Jste úplnej magor? ptá se Klaus ml. Petříčka. Účtuje s Prague Pride a Piráty. Cenzura? Té zabrání takto

13.08.2019 11:42

ROZHOVOR „Prague Pride již nikoho normálního moc nezajímá, homosexuální menšina má u nás veškerá práva,“ domnívá se předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Manželství coby svazek muže a ženy je podle Klause nutné chránit. Trikolóra bere také vážně budoucí boj o svobodu slova – cenzura má být v krajním případě považována za kriminální činnost, v chystaném programu také stojí, že policie nebude zneužívána v potírání svobody slova. Klaus se také poměrně ostře vyjádřil na adresu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), kterého v minulém týdnu viděl řešit „klimatickou krizi“.

Jste úplnej magor? ptá se Klaus ml. Petříčka. Účtuje s Prague Pride a Piráty. Cenzura? Té zabrání takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

O víkendu se v Praze konal závěrečný pochod Prague Pride, ve stejnou dobu proběhlo také Vlastenecké setkání na zámku v Příčovech u Sedlčan. Kde byste byl raději a co vám říká pojem rodina? Je manželství institutem, který v budoucnu bude potřebovat ze strany politiků silnější ochranu?

Víkend jsem strávil s rodinou na horách a tam jsem byl nejraději. Dcera Eliška (6) poprvé vyšla sama z Pece až na Sněžku.

Anketa

Podpořili byste zrušení Senátu?

95%
5%
hlasovalo: 13028 lidí

K akcím, na které se ptáte – ani na jednu z těchto akcí jsem nebyl pozván. O té druhé toho moc nevím. K té první jsem se v týdnu vyjádřil: Sexuální orientace hodnotu člověka nesnižuje, ale ani nezvyšuje. Myslím, že Prague Pride již nikoho normálního moc nezajímá, homosexuální menšina má u nás veškerá práva. Manželství jednoho muže a jedné ženy jako místa, kde se narodí děti, je třeba chránit. Jde o budoucnost národa.

Jak se díváte na vzkaz, který obdržel poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna od svého stranického kolegy a ministra zahraničí Tomáše Petříčka, tedy že svou účastí na setkání ČSSD ubližuje a že jen dokazuje, že do ní nepatří? Je možné, že se Foldyna v ČSSD nachází v podobné situaci, v jaké jste byl nedávno v ODS vy?

Nejsem sociální demokrat – není to moje starost. Ministra Petříčka jsem viděl v mediálním prostoru v uplynulém týdnu dvakrát. Poprvé, když se fotil s jakýmisi roztodivnými mládežníky a sliboval, že jejich „klimatické vize“ bude tlumočit na světovém summitu (sic!). Jako by tam neměl radši tlumočit stanovisko vlády, Parlamentu nebo Akademie věd.

Podruhé, když MZV vyhlásilo klimatickou nouzi, bude chovat čmeláky v budově a pracovníci místo práce besedovat o klimatu. Kdyby byla Sněmovna a interpelace, byla by krátká: „Jste úplnej magor?“

V souvislosti s Jaroslavem Foldynou, ale i s jinými politiky se spekuluje, že vaše hnutí Trikolóra mohou brzy posílit noví členové z různých stran. Je pravda že dnes už se na dělbu pravice vs. levice zase tolik nehraje?  Že důležitější roli bude v blízké budoucnosti hrát rozdělení na ose kozervativec–liberál? 

Nejsem vystudovaný popletolog (jako jiní lídři) a nemám moc rád cizí slova, když mluvím s lidmi. Stará levice bude bezesporu náš spojenec s agresivní novou levicí typu Piráti, TOP, STAN, Zelení. Minimálně její část.

Jak se hnutí Trikolóra daří budovat základnu? Kolik se k vám hlásí lidí? Budete mít dost silné zastoupení třeba i v liberální Praze? Podařilo se hnutí přetavit silnou podporu na sociálních sítích v reálnou strukturu?

