Legislativa nesmí vynucovat zbytečnou administrativu, říká prezident České lékarnické komory

05.03.2019 9:37

ROZHOVOR „Z legislativy vzešly pro lékárníky nové povinnosti, kdy musí zkontrolovat každé jednotlivé balení léků na předpis i některých volně prodejných. S přihlédnutím k faktu, že se v českých lékárnách doposud žádné padělané léky neobjevily, jde o zásadní zvýšení časové náročnosti pro výdej léků. Lékárníci se však k novince postavili čelem a udělali vše, co bylo v jejich silách, aby byli na novinku dobře připraveni,“ řekl nám prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Legislativa nesmí vynucovat zbytečnou administrativu, říká prezident České lékarnické komory
Foto: Archiv ČLnK
Popisek: Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory

Vaši práci v poslední době ve velké míře ovlivňují nejrůznější nové zákony a předpisy. Jak s tím bojujete, co je pro vás největší problém?
 
Výkon lékařské a lékárenské péče bude vždy podléhat řadě zákonů a podzákonných předpisů. Není se čemu divit, při své práci se věnujeme tomu nejcennějšímu, lidskému zdraví. Legislativa musí být ale precizní a flexibilně reagovat na nové situace, odborné postupy, technologie apod. A nesmí na nás vynucovat zbytečnou administrativu, a to i ze strany zdravotních pojišťoven, která nás zdržuje od odborné práce a stojí spoustu peněz. S cílem snížit administrativu jsme na MZ zaslali již v loňském roce konkrétní podněty. Stejně jako příklady pro zlepšení a zlevnění funkcí elektronického receptu. V letošním roce budeme spolupracovat na využití lékového záznamu pacienta a našich dlouhodobých prioritách: chceme dosáhnout legislativních úprav pro splnění priorit typu docílit ve všech lékárnách stejného a co nejnižšího doplatku na léky na předpis, přijmout pravidla pro vznik nových lékáren, být jako lékárník odměněn za odbornou službu (a ne v závislosti na ceně léku). 
 
Ve hře jsou nyní konkrétně tři novely zákona o léčivech – k FMD, k Lékovému záznamu a k emergentnímu systému, ke všem třem novelám dávala vaše komora připomínky. Jak závažné výhrady máte k těmto novelám?
 
K „přínosu“ a k zájmům výrobců, iniciátorů protipadělkové směrnice jsme se vyjadřovali mnohokrát. Padělky léků se do České republiky a do evropských států nedostávají přes lékárny, ale nelegální cestou. Když už jsme se ale museli podřídit této administrativě, pak požadujeme uhradit ohromné náklady, které s tím mají lékárny spojené. Ať již od zdravotních pojišťoven, nebo ze strany samotných výrobců. Zavedení lékového záznamu vítáme a podílíme se na pravidlech pro jeho využití pacienty v lékárnách. Emergentní systém okopírovaný ze Slovenska nám ale opravdu nepomůže, naše současná legislativa je kvalitnější. Stačí jen trestat její nedodržování.
 
 
Lékárníci na svém loňském sjezdu dokonce oficiálně odmítli takzvaný emergentní model dodávek léků, kdy je povinnost zajistit dodávky léčiv pro pacienty uložena výrobcům. Podle lékárníků by nutil pacienty k dvojí návštěvě lékárny a lékárny by administrativně zatížil. Jakou šanci máte proti Ministerstvu zdravotnictví prosadit svůj názor?
 
Těžko odhadovat, zda stávající vedení Ministerstva zdravotnictví zůstane u silového prosazování slovenského řešení. K současnému zákonu stačí podle Komory přidat jednu jedinou změnu – přidat výrobcům k povinnosti zajistit průběžné dodávky dostatečného množství léků také kompetenci zakázat vývoz svých přípravků. A obojí pak pod sankcí tvrdě vymáhat, tak jako je tomu v jiných zemích. Ať se nemusejí čeští pacienti potupně dívat přes hranice, když v Česku i v nemocnici nedostupný lék je k dispozici v první rakouské nebo německé venkovské lékárně. 
 

Anketa

Obáváte se potravin z Polska?

