Kandidátka na hejtmanku: Mám tah na branku a vím, jak zlepšit život v kraji

13.07.2016 10:12

Po celou dobu rozhovoru působila jednička na kandidátce ANO v Královéhradeckém kraji Klára Dostálová velmi sebevědomě a odhodlaně. Jak prozradila naší redakci, ráda by v krajské politice využila své bohaté zkušenosti z čerpání dotací. Budu čerpat vše, co je možné, a do poslední koruny, slibuje. Za naprosto zásadní priority označila oblast dopravy a zdravotnictví. Kde shledává další rezervy kraje? Zajímalo nás i to, proč dosud nevstoupila do hnutí. A nejen to…

Kandidátka na hejtmanku: Mám tah na branku a vím, jak zlepšit život v kraji
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Kandidujete do krajského zastupitelstva jako kandidátka na hejtmanku za ANO. Čemu byste se chtěla v krajském zastupitelstvu věnovat a co případně konkrétně prosadit?

Náš kraj velmi dobře znám a vím, co občany i starosty trápí. Jako naprosto zásadní vidím oblast dopravy a zdravotnictví. Za posledních osm let se nic zásadního nezměnilo, a to je špatně. Stav silnic v kraji je katastrofální, zejména na komunální úrovni. Vím přesně, jak tomu pomoci a kde na to vzít dotace. Zároveň je nutné z pozice kraje urychlit výstavbu D11 a R35. A postavit důležité obchvaty, jako je třeba obchvat Náchoda. Ne jen o nich mluvit jako doposud. Dobrá infrastruktura je základem rozvoje. V oblasti zdravotnictví je nutné zajistit adekvátní péči pro občany, nikdo nesmí mít strach o svůj život nebo svých blízkých. Je nutné v každé okresní nemocnici zajistit chirurgii a internu a v rámci celého systému pak dobře plánovat odborná pracoviště. Kraj jako provozovatel těchto nemocnic zároveň musí najít finanční zdroje, aby zajistil kvalitní lékaře a sestry. Ti nám utíkají za lepším. A také pohotovost. Zkoušela jste někdy v neděli mimo fakultu v HK najít zubaře? Takže i oblast zdravotnictví přešlapuje na místě. Pokud uspěji, jsem připravena okamžitě začít pracovat, nebudu potřebovat tzv. čas na rozkoukání. Jako manažerka říkám: je na čase přestat říkat „ono to nejde“, protože „ono to vždycky nějak jde“. A je nutné zrychlit práci. A jako ekonomka tvrdím: je třeba investovat, a tím kraj rozvíjet. Moje první kroky povedou k rozpočtu a podívám se na poměr provozních a investičních výdajů. Budu se snažit využít všechny dotační možnosti, které se krajům a jeho obcím nabízejí, včetně zajištění potřebného servisu a pomoci. Prostě budu čerpat vše, co je možné, a do poslední koruny.

Co očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Krajský úřad je po zrušení okresů zásadním prvkem v komunikaci mezi vládou a obcemi. A navíc má nyní již spoustu svých vlastních pravomocí, a může tak zásadním způsobem ovlivňovat kvalitu života obyvatel. ANO kandiduje v krajských volbách poprvé a to, co může přinést, je čerstvý vítr do plachet, přímočarost, selský rozum a konec politikaření. A s čím do nich jdu? V Královéhradeckém kraji žiji, vychovala jsem tady své dvě děti a kraj je moje srdeční záležitost. V Hradci jsem deset let pracovala jako ředitelka Centra evropského projektování a pomohla jsem získat více než 25 miliard korun mimo jiné na rekonstrukci Kuksu, výstavbu digitálního planetária v HK, opravu kláštera v Broumově, na opravu desítek kilometrů silnic a zateplení škol, nemocnic, sociálních ústavů. Takže mám lidem co nabídnout. Mám tah na branku a vím, jak zlepšit život v kraji.

Pro hnutí ANO jde o první krajské volby. Prozradíte nám svůj typ na výsledek?

