Když Zeman pozve čerta Putina, musí si uvědomit, že mu také naroste kopyto, vzkazuje nepřítel Kremlu Pasko

19.11.2014 16:07

ROZHOVOR Strach, podezřívání, lži a licoměrnost. Tím už léta otravuje Rusko Vladimir Putin a teď si toho čerta s rohy zve Miloš Zeman do Prahy. Kdo se bratří s rohatými, také mu naroste kopyto. Takhle glosuje informace z Česka investigativní novinář a drsný kritik politiky Kremlu Grigorij Pasko.

Když Zeman pozve čerta Putina, musí si uvědomit, že mu také naroste kopyto, vzkazuje nepřítel Kremlu Pasko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Investigativní ruský novinář Grigorij Michajlovič Pasko

Co si myslíte o oslavách 17. listopadu 1989, které nedávno proběhly v Česku?

Viděl jsem demonstraci v Praze 17. listopadu, která byla uspořádána k pětadvacátému výročí sametové revoluce. Češi tam nesli plakáty jako: „My nechceme být ruskou kolonií." Od mých českých přátel vím, co se u vás děje. Na budově Národního muzea v centru Prahy visí portrét Václava Havla, ale všechna světová média citovala Miloše Zemana. Zemana si, ohledně jeho chování k Putinovi, nevážím ani v nejmenším. Putin se totiž snaží vrátit Rusko do dob SSSR a zatáhnout svět do studené války. Zemanovi se ale Putin líbí. Proto nedokážu pochopit, odkud se berou lidé, kterým se líbí Zeman. Je mi kvůli tomu Česka líto.

Je Vladimir Putin opravdu takovým idiotem, takovým ničemou, jak ho líčíte?

Nemohu říci, že je Putin idiot. Nicméně nemohu ani říct, že je po psychologické stránce zcela normální. Ale idiot není! Ten člověk se hodně bojí a má mnoho silných komplexů. Ostatně to je problém celého jeho života a jinak se chovat ani neumí. Už od dětství má pořád z něčeho strach. Svými obavami už patnáct let krmí Rusy a potažmo celý svět. Všechny otravuje svým strachem, podezříváním, lžemi a licoměrnostmi.

Jak pokračuje případ devatenácti téměř rok vězněných detektivů z hlavního ředitelství pro ekonomickou bezpečnost a kontrolu korupce, kteří začali vyšetřovat korupci a praní špinavých peněz ve Federální bezpečnostní službě (FSB)?

Máte na mysli svěřence generála Denise Sugrobova, kteří bojovali proti korupci a skončili za to ve vězení?

Ano, přesně tuto ve světě neznámou kauzu mám na mysli...

Nikam se nepokročilo, kauza se nevyvíjí. Lze tedy říci, že důkazy jejich viny žádné nejsou, jinak už by se dávno začal připravovat soud. Detektivové sedí ve vězení a nic se neděje.

Jak vnímáte to, že prezident Miloš Zeman pozval prezidenta Vladimira Putina jako představitele vítězné mocnosti druhé světové války do Prahy?

Zeman je vaším prezidentem a má právo pozvat do Česka, koho chce. Třeba i čerta s rohy. Ale kdo se bratří s čerty, také mu naroste kopyto. Zeman, to je váš problém. My máme svůj a podle mě s delšími rohy.

Ukrajina ztratila Krym a nyní to vypadá, že ztratí i přes nesouhlas EU a USA Donbas. Jak ten konflikt vnímáte?

Krvavým událostem na jihovýchodě Ukrajiny by se bylo možné vyhnout, kdyby tam Rusko nevyvolávalo neustálé provokace. Kdyby tam nebyli instruktoři z Ruska, ruské zbraně a ruští dobrovolníci. Kdyby se Putin na mezinárodní scéně nechoval jako agresivní a neuvážlivý politik.

Novinář Grigorij Michajlovič Pasko

Narodil se roku 1962 na Ukrajině. V roce 1983 ukončil studium na fakultě žurnalistiky Lvovské vysoké vojensko-politické školy. Tehdy pracoval už v novinách Bojová hlídka. V roce 2004 ukončil i studia na právnické fakultě Ruské státní univerzity společenských věd. V roce 1997 byl na základě informace, že mu na zájezdu v Japonsku byly zabaveny údajně tajné dokumenty, zatčen. Odborné posudky ukázaly, že o státní tajemství nešlo. Skutečnou příčinou totiž byly články na ekologická témata. Psal hodně o atomovém odpadu, kterým představitelé armády znečišťují moře. Amnesty International ho označila za vězně svědomí. Byl odsouzen na rok, ale díky amnestii jej propustili z vazby. V roce 2000 byl ale rozsudek anulován a Pasko byl uznán vinným z vlastizrady ve formě špionáže. Byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody. V nápravném zařízení strávil víc než půl roku, celkem ve vězení zhruba tři roky. V letech 2003 až 2009 byl šéfredaktorem časopisů Ekologie a právo, Orel a hlava, Město pěti moří a dalších. V roce 2011 založil Fond na podporu investigativní žurnalistiky a stal se jeho ředitelem. Jako expert se zúčastnil několika soudů v Evropě, kde svědčil o bezpráví v Rusku. Skoro ve všech případech nebyly pronásledované osoby do Ruska vydány. Je laureátem mnoha mezinárodních cen a členem všemožných novinářských a spisovatelských svazů Ruska. Trvale bydlí v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…