Kristian Kodet s ženou pro PL: Virus změnil svět. Bude Čína platit? Právníci v USA se už chystají. Trump vs. Biden? Vítěz už je jasný

04.05.2020 15:51

ROZHOVOR „Už se chystají právníci, kteří se budou zaviněním Číny z propuknutí pandemie zabývat, a i pozůstalí po zemřelých na COVID-19 budou požadovat odškodnění,“ zaznělo mimo jiné v rozhovoru, který manželé Kristian a Jana Kodetovi poskytli přes oceán ParlamentnímListům.cz. Mluví o „ohromné ráně celému světu“. Už od 18. 3. se snažili odletět z Floridy, kde mají svůj druhý domov, zpátky do ČR. Promluvili o opatřeních, která tam musejí dodržovat, a vyjádřili se i k opatřením v ČR. Prozradili také, jak vidí postoj Donalda Trumpa k epidemii i jeho šance v blížících se prezidentských volbách.

Kristian Kodet s ženou pro PL: Virus změnil svět. Bude Čína platit? Právníci v USA se už chystají. Trump vs. Biden? Vítěz už je jasný
Foto: David Hora
Popisek: Kristian Kodet a Jana Kodetová

Situace kolem koronaviru zkomplikovala život i vám. Kvůli epidemii se nemůžete zatím vrátit domů, do Čech. Jak to s vaším odletem z Ameriky, kde přes zimu pobýváte, vypadá a kolikrát už vám dobu odletu změnili?

Kristian: Koronavirus tady začal strašit už začátkem února. Několik světových organizací vše okolo epidemie koronaviru zpochybňovalo (WHO), hlavně to, odkud virus pochází. Také že se jedná jen o lokální pandemii. Než se po čínském novém roce začali Číňané vydávat zpět do celého světa. Čína své hranice hned zavřela, ale opačným směrem se virus rozletěl po Evropě, Americe a zbytku světa. Naše první datum návratu do Čech bylo zrušeno již 18. 3. a pokračovalo rušením letů až dodnes. Tak snad naše poslední datum návratu 4. 5. konečně klapne (Pozn. redakce: rozhovor byl veden 1. 5., 4.5. se manželům Kodetovým podařilo z Ameriky odletět).

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

Epidemie vás uvěznila na Floridě, kde máte svůj druhý domov. Jaká jsou konkrétně tam opatření, která musíte kvůli boji proti nákaze dodržovat?

Jana: V místě, kde trávíme zimu, platí stejná opatření, která se všechny země snaží dodržovat pro ochranu obyvatelstva. Případů je tady v naší blízkosti minimálně. Otevřené jsou obchody s potravinami, lékárny, drogerie. Ničeho není nedostatek. Benzín je $1,65 za galon, jen není moc kam se vypravit. I pláže jsou zavřené, což je škoda, když je tady 27–28 stupňů tepla. Příští týden se vše začne uvolňovat, jen asi děti už tento školní rok ukončí díky internetu s učiteli on-line.

Jaká je v tomto směru atmosféra mezi místními lidmi? Dodržují nastavená opatření?

Kristian: Lidé jsou zde velice vstřícní a ve svém vlastním zájmu dodržují, co je jim doporučeno, ale na našich vztazích a přátelském chování se nic nezměnilo. Jen se neobjímáme, někdo má roušku a někdo ji nenosí. Navzájem si přejeme opatrnost.

Co říkáte celkově na situaci ohledně koronaviru v Americe? Je pravda to, co se dozvídáme v médiích, o masových hrobech pro oběti koronaviru a podobně?

Kristian, Jana: Amerika má více než 60 tisíc mrtvých, jen se zatím ještě neví, kolik jich vlastně zemřelo přímo na COVID-19. A jelikož zemřelí jsou ve větším případě staří lidé i bez pozůstalých, je velmi těžké v tom množství cokoliv upřesňovat. Víte, je to ohromná rána celému světu! Všechno se během několika dní změnilo, až do takového neuvěřitelného, téměř stanného práva. Politici teď mají v moci všechna lidská práva, na volnost pohybu, až nám někdy zatrne, co všechno je možné nařídit a uplatňovat pod rouškou ochrany lidí před nákazou.

