolit chovat se v rozporu se „spojeneckými svazky“?

Nemám rád škatulkování a už vůbec ne silné výroky typu vlastizrádce. Miloš Zeman neřekl nic jiného, než že sankce proti Rusku jsou zbytečné. S tím tedy rozhodně souhlasím. Podívejme se k našim sousedům do Německa, také člen Evropské unie. Byznys v Ruské federaci sbírají právě německé firmy, v tamních ekonomických zónách rozvíjejí svoje podnikání firmy z celého světa (včetně západního). Jaký to tedy má význam, kromě omezování našich podnikatelů a firem z České republiky? Problém vidím spíš v nedostatečné autoritě ministra zahraničí, který není schopen v dialogu s prezidentem republiky a s premiérem dostatečně zformulovat pozici České republiky.

Anketa

Měly by Spojené státy stáhnout svá vojska ze Sýrie?

93%
7%
hlasovalo: 7077 lidí

Ve výroční zprávě BIS jsme se dočetli, že „dezinformační weby“ jsou v drtivé většině provozovány českými provozovateli, kteří upřímně věří, že je nutné vystoupit z NATO a z EU, a nejsou placeni Ruskem. Dle průzkumu Medianu si ohledně zahraniční politiky 23 % Čechů myslí, že agresivnější jsou Američané, 26 % soudí, že agresivnější jsou Rusové a 51 % tvrdí, že obě velmoci jsou agresivní stejně. Odvracejí se Češi od Západu? Zklamal je Západ v tom směru, že by raději „politiku všech azimutů“, „neutralitu“ apod.? Nebo je náš národ mediálně negramotný a ovlivnitelný nepřátelskou propagandou?

Je o mně známo, že jsem častým kritikem české mediální scény. Obavám se, že k propagandě sklouzávají občas téměř všichni. Česká republika se nemůže od Západu odklonit, je součástí tzv. západního civilizačního okruhu. Jak říká Jára Cimrman, jsme Slované, ale západní.

Zlevněné jízdné pro důchodce a studenty, zvýšení důchodů, obědy zdarma pro školní děti. To vše prosazuje vláda Andreje Babiše. Rozhazuje a korumpuje voliče, nebo zjednává sociální spravedlnost? A nezaspala v tomto ohledu ČSSD?

Zaspala?! Upadla do kómatu! Plošné obědy zdarma jsou prostě nesmysl. Samozřejmě souhlasím s obědy dětem zdarma, ale pouze těm, které to opravdu potřebuji, rozhodně ale ne plošně! Děti by zkrátka měly mít právo na obědy zdarma ve školních jídelnách, podívejme se, jak to funguje např. v severských zemích, ke kterým se tak rádi obracíme, když řešíme sociální záležitosti. Že se to někomu nelíbí, je logické, každý máme práh sociální citlivosti a solidarity někde jinde.

Sociální demokracie se v posledních průzkumech potácí na hraně volitelnosti, tradiční straně hrozí, že zmizí ze Sněmovny. Sociální demokracií přitom zmítají četné vnitřní rozbroje, které prosakují i na veřejnost. Jak lze ČSSD zachránit? A co je potřeba udělat nejdříve?

Nejsem si jist, jestli ČSSD ještě jde zachránit. Stranu, ve které jsem 20 let a které jsem přinesl řadu volebních vítězství, dnes ovládá parta odrostlých mladých sociálních demokratů, kteří sice volby nevyhrávají, ale zato bezvadně umí technologii moci. Dokud se ČSSD nezbaví lidí, jako je pan Poche nebo pan Netolický, nahoru nepůjdeme. Nabízel jsem některá dílčí řešení, dovnitř i navenek, ale tahle parta si prostě do svých kšeftů mluvit nenechá a každého, kdo jim narušuje jejich praktiky, nemilosrdně odkopne a za pomoci spřízněných médií ještě neskutečně pošpiní.

Jak se tento rok změnila situace českých důchodců? Nebyli na vrcholu mediálního zájmu, nicméně žije se jim lépe? Stejně tak naše zdravotnictví, mají dle vás občané pocit, že je dostupnější či kvalitnější?

Čeští důchodci se budou mít dobře, až jejich důchod bude odpovídat důchodům v západních zemích. Je to ostuda, že se neumíme postarat o generaci našich rodičů a prarodičů, kteří roky poctivě pracovali a dnes musí živořit s ubohým důchodem. Je to vizitka celé naší společnosti, která si tak ráda hraje na solidární a sociálně spravedlivou.

Jak byste shrnul rok 2018 z vašeho osobního pohledu? A jak optikou sociální demokracie?

Pro sociální demokracii to byl další rok porážek. Pro mě osobně ponaučení, že přesto, že spousta našich běžných straníků po změně ČSSD touží, je tu sice malá, ale o to hlučnější a nebezpečně agresivnější skupina lidí, kteří tomu z osobních prospěchářských důvodů velmi intenzivně brání. S těmihle lidmi já rozhodně nehodlám páchat „zločin“ na sociální demokracii, proto jsem odstoupil z funkce prvního místopředsedy.

Pokud dnešní dění zhodnotíme po ekonomické stránce, žijí si Češi nad poměry? Doporučujete jim v nadcházejícím roce spíše šetřit, nebo odpovědně investovat? Třeba do vlastního bytu, nebo si raději hledat lepší práci? Jaký rok 2019 nás z hlediska životní úrovně čeká?

Především bych chtěl všem popřát do nového roku hodně zdraví a osobního štěstí. Přál bych si, aby rok 2019 byl dobrý rok pro naši zemi i její občany. Sám za sebe si přeji, aby se nenaplnily některé varovné signály z možné blížící se ekonomické krize, jejíž dopady známe z období před deseti lety. Ani tehdy jsme na ni nebyli připraveni a obávám se, že jsme se v tom nepoučili. Čtenářům Parlamentních listů přeju, aby si zachovali nadhled a nenechali se vyprovokovat tendenčními dezinformacemi, které mají sloužit dalšímu rozdělování společnosti, přesně ve stylu středověkého „rozděl a panuj“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…