John dělá jen frašku, říká předseda strany založené Peake. S hercem a fotbalistou chce změnit Evropu i svět

24.05.2014 9:39

ROZHOVOR Poté, co po údajných neshodách odstoupila z kandidátky VIZE 2014 akademička Kristina Soukupová, je jedničkou do eurovoleb ekonomický poradce z Prahy Aleš Hemer, nynější předseda této politické strany, která vznikla transformací dřívější strany LIDEM (založené Karolínou Peake). Blíže Bruselu jsou tak i herec Zounar nebo fotbalista Šmicer. Lídr v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, co si myslí o krajině a vedle koho by chtěl v europarlamentu sedět.

John dělá jen frašku, říká předseda strany založené Peake. S hercem a fotbalistou chce změnit Evropu i svět
Foto: Facebook VIZE2014
Popisek: Zástupci strany VIZE2014. Vlevo předseda Aleš Hemer

Většina kandidátů do Evropského parlamentu, napříč politickým spektrem, v rozhovorech hovoří o byrokracii a regulativnosti Evropské unie, někteří dokonce o potřebě jejího zrušení či minimálně vystoupení České republiky z tohoto uskupení. Vy ale takto striktní postoj nemáte, že?

Česká republika je součástí Evropy, do Evropy patříme. Navíc jsme proexportní ekonomikou, velmi úzce navázanou na ostatní země Unie. Dosavadní členství v Evropské unii nám přineslo rozhodně více pozitiv než negativ. To je fakt. Ale na druhou stranu VIZE 2014 říká, že nesouhlasí se stávajícím modelem fungování a že požaduje zásadní restart Evropské unie. Podmínky by měly být pro všechny stejné, a to dnes nyní nejsou. Navíc se Unie stala byrokratickou „institucí", která není flexibilní, neustále navyšuje svůj rozpočet a snaží se čím dál tím více zbavit členské země jejich samostatnosti. S tím nesouhlasíme, proto mluvíme o potřebě zásadní změny Evropské unie.

Jak se stavíte k euru? Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění 76 procent Čechů nechce euro. Co na to říkáte?

Že s nimi v této chvíli souhlasím. Přijetí eura by nám nyní nepomohlo, ČR na to není připravena. Podívejme se na odstrašující případ Slovinska, které přijalo euro a v jaké je dnes situaci? Druhá věc je to, že jsme se před deseti lety ke vstupu do eurozóny zavázali, nejsme však vázáni nějakým konkrétním datem a to je v této chvíli dobře. Na případný vstup do eurozóny musíme být dobře připraveni, přijetí eura nebude pro ČR ještě dlouho aktuální. A až bude, tak bych preferoval nové referendum.

Jak obecně vnímáte ekonomickou situaci naší republiky po parlamentních volbách? A to i v kontextu evropské ekonomiky.

Dnes nám čísla ukazují, že se dostavuje oživení ekonomiky a mnozí jásají. Já bych byl velmi opatrný, protože když se podíváme na konkrétní čísla, zjistíme, že ekonomiku „táhne" především automobilový průmysl, a to nejen u nás, ale ve velké většině evropských států. Když se však podíváme například na živnostenské a malé podnikání v ČR, zjistíme, že mnozí živnostníci a malí podnikatelé končí, zavírají své obchody a přemýšlejí, co budou dál dělat.

Čím to podle vás konkrétně je?

Ničí je takové věci, jako je například odvod DPH z nezaplacených faktur, kvůli kterým se někteří dokonce musí zadlužit, aby státu DPH odvedli, sami však platbu neobdrželi. A takto bychom mohli pokračovat dál. Podívejme se na problematiku absolventů vysokých škol a jejich uplatnění v praxi, podívejme se na rodiny s malými dětmi a jaké podmínky jim stát  vytváří. Podívejme se na to, jak jsou motivováni zaměstnavatelé, aby tvořili nová pracovní místa, respektive jak motivováni nejsou. Dokud se tyto a další věci v ČR nezačnou adekvátně řešit, tak se nijak zásadně nepohneme z místa. I toto je důvod, proč vznikla VIZE 2014 - nabízí totiž reálná řešení těchto problémů.