A jak hodnotíte postoj prezidenta Trumpa k epidemii? Co říci na slova některých, že prezident na začátku prý jednal příliš pomalu?

Kristian, Jana: Prezident Trump byl samozřejmě velmi záhy informován, jaká situace je. Velká spousta lidí i v jeho týmu vše v začátcích trochu podceňovala, ale pokud si pamatujeme, již začátkem února o situaci informoval a velmi brzy nastoupil ke každodennímu informování o podrobném stavu ve společnosti. Na každodenních tiskových konferencích je dodnes pokaždé s odborníky ze zdravotnictví a s viceprezidentem a velmi se snaží vysvětlit všechna opatření, která vláda podniká.

Jak podle vás postoj Donalda Trumpa ke koronavirové krizi ovlivní blížící se prezidentské volby? Jaké jsou v současné době jeho šance na znovuzvolení?

Jana: Myslím si, že v tomto předvolebním čase a v této situaci, ať se prezident Trump zachová jakkoli a udělá cokoliv, nedočká se žádného kladného ohlasu, hlavně ne od médií, snad jen od Fox News a Američanů, kteří stále více podporují jeho „America first“ a kterých stále přibývá. Pokud to bude Trump vs. Biden, je Trump 2020 už vítěz.

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí

Spojené státy prý vedou vyšetřování ohledně počínání Číny v reakci na propuknutí nákazy koronavirem. Z vaší zkušenosti, jak nyní Američané pohlížejí na Čínu?

Jana: Už se chystají právníci, kteří se budou zaviněním Číny z propuknutí pandemie zabývat, a i pozůstalí po zemřelých na COVID-19 budou požadovat odškodnění. Teď je ještě brzy, zřejmě to bude velmi dlouhá cesta k odškodnění. Tragédie takového rozměru, zaviněná z nedbalosti nebo úmyslně, zasluhuje důkladné vyšetření a odškodnění a doufáme, že se přidají všechny země, které jsou tímto virem postižené.

Máte určitě podrobné informace i o tom, co se děje v ČR. Co říkáte na opatření a vůbec celkový přístup české vlády ohledně boje s koronavirem?

Kristian: Já vše, co se děje v Česku, bedlivě sleduji každý den na internetu. Některá opatření, hlavně kolem starší populace, schvaluji. Také v mém věku moc nikam mezi lidi nechodím a neobjímám kdekoho! Jen ty následky všech opatření budou velmi bolestné pro ekonomiku, protože výpadek tří měsíců plus dalších měsíců různých nařízení nás asi všechny postihne.

Velkou diskusi v ČR od začátku vyvolávalo uzavření hranic. Ozývaly se hlasy, že už jsme vlastně zase za „železnou oponou“. Vy jste za totality z tehdejšího Československa emigrovali. Myslíte si, že je namístě jakkoliv srovnávat současnou situaci s předrevoluční dobou?

Kristian: Jak jsem říkal, je děsivé, co se vše díky virovému šílenství může zrodit za omezování všech svobod, které máme zákonem garantované. O to je děsivější, že je příčinou všeho komunistická země, od které nevíme, co očekávat a na které je dnes téměř celý svět závislý.

„Ekonomika se nezadusí, protože ve srovnání s bombardováním za války stále stojí budovy, stojí stroje a díky kurzarbeitu jsou stále připraveny pracovní týmy,“ uvedl ve svém nedávném vyjádření prezident Miloš Zeman. Bude ale podle něj nutné ekonomiku „nastartovat“. Sdílíte jeho optimismus?

Kristian: Optimismu moc nemám. Já jsem pánem svého osudu a vím, že nás čeká dlouhá doba, než se vše zase rozjede. Ale už to určitě nebude v takové míře jako před pandemií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…