Celorepublikové průzkumy ANO favorizují a já tuto roli přijímám. Nebudu tvrdit, že mezi favority nepatříme. Obrovským zklamáním by pro mě bylo, kdybychom skončili mimo stupně vítězů. Ale jsou to jen průzkumy. Ve volební kampani se chci potkat s co největším počtem lidí a vysvětlit jim, co jim nabízíme a že chceme pracovat pro lidi, nikoliv pro úřad.

Neuvažovala jste o vstupu do strany? Proč?

Ze všech českých stran mi je politika ANO nejsympatičtější. Nechci politikařit, ale chci pracovat. Lidem začíná být zkrátka jedno, jestli jde o pravici, nebo levici. Jde jim o to, jestli jimi zvolení zástupci pracují a řádně hospodaří nebo to jsou lenoši a korupčníci. Musím přiznat, že chvíli jsem se nad nabídkou kandidovat rozmýšlela. Celý život jsem vsázela na svoji odbornost a kariéra politika mě nenapadla. O to překvapivější pro mě byla nabídka hnutí ANO. Když jsem se pana Babiše ptala, co je k tomu vedlo, odpovědí mě potěšil. Řekl mi, že chce skutečné odborníky, a to, že nejsem členkou ANO, mu vůbec nevadí.

A co ten vstup do hnutí ANO?

Hlavní důvod, proč jsem kandidaturu přijala, byl fakt, že v Královéhradeckém kraji žiji, vychovala jsem tady své dvě děti a kraj je moje srdeční záležitost. V Hradci jsem deset let pracovala jako ředitelka Centra evropského projektování a pomohla jsem získat více než 25 miliard korun mimo jiné na rekonstrukci Kuksu, výstavbu digitálního planetária v HK, opravu kláštera v Broumově, na opravu desítek kilometrů silnic a zateplení škol, nemocnic, sociálních ústavů. Takže jsem měla pocit, že mám lidem co nabídnout. Jestli jsem, nebo nejsem straník, pro mě není podstatné. Podstatná je pro mě práce samotná.

V politice jste nováčkem. Aktuálně ale působíte jako 1. náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a na starosti máte regionální rozvoj včetně dotační politiky. Sama o sobě říkáte, že přesně víte, kde sehnat dotace. Prozradíte nám to? A máte i nějaký recept na úspěšné žádání a splnění podmínek pro získání dotací?

To hlavní je být připraven. Je třeba stále připravovat a inovovat projekty, mít je schované a v ten nejlepší čas je vytáhnout. A to, že se vyznám v dotacích velmi dobře, je pravda. Orientuji se v národních i evropských dotacích, mám v malíčku parametry, které žádosti musejí obsahovat, zkrátka znám všechny podrobnosti. Ale znovu opakuji, bez kvalitní přípravy projektů by mi to stejně bylo k ničemu. Mohu zodpovědně říci, že v případě zvolení hejtmankou budu čerpat ať už národní nebo evropské dotace do poslední možné koruny a s dotačními programy a projekty bude krajský úřad pomáhat starostům, občanským sdružením, firmám, prostě všem, kteří budou mít zájem.

Jakého největšího pochybení se z vašeho pohledu dopustilo vedení kraje v uplynulých čtyřech letech? 

Ta dvě největší souvisejí s klíčovými oblastmi – s dopravou a se zdravotnictvím. Kraj musel zrušit dva největší tendry za poslední volební období – na přestavbu nemocnice v Náchodě ve výši 1,2 miliardy korun a na zajištění autobusové dopravy pro příštích deset let ve výši přes pět miliard korun. Jsou to dvě naprosto zásadní věci, jejichž dopady pocítí obyčejní lidé.

Palčivým problém kraje je chybějící dálnice. Jak se jako hejtmanka budete snažit zasadit o co nejrychlejší dostavbu klíčového 15kilometrového úseku dálnice D11, Hradec Králové–Smiřice? A věříte, že plánovaný dálniční úsek Osičky–Hradec Králové bude skutečně dokončen příští rok v srpnu, jak ministr slibuje?