Reakce a nadšení lidí je velké. Čehož důkazem jsou útoky médií na vybírání příspěvků a lidi, kteří se v regionech přidávají.

Budeme mít tisíce členů a spoustu místních sdružení napříč celou republikou. Po stokorunách jsme vybrali již skoro dva miliony korun od lidí.

Hlásí se starostové, ředitele škol, zaměstnavatelé.

Zajímavé je, že 76 % našich registrovaných příznivců nebylo dosud politicky aktivní.

Terčem kritiky části veřejnosti je nyní opět kardinál Dominik Duka pro své vyjádření podpory polskému biskupovi. Arcibiskup Jedraszewski nedávno v kázání prohlásil, že „po naší zemi už nekráčí rudý mor, ale objevil se nový, neomarxistický, který si přeje ovládnout naše duše, srdce a mysl – ne rudý, ale duhový“. Stojí radikální řez v oblasti společenských vztahů za dosažení maximální tolerance vůči menšinám?

Že místo rudého moru kráčí nový mor, je svatá pravda. Nemá ovšem jen duhovou barvu.

Polské katolické rádio Maryja informovalo, že mu Google 6. srpna nařídil, aby odstranilo všechna Jedraszewského kázání ze svého YouTube kanálu. Je to podle vás v pořádku? Vy jste brojil proti počínání Facebooku…

Budeme (a máme hotový program) hájit svobodu slova za všech okolností. V programu třeba pro vnitro (policii) máme, „že nebudeme zneužívat policii v potírání svobody slova“ a podobně. Myslíme to vážně.

Také máme v programu, že cenzuru v krajním případě budeme považovat za kriminální činnost.

Existuje podle vás v českém veřejném prostoru jakási bariéra, přes kterou se například Prague Pride jen obtížně kritizuje? Například, že člověk, který vystoupí s kritickým názorem, je automaticky částí médií a veřejnosti považován za nesnášenlivého, zatrpklého, apod.? 

Tak to je snad jasné. Když chcete znárodňovat byty, je to v klidu. Když si ale myslíte, že savci mají dvě pohlaví, tak jste xenofob a ten, kdo vás pozdraví, už je taky poloviční xenofob. Nejvíce zasažena jsou média, vysoké školy a akademická obec. 

Německé ministerstvo životního prostředí bude prosazovat návrh, který by zcela zakázal používání igelitových tašek v obchodech. Po nedávném oznámení, že do roku 2030 chtějí v Německu zavést dodatečnou daň z každého litru nafty ve výši 0,5 eura jde tedy o další ekologický krok. Nedávno také médii proběhla aféra s „ekologickými“ brčky z papíru, která ovšem podle vyjádření řetězce McDonalds ve skutečnosti nejde recyklovat. Zachází Evropa ve své snaze o očistu příliš daleko? 

Čína a Indie emitují 5x více emisí než před pár lety. USA asi dvakrát. Bohaté země jako Austrálie vyvážejí odpady do chudých zemí – ty je pak švihnou do moře (strašné). A my bojujeme s uchošťoury a plastovými brčky. Mimochodem, dostal jsem tuhle v baru drahé bambusové brčko a evidentně už ho někdo měl v puse, neb vevnitř byl nějaký kus kokosu z jiného drinku. Já to chápu, že se to hrozně špatně myje, ale byl jsem fakt vytočenej na ty světové dobroděje.

Co euro? Je to dnes předmětná debata? Europoslanec Mikuláš Peksa z Pirátské strany říká, že Česko splňuje 3 ze 4 kritérií, není však připraveno lidsky. Ukazuje tak na pouhých 26 % Čechů, kteří podle průzkumů euro chtějí, resp. spíše na drtivou většinu, která si je nepřeje, nebo se ho bojí. Jak si tato slova vyložit? Je problém v Češích?

Trikolóra nepřipustí zavedení eura v naší zemi. Pokud dostaneme mandát od voličů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…