Myslíte, že vaše kampaň oslovila i voliče, kteří si třeba ještě nezvykli, že VIZE 2014 je transformovaná LIDEM, vedená dříve Karolínou Peake? Před časem se ozvaly hlasy, že pro zviditelnění nového uskupení musíte brát na kandidátku populární tváře, jakými jsou Zounar a Šmicer...

I fotbalista a herec jsou voliči, i fotbalista a herec mají právo kandidovat. Oba tito pánové dali svou kandidaturou najevo svůj občanský postoj, oslovil je náš program, a proto kandidaturu přijali. Toť vše. VIZE 2014 navíc není výjimkou, i na kandidátkách jiných stran najdete sportovce či herce.

Díky odstoupení původní jedničky Kristiny Soukupové jste se na kandidátní listině posunul na první místo, stejně tak poskočili zmínění  „populární“ pánové. To jste asi musel před pár dny se zájmem sledovat i vyškrtnutí známé advokátky  Kláry Samkové z kandidátní listiny Úsvitu... Reagoval byste v jejím případě stejně jako Tomio Okamura?

Stažení paní Samkové z kandidátní listiny je věc pana Okamury, to mi nepřísluší komentovat. Jestli se však ptáte na to, jak bychom reagovali v podobném případě ve VIZI 2014, tak bychom šli určitě stejnou cestou. Na druhou stranu je otázkou, zda je zmiňovaná kauza paní Samkové pravdivá, to já nemohu hodnotit, nemám žádné informace. Ale bohužel politika je v tomto neúprosná a možná někdy i nespravedlivá. Co když se následně ukáže, že kauza byla uměle vytvořena a že se jednalo o cílenou likvidaci konkrétního kandidáta? Nicméně na váš dotaz odpovím, že na základě informací, které máme z veřejných zdrojů k dispozici, bychom postupovali stejně.

Ve Vašem programu do europarlamentu mě zaujalo mimo jiné to, že na jednu stranu zdůrazňujete moderní technologie, na druhou stranu je potřeba všechny od počítačů zvednout kvůli obezitě. Jak konkrétně chcete mladou generaci rozpohybovat" díky europarlamentu?

Ano, máte pravdu, v našem programu najdete tento bod, který já osobně vnímám jako důležitý. Více než 50 % populace v EU má problém s nadváhou a každý pátý občan je dokonce obézní. To je přece velký problém, který ohrožuje životy milionů lidí. Obezita vede k mnohým chronickým onemocněním, která mají velký podíl na celkovém procentu všech úmrtí v Evropě. Tedy obezita má a bude mít i do budoucna velký dopad na naši společnost jako celek. Související témata, například náklady na zdravotní péči a další, se v této souvislosti logicky nabízejí. S tím je třeba něco začít dělat a Evropská unie by v tom měla něco začít podnikat. Toto téma bychom chtěli na půdě europarlamentu otevřít.

A jak?

Unie by do této oblasti měla začít více investovat, například do větší osvěty občanů, do vzdělávání, prevence a podobně. Evropské peníze bych  raději viděl investované do této oblasti než do některých pochybných projektů, které s sebou nesou pouze korupci, nejsou dlouhodobě udržitelné a jsou to peníze vyhozené z okna. Do zdraví občanů se vyplatí investovat, to bychom si měli uvědomit jak u nás v ČR, tak i v Evropě. Kromě toho byla naše republika vždy velmocí pohybu, proč tedy Evropě neukázat, jak se dá s mládeží pracovat?

Jedním z vašich bodů programu je také Více levnější energie pro Evropu". Energetika se u nás skloňuje dost často, například v souvislosti s prolomením limitů těžby uhlí. K této otázce se jako politik a jako ekonom stavíte jak?

