Kundra? Fake news už šířil. „Zavražděný“ novinář, rok 2018... A je toho víc. Věřit Novotnému? Karolina Stonjeková o tom, co je překryto konfliktem s Ruskem

14.05.2020 12:45

ROZHOVOR „Dvě vyhlášená česká novinářská esa shodně „vyinvestigovala“ šokující informaci, že agent přicestoval s kufříkem,“ říká pobaveně komentátorka Karolina Stonjeková ke zjištěním, která provázejí kauzu ricin. Připomíná, co už má za sebou novinář Ondřej Kundra, který je původcem zprávy o aktuální hrozbě pro komunální politiky Hřiba, Koláře a Novotného. A přidává poznatek o posledně jmenovaném. Ten totiž veřejnosti sdělil, že o tom, jak vážné hrozbě čelí, mu do duše promlouval vysoce postavený člen vlády.

Kundra? Fake news už šířil. „Zavražděný“ novinář, rok 2018... A je toho víc. Věřit Novotnému? Karolina Stonjeková o tom, co je překryto konfliktem s Ruskem
Foto: Repro Facebook
Popisek: Karolina Stonjeková

Sledujete kauzu ruského agenta s ricinem, kterou otevřel novinář Ondřej Kundra z Respektu? Investigativec Janek Kroupa zjistil, že dotyčný Rus do Prahy přicestoval s kufříkem, což prý potvrzuje Kundrovu verzi, neboť tam se o kufříku hovořilo také. Někteří se tomu zjištění smějí, jiní ho berou se vší vážností. Jak se k tomu stavíte vy?

Aha…takže dvě vyhlášená česká novinářská esa shodně „vyinvestigovala“ šokující informaci, že agent přicestoval s kufříkem. Zatímco běžně se podle pánů Kundry a Kroupy cestuje s čím – s igelitkou, lodním vakem nebo s chlebníčkem přes rameno? Upřímně řečeno, zjištění o kufříku je samo o sobě asi stejně průlomové, jako kdyby oba zmiňovaní novináři přišli s informací, že lyžař měl na nohách lyže.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Obvykle mám po ironickém úvodu ve zvyku dodat i něco vážného. Ale zrovna v tomto případě se mi seriózní tón hledá jen velmi těžko. Protože celá tato kauza je jedno velké absurdní divadlo od A až do Z – ať už tím, co ji v prvopočátku spustilo, nebo tím, jak nyní pokračuje. Jediné, co zatím nevíme, je, kolik dějství bude toto divadlo mít.

Navíc těm, kteří mají krátkou paměť, jen připomenu, že Ondřej Kundra je ten samý pán, který před časem šířil fake news o vraždě ruského novináře Babčenka, který vůbec zavražděn nebyl a hystericky obviňoval politiky z toho, že u nás Babčenkovi nebyl udělen azyl – o který přitom Babčenko nikdy nežádal. Už proto je třeba brát páně Kundrova zjištění s patřičnou rezervou.

Podle článku Lidových novin varoval kontrarozvědku anonym. Není tedy od koho zjišťovat další podrobnosti. Činí podle vás tato skutečnost celou kauzu méně uvěřitelnou?

Nečiní ji to méně uvěřitelnou, jen to do už tak dost neuvěřitelného příběhu přináší další neuvěřitelnost. Jen si vezměte hlavní údajnou pointu příběhu: Rusové pošlou do Čech agenta, který má prý zlikvidovat dva naprosto nevýznamné komunální politiky plus jednoho o něco méně nevýznamného primátora, a na tuto akci zvolí naprostého diletanta, o jehož příjezdu i obsahu zavazadla (!!!) ví během chvíle polovina republiky. Jestli tohle podle někoho nese rukopis rafinované tajné služby, jestli tohle je ta autentická ruská hrozba, tak si všichni můžeme zhluboka oddechnout. Protože v takovém případě proti nám nestojí žádný geniální James Bond, ale naopak inspektor Clouseau ve své nejčistší podobě.

Jak vnímáte to, že o celé věci informoval novinář? A pokud takovou informaci měl, nemohl jejím zveřejněním „propálit“ jistě cenný zdroj mezi Rusy?

Vnímám to tak, že blízkost vazeb mezi některými novináři i politiky a některými lidmi z tajných služeb, je minimálně předmětem k vážnému zamyšlení. Ovšem, není to nic nového. Cílené úniky informací nebo naopak dezinformací do médií, jsou něčím, co jsme v minulosti zažili už mnohokrát a bezpochyby ještě i zažijeme.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

Vedení BIS podalo kvůli úniku informací trestní oznámení. Jde o další indicii, že je celá kauza skutečná?

