Kaufland a jiní: „Po volbách...“ Za škubání Čechů varování

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
01.11.2023 13:11 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN „To se mi ulevilo, že elektřina zdraží maximálně o 10 %,“ sdělil ironicky moravský bloger a zemědělec Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. Rozporoval také tvrzení, že zatímco poslední dobou řetězce typu Kaufland zlevnily, výrobci potravin zdražují. „Já jim vzkazuju, že udělám všechno pro to, abych to jejich obchodní tajemství ohledně marží ukončil. Vím, nebudu to mít lehké, protože zákony jsou napsané jinak, ale já si prostě kličku najdu,“ sdělil se slovy, že po volbách se leccos změní, stejně jako na Slovensku. „Škubání Čechů“ prý musí skončit. Věnoval se i článku v časopisu TIME o nedobrém vývoji na Ukrajině. „Problém je v tom, že Zelenskyj přesvědčil svůj národ, že vyhraje,“ soudí.

Kaufland a jiní: „Po volbách...“ Za škubání Čechů varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prodej masa

Vláda nás zásobuje. Energetický regulační úřad oznámil, že regulovaná složka elektřiny stoupne o 1400 Kč za MWh. A co víc: Spotřebitel si musí zvykat, že dekarbonizace elektřiny s sebou ponese vyšší náklady, takže ho na to ERÚ tímto připravuje. Bum, prásk! Nejste v šoku? Vždyť Green Deal je přece bezva a trendy věc, úplně bezproblémová?

Neměl Petr Fiala (nebo ODS nebo ta jejich SPOLUkoalice) ještě nedávno na sociálních sítích takový pěkný reklamní letáček, že zvládli ceny energií? Tohle mi nepřipadá moc zvládnuté. Také si matně pamatuju, jak nám před několika lety „éxperti“ vysvětlovali, že elektřina z větrníků, slunečníků a měsíčníků je mnohem levnější než elektřina z fujky atomové elektrárny a kdo měl jiný názor, byl dezinformátor. Kde se stala chyba? 
 
Já už z toho v šoku nejsem, z fyziky jsem měl vždycky jedničku a učil jsem se ještě podle starých dobrých komunistických osnov, ale bohužel si dovedu také představit, jak moc ještě cena elektřiny může vyrůst. 
 
V poslední době si začínám říkat, že Fialu snad platí Jindra Rajchl, aby mu dělal předvolební PR a aby mu nahnal na demonstrace co nejvíc lidí. 
 
Fiala a Síkela okamžitě přispěchali s vysvětlením, že celkově elektřina zdraží max. o 10 %, protože hlavní složka ceny se drasticky sníží. Už jste klidný?

Jéžiš, to se mi ulevilo. Cena elektřiny vzroste jen o deset procent? To je ale krása. My tu máme největší pokles kupní síly v EU a vláda je tak hodná, že nám elektřinu zdraží jen o deset procent. Jen by mě zajímalo, jestli to Síkela domluvil také ze Stanjurou. Ten nám naplánoval vyšší daně a také vyšší výběr daní. Uvědomuje si tam na vládě někdo, že lidé si peníze tisknout nesmějí? Že jich je konečné množství? A když budou muset platit drahé energie, tak si budou moci koupit méně věcí, což se projeví na poklesu HDP, to se projeví na výběru DPH a konečné příjmy státu budou... Nižší, Halík! Budou ku*va nižší! Halík, myslete politicky... To věděl už nadporučík Hamáček z Černých baronů. 
Možná by někdo mohl tomu elektrikáři na Ministerstvu financí vysvětlit základy ekonomie. 

A teď pozor: Zástupce Svazu průmyslu a dopravy, nám dobře známý Tomáš Prouza, tvrdil ještě před vystoupením Síkely, kterému dělá poradce (!), že ERÚ zničil snahu krotit inflaci a že díky tomu porostou náklady i v potravinářství. Ještě se v tom vyznáte?

Já Prouzu nemám rád, ale v tomto ohledu má pravdu. Energie je všechno a když zdraží, tak se zdraží všechno. V poslední době normálně začínám věřit na konspirační teorie, protože není možné, aby tam nahoře byli všichni takhle blbí. Oni prostě musejí být navedení a dělat to schválně. Protože jestli jsou jen chudí duchem, tak jsme pitomci my všichni, že jsme tohle zvolili do Parlamentu. 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Abychom byli připraveni na jadernou válku s Ruskem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIjonT , 01.11.2023 13:50:16
museli bychom jako stát přikoupit ještě něco pozemků. Ne moc, úplně by stačilo území o rozloze Kanady.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…