Krok od totální chyby. Kavan k Putinovi a tomu, o čem se mlčí

23.02.2022 12:47 | Rozhovor

Dopustil se Putin vojenským vstupem na Donbas nezvratné chyby? Podle exministra zahraničních věcí a někdejšího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana nikoli. K té by prý došlo, kdyby ruští vojáci šli do střetu s ukrajinskými. „Obavy Ruska z obklíčení a z přiblížení nepřátelských vojsk k jeho hranicím jsou dány ruskou historií již od Petra Velikého, a neměli bychom je podceňovat,“ konstatuje diplomat s tím, že v roce 1990 to USA chápaly. Jakkoli prý současnou vojenskou akci Kavan nečekal, k překročení pověstného Rubikonu ze strany Moskvy tím nedošlo.

Krok od totální chyby. Kavan k Putinovi a tomu, o čem se mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

V pondělí večer ruský prezident Putin podepsal uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské republiky. Chvíli na to vydal rozkaz, aby do nich vstoupila ruská armáda, což se stalo. Očekával jste to? 

Neočekával. Domníval jsem se, že rozhodnutí Dumy je jen další forma nátlaku na Západ, aby začal brát ruské obavy vážně. Prezident Putin dříve přiznal, že uznání samostatnosti obou separatistických republik by bylo porušením minských dohod. To byl důvod, proč jsem se domníval, že k tomu kroku nepřistoupí, neboť plnění minských dohod je jedna z hlavních cest, jak snížit napětí a zabránit eskalaci konfliktu. Ocenil jsem, že prezidenti Francie a Německa Macron a Scholz se oba přihlásili k potřebě plnění minských dohod. Na druhé straně kyjevská vláda dohody nikdy plnit nechtěla, neboť prý „ohrožovaly bezpečnost a stabilitu“ Ukrajiny.

Ruští vojáci dosud nepřekročili linii, kde je ukrajinská armáda. Jinými slovy dorazili pouze na území, které již roky bylo pod kontrolou separatistů. Změnilo se něco v místě reálně?

Podle mého názoru nezměnilo. Zatím. 

Jakkoli to bude jen spekulace, lze říci, že toto Putin celou dobu plánoval, anebo své rozhodnutí o vyslání „mírových sborů“ učinil teprve v průběhu krize, eskalace napětí a západních deklarací?

Domnívám se, že tento krok Putin neplánoval, ale rozhodl se k němu poté, co neobdržel žádnou skutečně pozitivní odpověď na své požadavky. Řada z těch požadavků byla sice nereálných, například požadavek vrátit situaci do doby před rokem 1997, ale požadavek zabránit Ukrajině vstoupit do NATO se mi vždy zdál smysluplný. Domnívám, že Západ měl odpovědět návrhem nějakého kompromisu, který by umožnil Západu zachovat si tvář, ale objektivně by vyšel vstříc ruským obavám. Domníval jsem se, že Západ bude i nadále opakovat, že každý stát má právo si zvolit své spojence i vojenskou alianci, ale současně tiše ujistí Rusko, že podmínky pro vstup Ukrajiny do NATO nenastaly a nikdy nenastanou. A na Ukrajině nebudou instalovány žádné útočné zbraňové systémy. Osobně jsem přesvědčen, že řešením by byla neutralita Ukrajiny garantována jak Ruskou federací, tak i USA.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…