To je jedna možnost. Druhá možnost nicméně je, že se jedná jen o kouřovou clonu, která má zakrýt právě onu „blízkost vazeb“, o které jsem mluvila v předchozí odpovědi. Víc k tomu asi nemá smysl dodávat.

Policie nyní hlídá primátora Zdeňka Hřiba, starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře a starostu Řeporyjí Pavla Novotného. Důvody mají úzce souviset právě s kauzou ruského agenta s ricinem. Starosta Novotný v rozhovoru s Čestmírem Strakatým pro Reflex uvedl, že byl „vysoce postaveným členem vlády“ varován, aby tuto bezpečnostní hrozbu bral opravdu vážně. Pokud má vláda indicie o vážné hrozbě, neměla by vůči Rusům přijít tvrdá reakce?

Ano, všichni tři jsou pod policejní ochranou, což jim ale paradoxně vůbec nepřekáží v čilé komunikaci s médii a v dalším budování jejich osobního „píár“. Jestli je toto typické chování člověka, který má oprávněnou obavu o svůj život, na to nechť už si odpoví každý sám…

Pokud jde o Pavla Novotného, to je známý provokatér a recesista a tudíž vše, co tento člověk do veřejného prostoru vypouští, je třeba brát s rezervou. Jestliže tvrdí, že ho varoval vysoce postavený člen vlády, pak má taková informace úplně stejnou relevanci, jako kdyby řekl, že ho varoval třeba Limonádový Joe, kačer Donald nebo hoši od Bobří řeky. Představa, že ruské tajné služby nemají na práci nic lepšího, než se zabývat nějakým starostou nějakých Řeporyjí, je mimo realitu. Zvláště, když jde o starostu, který ze sebe před časem v ruské televizi dobrovolně udělal kašpárka a de facto posloužil ruské domácí propagandě.  

Zaznívají i spekulace, že informace o agentovi s ricinem byla vypuštěna záměrně, aby došlo ke zhoršení česko-ruských vztahů. Je to podle vás možné?

Jisté je, že tu existuje určitá skupina politiků, kteří mají eminentní zájem na tom, dělat z česko-ruských vztahů větší téma, než jaké ve skutečnosti je. Do značné míry je to dáno tím, že tito politici ani žádné jiné téma nemají, a tak hrají s jedinou kartou, kterou mají v ruce a která jim dává alespoň nějakou šanci na oslovení alespoň nějaké části elektorátu.

Proto jsme svědky obskurní situace kdy se každý bezvýznamný komunální politik snaží dělat zahraniční politiku, která přitom náleží vládě a prezidentovi. Tím neříkám, že máme být nadšení z ruské vnitřní nebo zahraniční politiky, že z ní máme plesat štěstím. Ovšem situace, kdy si tady každý nazdárek málem vyhlašuje Rusku válku, je zase druhý extrém. Místo pragmatismu a racionality, o které má v zahraniční politice jít především, tu zuří emoce a touha budovat si image na tom, kdo se vůči Rusku více vymezí. Přitom je celkem evidentní, že o Rusko tu zase až tolik nejde, stejně jako při bourání pomníku Koněva ve skutečnosti vůbec nešlo o Koněva. Obojí je pouze prostředek, jak si pěkně načechrat peříčka před domácím publikem.

A do značné míry je to dáno i vnitropolitickou situací v některých stranách. Podívejte se třeba na Novotného a ODS nebo na Koláře a jeho TOP 09. Oba dva jsou už nějakou dobu daleko mediálně aktivnější, než předsedové jejich stran, tedy Fiala a Pekarová Adamová. Do značné míry své předsedy o parník mediálně převyšují a oba si jedou svojí osobní politickou kampaň. Navíc Kolář aktuálně čelí snaze Pirátů o odvolání z funkce starosty Prahy 6, takže se brzy může ukázat, že by se tento pán měl skutečně věnovat úplně jiným věcem, než je česká zahraniční politika.

V případě Pavla Novotného je zase veřejným tajemstvím, že tento chlapec je vlastně jen taková sladká pomsta bývalé první místopředsedkyně ODS, Alexandry Udženije, která na Novotném roztomile demonstruje, jak je Fialovské vedení neschopné a bezzubé. A ruku na srdce, demonstruje to zatraceně dobře!!! Schopný lídr by Novotného šmahem srovnal do latě a nedovolil by, aby se z tak obskurní figurky stala v současnosti nejviditelnější tvář občanských demokratů. Petr Fiala ale žádný lídr není, a tak vrcholem jeho „rovnání do latě“ je to, že si s Novotným udělá veselé selfíčko na Facebook. Tím pan předseda ukazuje nejenom to, že není žádný lídr, ale i to, že vůbec nechápe, o co Novotného loutkovodičům ve skutečnosti jde…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…