82%
18%
hlasovalo: 4293 lidí
 
Oficiálně se píše o tom, že Ministerstvo zdravotnictví ČR dokončilo práce na novele, díky níž může stát spustit registr o užívaných lécích. S jeho pomocí vás lékař či lékárník upozorní na nevhodné kombinace medikamentů nebo hrozící předávkování. Vám na této novele vadí hlavně hrozba rozsáhlých úniků osobních dat a čas, který vás budou stát konzultace s pacienty. Jak daleko jste v přesvědčování Ministerstva zdravotnictví o svých výtkách k navrhované novele?
 
V České republice jsme bohužel svědky úniků dat ze soudních spisů, zpráv zpravodajských služeb apod. Proto naše komora nakonec preferuje ponechat čistě na rozhodnutí pacienta, zda a komu s důvěrou svůj lékový záznam zpřístupní. Tento záznam pak ale musí být v kompletní podobě, nelze část užívaných léků na předpis před lékařem a lékárníkem skrývat. Samotné vyhodnocení je odborně náročné, to vidíme nejen v zahraničí, ale i u našich kolegů, klinických farmaceutů, kteří vyhodnocují farmakoterapii hospitalizovaných pacientů. Proto je nutné vytvořit pro tuto odbornou činnost speciální výkonové ohodnocení. 
 
Významné změny by měla přinést také evropská směrnice FMD (Falsified Medicine Directive). Ta mimo jiné přináší povinnost značení na vnějším balení léčiv umožňující identifikaci a ověření produktu. Jak se k této směrnici stavíte vy jako lékárníci?
 
Z legislativy vzešly pro lékárníky nové povinnosti, kdy musí zkontrolovat každé jednotlivé balení léků na předpis i některých volně prodejných. S přihlédnutím k faktu, že se v českých lékárnách doposud žádné padělané léky neobjevily, jde o zásadní zvýšení časové náročnosti pro výdej léků. Lékárníci se však k novince postavili čelem a udělali vše, co bylo v jejich silách, aby byli na novinku dobře připraveni. Přestože byly zohledněny pouze některé legislativní úpravy, které naše profesní komora připravila, ukázaly se při spuštění jako zcela zásadní. Již od počátku příprav jsme poukazovali na fakt, že systém není řádně připraven a bude v den začátku účinnosti nefunkční. To se také potvrdilo. Kdyby se lékárníci drželi striktně legislativy, nemohli by pacientům vydat desítky procent léků. Je bezpodmínečně nutné, aby výrobci splnili svou povinnost a nahráli do systému potřebné údaje v takové formě, aby lékárníci byli schopni léky ověřovat, jak je dáno zákonem, a přitom je mohli vydat pacientům.
 

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí
 
Aktuálním tématem lékárníků je také navrhovaná bonifikace pro poskytovatele lékárenské péče v nedostupných oblastech, jak se k tomuto stavíte vy jako lékárníci? 
 
ČLnK dlouhodobě zastává názor, že se peníze z fondu musí rozdělit tak, aby byla lékárenská péče zachována pro co největší počet měst, městysů a obcí. Od začátku roku 2015 v České republice zaniklo více než 60 lékáren, které byly v dané obci jediné. Že zanikají lékárny, které jsou často jediné v dané oblasti, považujeme za velký problém. Navrhovali jsme, aby byla podpora určena pro všechny jedinečné lékárny nebo odloučená oddělení výdeje léčiv. Každé lékárně či výdejně by tak v průměru byla přidělena dotace ve výši 80 tisíc korun na jeden rok. Zásadní podporu jedinečným lékárnám by přinesly také stejné doplatky, odpovědné řešení sítě lékáren a celková změna principu odměňování lékárenské péče. To jsou změny, o které ČLnK jako zástupce všech lékárníků dlouhodobě usiluje.
 
Je patrné, že se opravdu nenudíte a politika se stává pevnou součástí života doslova každého lékárníka. Jak se vám jedná se současným vedením Ministerstva zdravotnictví?
 
Za komoru se snažíme aktivně spolupracovat a předkládáme konkrétní návrhy změn. Očekával bych ale intenzivnější spolupráci ze strany ministerstva, akceptování vyššího počtu našich připomínek k legislativě a nabídku účasti ve všech pracovních komisích MZd. Profesní komora zřízená ze zákona má jedinečné postavení a zastupuje všechny lékárníky bez ohledu na místo výkonu jejich povolání. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…