Klapky z očí. Bývalý člen ANO nám řekl, co se uvnitř hnutí skutečně děje

25.06.2014 17:51

ROZHOVOR Co se děje uvnitř dlouhodobě nejpopulárnějšího hnutí v zemi? Jaké je to být tahounem a pak si v dopise přečíst, že bylo vaše členství ukončeno? I k tomu se vyjádřil bývalý člen hnutí Jan Hýsek.

Klapky z očí. Bývalý člen ANO nám řekl, co se uvnitř hnutí skutečně děje
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Jan Hýsek

Byl jste blízko stran ANO, Doma v Hradci. Nyní jste bez politické příslušnosti, proč?

Z hnutí ANO jsem byl koncem roku 2013 vyloučen. Doma v Hradci vzniklo v roce 2010 jako koaliční kandidátka nestraníků a několika členů KDU-ČSL a SNK-ED. Nyní zakládáme nové politické hnutí DOMA a půjdeme s ním v Hradci Králové do komunálních voleb jako Doma v Hradci. 

Vystoupil jste v pořadu ČT 168 hodin, kde jste byl označen za vyloučeného člena ANO. Můžete říci, co k tomu vedlo?

Byl jsem první člověk ANO v Královéhradeckém kraji. Od roku 2011 jsem k hnutí ANO přivedl spoustu lidí. O důvodech vyloučení mohu jenom spekulovat. Oficiální důvod „porušení morálního kodexu", který jsem si přečetl v dopise od hnutí ANO, považuji za vymyšlený. Domnívám se, že jsem některým lidem v hnutí velmi překážel. Signály zde byly již před krajskými volbami 2012 a parlamentními volbami 2013. Jenom pro zajímavost: Na kandidátní listině do Poslanecké sněmovny za Královéhradecký kraj jsem byl jako kandidát na druhém místě. Byla to oficiální kandidátní listina odsouhlasená celým krajem. A potom jednou, pozdě v noci, jsem z té kandidátní listiny i s většinou hradeckých kolegů prostě zmizel. Dnes již víme, že si tu „noční" kandidátní listinu napsali společně dnes již poslanci za hnutí ANO Martina Berdychová a Pavel Plzák. Tam jsme již s kolegy z Hradecka věděli, že je všechno špatně. Byl to jasný signál. Smutné je, že jim to odsouhlasilo i vedení hnutí. Vemte si tu paradoxní situaci, kdy preference hnutí letí nahoru do závratných výšin, hnutí vyhrává v kraji parlamentní volby a celostátně je těsně druhé a přitom je v rozkladu. I za této situace jsme udrželi s kolegy nervy na uzdě a nešli jsme s tím do médií, protože jsme chtěli, aby to Babiš i celé hnutí vyhráli a mohlo dojít k tak potřebným změnám v tomto státě. Vidíte, možná to bylo až příliš naivní.    

  

Jak se touto optikou díváte na ANO v Hradci Králové, kde o něm prý není slyšet? 

Na to se mi velmi špatně odpovídá. Nechci jim ublížit. Vždyť většinu těch lidí jsem k hnutí přivedl já nebo jsem je vybíral. Tvrdím, že problém není v nich. Problém má celé hnutí a celý kraj. Výše uvedená kauza se ani nevyřešila, ani „nevyhnije". Však se podívejte, jak dopadl „tahoun" - prostě mu přišel doporučený dopis. Řada lidí v hnutí ANO se po zkušenostech bojí, nebo vyčkává na to, co bude s hnutím dál. Nebo dostávají doporučený dopis.    

Jak se díváte na radnici v čele s primátorem Finkem? 

Pana primátora Finka velmi respektuji. Ať chci nebo nechci, musím uznat, že poměry v Hradci Králové se za poslední čtyři roky zlepšily. Přesto, Hradec má stále několik zásadních problémů a některé se vlečou i déle než osm let. Na ty se chceme s hradeckým uskupením Doma v Hradci zaměřit.  

V Hradci Králové se do PS nedostala nedávno zemřelá sociální demokratka Orgoníková, jak na ni zpětně pohlížíte?

Bylo to tvrdá profesionální politička. O mrtvých jen v dobrém.  

A jak pohlížíte na jejího stranického kolegu hejtmana France, který je jeden z nejhůř hodnocených hejtmanů?

Za život jsem se účastnil dvou jednání u kulatého stolu, které vedl pan Franc. Překvapil mne. Byl klidný, racionální. Dokonce usmiřoval dvě rozhádané strany a to jedna byla z jeho ČSSD. Pan Franc možná není v médiích tolik vidět. Ale já bych jej hodnotil podle výsledků a počkejme si na tohle hodnocení do konce volebního období. Ani si zde netroufnu porovnávat jednotlivé kraje. Za takového znalce se rozhodně nepovažuji.    

Blíží se komunální volby, kdo v Hradci Králové zvítězí? 

Uděláme maximum, aby to bylo Doma v Hradci.  

Co byste poradil lidem, kteří se rozhodují, do které strany vstoupit? Má to vůbec smysl se na veřejném dění podílet z pozice voleného zastupitele? 

Je to boj! Ale není jiné cesty. Úspěšní a zajištění lidé musí kandidovat. Jinak o nás budou rozhodovat neúspěšní a neschopní. Takto ta demokracie funguje a nic lepšího zatím nebylo vymyšleno. Skoro v každém regionu jsou místní uskupení, za které lze kandidovat i jako nestraník. V Hradci Králové to není jenom Doma v Hradci, je tady HDK primátora Finka. Je tady Změna pro Hradec. Nebál bych se kontaktovat třeba Piráty. Stává se, že i velké zavedené strany nabízejí místa úspěšným nestraníkům. Jeden můj velmi úspěšný obchodní partner dostal třeba nabídku na pozici číslo dvě na kandidátce TOP 09 pro komunální volby v nejmenovaném krajském městě. Je to silná osobnost politikou zcela nedotčená. Možnosti tu tedy jsou. Lidi se musí snažit a bojovat. Jsem opatrný optimista. Změny možné jsou a je to v nás lidech a v celé společnosti. Kdo kandiduje, jak studujeme kandidátky, koho si pečlivě vybíráme, jak kontrolujeme plnění slibů.     

MUDr. Jan Hýsek

  • DOMA
  • EET je zjevně zbytečný zákon. Proč ho MFČR tak moc chce?
  • mimo zastupitelskou funkci

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…