Drahá energie je to, co Evropu znevýhodňuje a sráží na kolena. Snížení cen energie totiž přinese větší konkurenceschopnost Evropy, více práce pro občany, vyšší  životní úroveň. Je to jedno z témat, které dnes Evropská unie adekvátně neřeší. Co se týká prolomení limitů těžby uhlí, tak to je problém, na který se nedá krátce odpovědět. Každá ze stran, tedy příznivci i odpůrci, přichází s některými argumenty, které mají svou váhu a logiku. Osobně si myslím, že bude muset dojít k nějakému kompromisu. Vezmeme-li například oblast Horního Jiřetína, tak jako jedinou možnost vidím určitý kompromis, kdy obce Horní Jiřetín a Černice budou zachovány, těžba bude vedena jižněji, než dnes chtějí těžební společnosti, a zbylé uhlí  za hranicí takzvané bezpečné těžby bude možno vytěžit pouze „chodbicováním", které zajistí bezpečné vytěžení, bez nebezpečí poklesů hornin. Hranice pro bezpečnou těžbu však musí být stanovena pouze se souhlasem dotčených obcí, v tomto případě Litvínov, Horní Jiřetín a Černice. V případě, že nedojde k dohodě, tak těžit nelze.

Kromě jiného chcete prosadit Více zdravého rozumu pro obranu a bezpečnost". Ukázal vám například současný konflikt na Ukrajině něco, co je potřeba ze strany EU (nebo NATO) v těchto aspektech změnit?

Myslím, že všichni zaspali. Na Ukrajině již měly být mírové sbory OSN. Copak nikomu nevadí, že se v roce 2014 v Evropě válčí?! Na Ukrajině v podstatě začala občanská válka, to je bohužel realita. Všichni v Evropské unii mluví o demokracii, o sankcích, ale tam umírají lidé a nikdo zatím neudělal nic, aby se toto nedělo. To vše ukazuje na potřebu radikálních změn nejen v Evropské unii, ale například i v OSN, ze které se stala impotentní organizace, která se neumí na ničem dohodnout. Podívejte se na aktuální problém s dodávkami plynu z Ruska. Putin vyhrožuje Evropě, že uzavře kohouty či omezí dodávky. A najednou mnozí evropští politici začali panikařit. Ale copak je to nové téma? Vždyť problémy s dodávkami plynu byly již v roce 2005. Tento problém, tedy větší diverzifikace zdrojů, se měl řešit již dávno. Kde tedy byla a co v tomto směru dělala Evropská unie? Co dělala G7? Opět to ukazuje na zkostnatělost těchto institucí a neschopnost  včas řešit  zásadní věci. Jak říkám, Evropská unie (ale nejen ona) potřebuje restart a zásadní změnu.

Jak nyní těsně před volbami vidíte šance VIZE 2014 na křesla v europarlamentu? Kolik byste si přáli "obsadit židlí"?

VIZE 2014 vznikla v únoru tohoto roku, a přesto dokázala postavit kvalitní kandidátku a program. Naši kandidáti jsou mezi občany vidět, vedeme kontaktní kampaň, mnozí naši kandidáti jsou aktivní na sociálních sítích a podobně. Vzhledem k tomu, že naše strana nečerpá žádné státní příspěvky, je naše kampaň ve srovnání s jinými stranami skromná, na druhou stranu však nabízíme nové tváře, nové přístupy, nové vize a v tomto budeme pokračovat i dál. Na vaši otázku se nabízí logická odpověď - chtěl bych, abychom obsadili co nejvíce křesel. Jsem však realista, a proto odpovím jinak - jedno či dvě křesla budou pro VIZI 2014 velkým úspěchem.

Které osobnosti z jiných stran vnímáte jako adekvátní spoluhráče v těchto volbách a které pro změnu jako frašku"?

Kteří ze současných českých europoslanců podle Vás něco v europarlamentu skutečně dokázali? Já osobně bych voličům doporučil pečlivě pročíst volební lístky pa zjistit si maximum možných informací o volebních programech a konkrétních kandidátech. A aby bedlivě kandidáty poslouchali a snažili se takzvaně číst mezi řádky. Když toto já osobně udělám, tak bych byl rád v Evropském parlamentu například kolegou Mileny Vicenové, a to pro její zkušenosti a některé postoje. Fraškou je pro mě naopak Radek John, který volební kampaň pojal jako reklamní kampaň jisté soukromé společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…