Ano, tomu věřím. Pokud budu zvolena, budu usilovat, aby se na stavbách pracovalo 24 hodin denně 365 dní v roce. Ne jako nyní. Kraj musí zatlačit na rychlost dostavby dalších úseků, a to jak D11, tak R35. A je jedno, že se bude stavět na přeskáčku. Prostě budeme stavět tam, kde budou přípravy nejdříve hotovy, a budeme tvrdě pracovat na úsecích, kde jsou přípravy v plenkách. A věřte mi, že kraj má páky, jak i rychlost stavby páteřních komunikací ovlivnit.

Hodně diskutovaným tématem v tomto volebním období byla také reorganizace školství. Co je vaší největší prioritou v nadcházejícím čtyřletém období v oblasti vzdělávání ve vašem kraji, respektive co v resortu považujete za největší problém a jak ho chcete řešit?

V oblasti školství je velmi důležité propojit vzdělání s praxí zejména u odborných škol. Když se nám to podaří, budeme vychovávat studenty, kteří hned najdou uplatnění, a systém přestane vyrábět středoškoláky bez uplatnění. Součástí tohoto propojení je i získání dotací na takové technologické vybavení škol, které se používá v praxi. Velmi důležité je i bojovat za změnu financování školství. Nerušme školy, ale změňme systém. Dotace na žáka jsou nesmysl a vede to ke kvantitě na úkor kvality. Podpoříme kvalitu na úkor kvantity a podpoříme kvalitní školy pro řemeslníky. Podpoříme více ekologické výuky do škol formou soutěží o zachráněný pramen, odstraněnou skládku, vysazený les. Kraj bude finančně podporovat školy v přírodě. Budeme podporovat talentované děti formou přeskakování ročníků v předmětech, ve kterých vynikají, a formou individuálních studijních plánů. Pomůžeme ředitelům při postupném zavádění pravidel inkluze a nebudeme rušit speciální školy. A v neposlední řadě chci, aby se středoškoláci domluvili také v cizím jazyce v oboru, který vystudovali, a ne jenom aby si uměli říct o drink.

Jaké další problémy jsou pro kraj ještě citlivé a jaká řešení nabízíte?

V sociální oblasti je nutné zaměřit se na to, aby senioři, ale i lidé s hendikepem prožívali důstojnější a šťastnější život. A pozor! Včetně jejich rodin. Je nutné si uvědomit, že náš kraj má nejstarší populaci v ČR. Chci seniory více zapojovat do života, pro chronicky nemocné občany podpořím výstavbu stacionáře v režimu 24 hodin x 7 dní v týdnu x 365 dní v roce. Je nutné podpořit terénní péči. Ano, na to všechno musíte sehnat finance. Ale já vím kde. A rozhodně nepodcením bezpečnost. Bezpečnost na školách, na stadionech, bezpečnost na ulicích a ve vyloučených lokalitách. A mluvím také o bezpečnosti v kontextu uprchlické krize. Říkám NE dalším ekonomickým migrantům a lidem, kteří nechtějí respektovat naše pravidla. A říkám ANO vnějšímu zabezpečení hranic Evropy.

Jste přesvědčena, že cestovní ruch je pilířem úspěšné regionální politiky. Loni počet turistů, kteří zavítali do Královéhradeckého kraje, vzrostl o 18,7 procenta. Co je podle vás příčinou a jak jich přilákat ještě více?

V cestovním ruchu má Královéhradecký kraj zásadní mezeru v chybějícím destinačním managementu. Náš kraj je pro cestování předurčen. Máme krásnou přírodu a úžasné památky a já jsem na to jako Východočech nemírně hrdá a chci o to pečovat. Cestovní ruch je ekonomické odvětví, které v ČR zaměstnává více než 250 000 lidí a rozvoj cestovního ruchu znamená větší prostor pro podnikání a nové pracovní příležitosti. Přinese bohatší kraj. A to, co u nás v kraji jasně chybí, je propagace a marketing. Při vší úctě k úředníkům, tohle je věc kreativity a nových nápadů. Já sama ani nevím, kdy jsem něco zajímavého, co by mě vyzývalo k návštěvě Královéhradecka, viděla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…